Lüleburgaz 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde Endoskopi Ünitesi hizmete sunuldu

Lüleburgaz 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde Endoskopi Ünitesi hizmete sunuldu. Ünitede, Gastroskopi ve Kolonoskopi hizmeti de verilecek.

Lüleburgaz 82. Yıl Devlet Hastanesi’nde 2009 yılı Mart ayında açılan Endoskopi ünitesi vatandaşlara hizmet etmeye başladı.
Endoskopi Ünitesi hakkında bilgiler aldığımız Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Mülayim bize şunları anlattı;
“Ünitemiz, mart ayı itibarı ile Lüleburgaz 82. Yıl Devlet Hastanesi’nde 2. Blok bünyesinde Endoskopi Ünitesi olarak tam anlamıyla hizmete girmiştir. Ünitemiz, Endoskopi Odası, Hasta Kayıt Odası ve Hasta Dinlenme Odası olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Endoskopi cihazımız, son teknolojik olanaklardan faydalanılarak üretilmiş oldukça modern bir cihazdır. Endoskopi işlemini Anestezi Uzmanları eşliğinde Sedoanaljezi (hafif anestezi) altında, hasta açısından oldukça rahat ve ağrısız bir şekilde yapmaktayız
Endoskopi nedir?
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Mülayim, en iyi tanı yöntemlerinden biri olan endoskopi “ Ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla içi boşluklu organların incelenme işlemidir. Bu alet aynı zamanda görüntüleme, gerektiğinde biyopsi gibi işlemleri yapmaya olanak sağlar.
Gastroskopi nedir?
Gastroskopi, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının direk görerek incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Gastroskopi; ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.
Gastroskopi; midede yanma, ekşime, ağza acı su gelme, yutma güçlüğü, karın üst bölge ağrısı, mide kanamaları ve benzeri yakınmalarda, yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağının gözlenmesi ve gerekli görüldüğünde patolojik inceleme için küçük doku örneklerinin alınabildiği, hem tanı hem de polip denilen et benlerinin çıkarılması, yemek borusu, mide, 12 parmak bağırsağındaki kanamaları durdurmak gibi tedavi içinde kullanılan emniyetli bir tanı ve tedavi şeklidir.
Kolonoskopi nedir?
Kolonoskopi; kalınbağırsak ve incebağırsağın son kısmının direk görerek incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Kolonoskopi; ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.
Kolonoskopi; Kalın bağırsağın yüzeyini kaplayan tabakayı incelemek, tanı için parça almak gibi tanısal işlemler yanında polip gibi sorunların tedavisinde aynı anda kullanılabilmektedir.
Endoskopi İşlemlerinin riskine gelince, trafik kazası geçirme riskinden çok daha düşük riski vardır” dedi.
Endoskopik işlemler hakkında kısa bilgiler veren Dr. Mehmet Mülayim “Ünitemizin açılması ile ilçemiz ve yakın çevre ilçelerden oldukça yoğun talepler meydana gelmiştir. Ünitemiz sayesinde bölge halkının büyük kentlere gitmesine gerek kalmamıştır”.(gk)