Lüleburgaz Tugayı naylon torbalara savaş açtı

Lüleburgaz 65' inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 'Çocuklarımızın sağlıklı geleceği için doğadan 400–1000 yıl yok olmayan naylon torba kullanımına son verelim' kampanyası başlattı.

Lüleburgaz 65’ inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı “Çocuklarımızın sağlıklı geleceği için doğadan 400–1000 yıl yok olmayan naylon torba kullanımına son verelim” kampanyası başlattı.
Kampanya ile ilgili olarak 65.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şenol Alpaslan bu konuda bir bilgi broşürü hazırlattı.
Tuğgeneral Alpaslan bilgi broşürünün ön sözünde “Plastik torbaların gerek insan sağlığı, gerekse çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak maksadıyla;  ‘Çocuklarımızın sağlıklı geleceği ve yaşanabilir temiz bir çevre anlayışıyla Tugayımız kantinlerinde kâğıt ve bez torba uygulamasını başlatıyoruz. Uygulamaya başlarken sizlere birer bez torba hediye ediyoruz. Alışverişlerinizde bu torbaları kullanabileceksiniz. Bir aylık geçiş süresinin sonunda, satılan ürünler kâğıt torba ile paketlenecek ve sizlere verilecektir. Ayrıca ihtiyaç duyduğunuzda alabilmeniz için kantinlerde 1 TL. Fiyatla bez torba satışı devam edecektir. Sizler için hazırlanan bilgi broşürünün içinde, basın yayın organlarından derlenen araştırmacı, bilim adamı, akademisyen ve çevrecilerin plastik torbaların doğa ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili görüşmelerini hayretle okuyacaksınız. Bununla birlikte küçük, basit tedbir ve dikkatli hareketlerle plastiğin doğa ve hayatımızda olan zararlarını büyük oranda azaltabileceğinizi fark edeceksiniz. Uygulamamızda en büyük desteği yarınlarımızı emanet edeceğimiz genç ve çocuklarımızdan bekliyorum. Biz büyüklere düşen en büyük görevin de çocuklarımızı sağlıklı yetiştirme ve onlara yaşanabilir temiz bir çevrenin teslim edilmesi olduğu unutulmamalıdır. Bu anlayışla tüm personelimize ve değerli annelerine, genç ve çocuklarımıza temiz ve yaşanabilir bir çevrede, sağlık, mutluluk, başarılı dolu yarınlar diliyorum” dedi.
*Hazırlanan bilgi broşüründe şu bilgilere yer veriliyor;
—Polietilen poşetlerin üretimi yaklaşık 35 yıl önce moda olmaya başladığından bu yana, dünyada hemen her ülkede kullanılıyor. Her gün onlarla karşılaşıyoruz. Sebze ve meyveden, kıyafet ve kitaplara değin her şeyi taşımaya elverişliler. Poşette yoğurt ve canlı akvaryum balığı bile satın alıyoruz. Onları çanta gibi kullanıyor, evde çıkan çöplerimizi de onlara koyuyoruz. Naylon poşetlerin olmadığı bir yaşam düşünmek güç. Ancak,  eğer gezegenimizin korunmasında katkıda bulunmak istiyorsak, onları tekrar tekrar kullanarak naylon poşet üretimini azaltmalı, olanaklı olduğunda ise naylon olmayan poşet ve çanta kullanmalıyız.
— Karadeniz teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana bilim Dalı’nca yapılan açıklamada, kimyasal maddeler içeren naylon poşetlerin, sadece toprağı değil, içine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebildiği belirtildi.
—Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim dalı yetkilileri, dünyanın pek çok ülkesinde naylon poşet kullanımına yasaklamalar getirildiğine işaret ederek şu konularda uyardı. Artık ülkemizde de naylon poşet kullanımı sınırlandırılmalıdır. Çevre ve Orman Bakanlığı bu konuda sorumluluğunu yerine getirmelidir. Gereken hukuki düzenlemeleri yaparak, naylon poşet kullanımını azaltacak önlemler alınmalıdır.
—Kanser vakalarındaki artışın sebebi plastik poşetlerdir. Plastik poşet ve ambalajlar çok ucuza mal oluyor. Bu yüzden de üreticiler de maliyeti düşürmek için genellikle plastik ambalajları tercih ediyor. Ancak uzun zamanda doğaya ve insan sağlığına verdikleri zarar yaptıkları kadar çok büyük. Özellikle plastik ambalajlarda satılan yağlara çok dikkat edilmeli, eğer plastik şişe olursa, birde güneşe veya ısıya maruz kalırsa içindeki polimer maddeler yağ ile çözünüp kanserojen maddeye dönüşüyor. Son yıllarda kanser hastalıklarının artışının en büyük etkilerinden biri plastik ambalajlar diyebiliriz.
—Asla siyah poşet kullanmayınız. Kullanıldıktan sonra atılan bu poşetlerin bir çok ülkede tekrar toplanarak hijyenik olmayan koşullarda işlenip yeniden aynı amaçla işlendiği, bu uygulamanın kalitesiz ürün ortaya çıkması yanında, insan sağlığına yönelik de büyük risk oluşturduğu ifade edildi.           
—Türk Gıda Kodeksi’ne göre, gıda maddelerinin atık plastik maddelerinin hijyenik olmayan dönüştürülmesiyle elde edilen bu poşetlerin içinde taşınması ve muhafaza edilmesinin yasak olduğu vurgulanarak Türkiye’de yılda 260 bin ton civarında siyah poşet tüketildiği belirtildi.
—Çevreye ve insan sağlığına zararları nedeniyle naylon poşetlerin marketlerde kullanımının kaldırılması gerektiğini söyleyen uzmanlar,bunun yerine Avrupa ülkelerinde kullanılan kâğıt torba veya file sistemine geçilmesini önerdiler. (gk)