Lüleburgaz'da emek dayanışmasına yoğun ilgi

Lüleburgaz, 1 Mayıs Bayramı etkinlikleri çerçevesinde sabah saatlerinden itibaren yoğun emniyet tedbirleri içerisinde mitinge hazırlandı.

Lüleburgaz, 1 Mayıs Bayramı etkinlikleri çerçevesinde sabah saatlerinden itibaren yoğun emniyet tedbirleri içerisinde mitinge hazırlandı. Sabah saatlerinden itibaren Emniyet güçlerinin her sokak başında barikatlar oluşturması ve vatandaşların titizlikle aranması gözlerden kaçmadı.
Kristal-İş ve Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler saat 11.00 civarında Belediye karşısında davul, zurna eşliğinde halaylar çektiler. Daha sonra buradan hareket ederek Lüleburgaz Hükümet Konağı önüne geldiler.  Emek Platformuna bağlı tüm Sendikalar ve Siyasi Parti grupları Hükümet Konağı önünde toplandıktan sonra miting yürüyüşüne başladılar. Trafiğe kapatılmış olan İstanbul Caddesi boyunca alkışlar ve sloganlar eşliğinde yürüyerek Fatih Caddesine, buradan da Kongre Meydanına geldiler. Kongre Meydanını dolduran yaklaşık 3500 kişilik kalabalık arasında Türk-İş ve ona bağlı sendikalar, Disk, Kesk, Kristal-İş, Petrol-İş, Türk Harbiş Çorlu Şubesi, T. Çimse-İş, Şeker-İş Alpullu Şubesi, Tek Gıda- İş Tekirdağ Şubesi, Disk Lüleburgaz Belediye İşçileri, CHP, İ.P ve ÖDP yer alıyordu.
Kongre Meydanında Yahya Balcı’nın sunduğu programda ilk konuşmayı Kristal-İş Lüleburgaz Şube Başkanı Habib Çalışkan yaptı.
Çalışkan konuşmasında “1 Mayıs, tüm dünya emekçilerinin haklarını korumak ve geliştirmek için mücadele günüdür. 1 Mayıs kardeşlik günüdür, barış günüdür. 1 Mayıs tüm dünya emekçilerinin savaşı lanetlediği, insanlığı savaşa sürükleyenlere, barış istemeyenlere, dünyamızı bir kan gölüne çevirenlere sevgiyi, barışı ve kardeşliği haykırdığı gündür. İş istiyoruz, aş istiyoruz, fabrikalarımız kapanmasın, çalışsın istiyoruz.
Hükümetimizi bugün burada toplanan binlerce işçimizin taleplerine kulak vermeye davet ediyoruz. Krizin bedelini bizlere ödetmek isteyenlere; ülke ekonomisini uluslar arası finans kuruluşlarının oyuncağı haline getirenlere, bizleri işsiz, aşsız bırakanlara, kazanılmış haklarımıza göz dikenlere “dur” diyoruz. Bayramınız kutlu olsun. Tüm dünya emekçilerinin bayramı kutlu olsun” dedi.
Ardından Tüm Bel. Sen.’li Atilla Gürel bir şiir okudu. Daha sonra Eğitim Sen. Lüleburgaz Baş Temsilcisi Ramazan Özenç konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.
Özenç konuşmasında “ Özgürlük için adalet için mücadele edelim. Bugün buradaki binlerce kişinin haykırışı hükümete ihtarımızdır. Hükümeti uyarıyoruz. Taleplerimizi dikkate alın, krizi bize ödetmeye kalkmayın. Aksi halde bugün buradaki binlerce kişi yarın on binlerce kişi olup sokakları dolduracaktır. Mücadelemiz hak ettiğimizi alıncaya kadar sürecektir” dedi.
Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova ise konuşmasında “Bu mücadele yıllar önce başlamıştır. Amerika’daki işçiler daha o zamanlar 15, 16 saat çalışmamak için karşı eyleme geçmişler ve iş bırakmışlardır. Bugün bütün dünyada 1 Mayısın önemi daha da artmıştır. Sosyal devletin yok olduğu, sağlık ve eğitimin sermayeye bırakıldığı ülkemizde bugün daha fazla ses çıkarmalıyız. Krizin bedelini bize ödetmeye çalışanlar, sermaye ve yandaşları bu gün bayram günüdür diyorlar. İşçilerimizin fabrikaları kapanıyor. Mayteks işçileri 5 aydır işsiz, evlerine ekmek götüremiyorlar, köylümüz aç. Bugün bayram değil, “mücadele” günüdür. Mayteks işçileri yalnız değildir. İMF’ nin bugüne kadar kurtardığı ülke yok. Bu yalanlara artık karnımız tok” ifadelerini kullandı.
Sonrasında Cumhuriyet Halk Parti Kırklareli Milletvekili Tansel Barış’ın 1 Mayıs için gönderdiği kutlama mesajı okundu. Barış mesajında 1977 yılında kaybettiğimiz şehitlerimizi anarak 1 Mayıs işçi Bayramını kutladı.
Mesajın okunmasının arkasından artan yağış nedeniyle Tek Gıda-İş Başkanı halkı selamladı ve program sona erdi. (gk)