Lüleburgaz Endüstri Meslek Lisesi'nden bir ilk

Lüleburgaz Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Murat Celasun, kendi alanında bir ilk olan ve hiçbir profesyonel destek almadan hazırlanan 'İki Medeniyetin Temas Noktası, Mesleki Ve Teknik Eğitim Projesi' hakkında bilgiler verdi.

Müdür Celasun, bu projenin kendi alanında bir ilk olduğunu belirterek, hiçbir yerden profesyonel bir yardım almadan hazırlandığını belirtti. Türkiye Bulgaristan Sınırötesi işbirliği projesinin Edirne ve Kırklareli ilini kapsadığını söyleyen Müdür Celasun, bu kapsamda Kırklareli’nde projesi kabul edilen 7 kuruluşun olduğunu dile getirdi.
Bu kuruluşların içinde de okul olarak sadece kendi projelerinin kabul edildiğini belirten Celasun, diğerlerinin kamu kurumu ve sivil toplum örgütlerinden oluştuğunu belirtti.
Müdür Celasun, İki Medeniyetin Temas Noktası, Mesleki ve Teknik Eğitim Projesinin, iki sınır bölgesi olan Kırklareli ve Haskova’da yer alan Lüleburgaz Anadolu Teknik Lisesi ve Profesyonel Mekanik ve Elektrik Lisesi arasında uzun vadeli bir işbirliği oluşturarak bu bölgelerin ekonomik ve endüstriyel gelişimine katkı sağlamak amacı olduğunu dile getirdi.
Lüleburgaz ve Haskova’da yer alan iki teknik okul arasında eğitimsel, kültürel ve profesyonel alanlarda sınır ötesi bir iletişim ağı oluşturmak ve her iki tarafın gençleri arasında güvenin ve işbirliğinin gelişimini sağlamak amacıyla yapılan projeye 60 öğrencinin katıldığını belirten Müdür Celasun,” Lüleburgaz’a ve Haskova’ya özgü sosyal, ekonomik ve eğitimsel problemler bu ilçelerin sınır bölgelerinde olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu iki sınır bölgesi hem ülke merkezlerinden hem de sınır komşularından ayrı geliştiği için yerel yöneticiler, sosyal organizasyonlar ve eğitim kurumları gibi farklı alanlarda oluşturulmuş sınır ötesi iletişim ağlarına sahip değildir. Bu sınır soyutlanmasından en çok etkilenen alanlar eğitim kurumları ve dolayısıyla bu bölgelerin gençleridir. Bu sebeplerden her iki bölgenin gençleri arasında kültürel, dilsel, eğitimsel  ve teknik boyutlarda da görünmez fakat ciddi sınırlar oluşmaktadır. Bu sebep ile hazırlanan proje sayesinde iki tarafında eğitimlerine, teknik destek yardımlarına ve kültürlerin incelenmesine katkı sağlanmış olacaktır” dedi.
Projenin aşamalarını sıralayan Celasun, İnternet sitesi kurulacağını, kültür, spor, profesyonel ve teknik gruplar kurularak, öğrenci faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların olacağını, karşılıklı ziyaretlerin yapılacağını, dil eğitimlerinin olacağını belirtti. (gk)