Kuyulara sayaç geliyor

Kuyulara sayaç geliyor

Kırklareli Il Genel Meclisi Ocak ayı 5. ve son toplantısı dün yapıldı. Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda 08 Ocak Cuma günü(dün) saat 10:30’da gerçekleştirilen 5. birleşim, yoklama ve geçen birleşime ait tutanak özetinin okunması ile başladı. Il Genel Meclisi’nin 3. gündem maddesinde; 2010 yılında makina- ekipman kiralama ve etüt işlemlerinden alınacak ücretler ile ilgili plan ve bütçe komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Dağ tarafından okunan raporda kiralanacak olan ekipman ve makinaların 2010 yılındaki ücretlerinin 2.2 oranında arttırılması yer aldı. Başkan Tuna Soykan tarafından oylamaya sunulan rapor oybirliği ile kabul edildi.

Kırklareli Il Genel Meclisi’nin 4. gündem maddesinde; Ilimizdeki tüm yer altı suyu kuyularına sayaç takılarak, suyun ticari işletmenin ihtiyacı dışında kalan kısmının ücretlendirilmesi ile ilgili “Tarifeler Yönetmeliği” hakkında hazırlanan rapor ele alındı. Meclis katip üyesi Aydın Karakoç tarafından okunan yönetmelik ve raporun ardından Karakoç; ”Türkiye’de ilk kez bir Il Özel Idaresi yeraltı su kuyularına sayaç takacak.” dedi ve ekledi; “Şu anda Kırklareli Il Özel Idaresi denetimi altında bulunan 68 yeraltı su kuyusuna sayaç takılması hedefleniyor.”  Aydın Karakoç’un açıklamalarından sonra Il Özel Idaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürvekili Mahmut Uslu, yeraltı su kuyularından, bu kuyularda Devlet Su Işleri ve Il Özel Idareleri’nin görevlerinden bahsetti. Yapılan karşılıklı soru- cevap ve konuşmaların ardından yönetmelik ve rapor oybirliği ile kabul edildi. Böylelikle Ticari işletmelerin ihtiyacı dışındaki yeraltı kuyularından aldığı sular ücretlendirilmiş oldu.

Meclis 5. gündem maddesinde; Ilimizdeki tüm yeraltı suyu kuyularına sayaç takılarak, suyun ticari işletmenin ihtiyacı dışında kalan kısmının ücretlendirilmesi ile ilgili “Yeraltı Kuyu Sayacı ve Sıhhi Tesisat Uygulama Esasları Yönetmeliği” hakkında hazırlanan rapor görüşüldü. Okunan yönetmelik ve raporundan sonra yönetmelik ve rapor oybirliği ile kabul edildi.

6. gündem maddesine geçilmeden önce Il Çevre ve Orman Müdürü Fikri Erbaş’ın Il Genel Meclisi’ne gönderdiği “yaban domuzları” ile ilgili yazısı okundu. Söz konusu yazıda sürek avından, yaban domuzları popülasyonuna kadar birçok çalışmanın yapılacağı ve Il Genel Meclisi’nin geçtiğimiz aylarda görüştüğü domuz konusunun beğeni ile karşılandığı belirtildi.

Akyüz; ”Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Kırklareli’ni diğer iller arasında ön plana çıkaracak bir projedir ”

Il Genel Meclisi’nin 6. ve son gündem maddesinde Perşembe günkü birleşimde de görüşülen Yıldız Dağları Biyosfer Projesi ile ilgili verilen sözlü önergenin görüşülmesine devam edildi. Projenin genel işleyişi hakkında bilgi sahibi olan Il Genel Sekreter Yardımcısı Erol Akyüz’ün davet edildiği toplantıda söz alan Akyüz; “Kırklareli en iyi ve en rahat yaşanılan Türkiye’deki ilk on kentten birisi. Bizim Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin uygulanacağı alanın yüzde 95’i ormanlık bölgedir. Yüzde 5’i de daha önce milli park olan Longoz Ormanları ve Kasatura Bölgesidir. Projenin yürütücüsü Çevre ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğüdür. Proje çalışmaları 15 Kasım 2008 tarihinde başladı, 30 Kasım 2009 tarihinde sona erdi. Hazırlanmış vaziyette Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunuldu. Çevre ve Orman Bakanlığı projeyi kabul ederse ve uygun görürse bunu Birlemiş Milletler UNESCO teşkilatına götürecek, biyosfer alanı ilan edilmesi talebinde bulunacak. Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nden umutluyuz, hatta Kırklareli’ni diğer iller arasında ön plana çıkaracak bir projedir.

Bildiğimiz kadarıyla ISKI’ne Bakanla3r Kurulu tarafından verilmiş olan bir yetki var. Bu sadece bizim bölgemiz için değil, yurdumuzun diğer bölgeleri için de geçerli.” dedi.

Akyüz’ün konuşmasının sonrasında Başkan Tuna Soykan meclis oturumunu kapatarak Şubat ayı ilk birleşiminin 1 Şubat Pazartesi günü yapılacağını belirterek meclis oturumunu kapattı.