LÜSİAD Mardin'den döndü

TÜRKONFED'in Mardin'de yapmış olduğu Başkanlar Konseyi Toplantısına giden LÜSİAD Başkanı Dr. Armağan Ayyıldız ve Başkan Yardımcısı Ercan Daloğlu 21 Nisan tarihindeki toplantıdan döndüler.

TÜRKONFED’in Mardin’de yapmış olduğu Başkanlar Konseyi Toplantısına giden LÜSİAD Başkanı Dr. Armağan Ayyıldız ve Başkan Yardımcısı Ercan Daloğlu 21 Nisan tarihindeki toplantıdan döndüler.
Toplantıya katılan LÜSİAD Başkanı Armağan Ayyıldız, toplantı hakkında ki değerlendirmelerini  gazetemize aktardı.
Ayyıldız şunları söyledi;
“Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu durum yüzünden iş camiasının sorunlarını görüşmek, istişarelerde bulunmak ve ekonomik sorunların giderilmesi için yapılan toplantılara Bakan Kürşat Tüzmen, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, Mardin Valisi Hasan Duruer, TÜRKONFED’e bağlı Federasyonlar ve onlara bağlı bulunan tüm Dernek Temsilcileri toplantıya katılıp sıkıntıların giderilmesi ve katkı yapılması için fikirlerini belirtip ortak bir yol çizilmesini sağlamış ve bildiriye katkı sağlamışlardır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda hükümetten şu taleplerde bulunmuşlardır.
*Hızlı adım atın
İçinde bulunduğumuz dönemde ekonomik açıdan iç ve dış sorunlarla karşı karşıya olduğumuz açıktır. Türkiye olarak kendi iç sorunlarımızı çözememişken, küresel ekonomik krizin kapımızı çalmıştır. Dolayısı ile ekonomik krizin aşılması, dünya krizinin gidişatına bağlıdır. Ancak ülke olarak bizim de hala hızla atmamız gereken adımlar vardır. IMF destekli yeni bir makro ekonomik uyum programı hemen hayata geçirilmelidir. Finansman kanalları açılmalı, Kredi Garanti Fonu’nun etkin kullanılması sağlanmalıdır. Yurt içi tüketim acilen teşvik edilmelidir.
*İşten çıkarmalar, işçinin de işverenin de canını yakıyor
Sonuçlarını uzun vadede görecek olmamıza rağmen, krizle birlikte yakıcı hale gelmiş olan işsizlik sorununa yönelik önlemler ivedilikle alınmalıdır. İşgücü maliyetleri azaltılmalı, aktif işgücü politikaları hemen devreye sokulmalı, orta ve uzun vadeli kredi imkânlarının geliştirilmesi yoluyla, istihdam yaratacak yeni yatırımların önü açılmalıdır.
*Uygulamada demokratik olmadan toplumsal huzur sağlanamaz
Ülkemiz demokratikleşme sürecinde hız kazanmak zorundadır. Yasaların demokratikleşmesi yetmez, uygulamaların da demokratik olması gerekir.
*Avrupa Birliği’ni unutmayın
AB ile ilişkiler yeniden canlandırılmalı, üyelik çalışmalarına hız verilmelidir.
*Yeni Anayasa geciktirilmemelidir
Yeni Anayasa çalışmaları yeniden başlatılmalı, bu Anayasa’da devletin bireyler üzerindeki tahakkümünün önlenmesi de dâhil olmak üzere, bürokrasinin sorumlulukları ve kamunun yararı net olarak tanımlanmalıdır.
*Hiçbir kriz sürekli değildir
Kriz sonrasında değişecek küresel koşullara uygun yeni bir büyüme modelini şimdiden oluşturmak gereklidir. Düşük faizle düşük enflasyon aslında rekabet gücü yüksek üretim yapısı için yeni bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsatı değerlendirmek için, inovasyonu, Ar-Ge ve sektörel kümelenmeyi teşvik eden, bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılmasını hedefleyen yeni bir model oluşturulmalıdır. Bu modelin gerektirdiği adil rekabet ortamının sağlanması için kayıt dışı ekonomiyle mücadele hızlandırılmalı ve Türk Ticaret Kanunu bir an önce çıkartılmalıdır.
Bunların yanında Başkanlar Konseyi’ne ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde GAP Eylem Planı’nın uygulamadaki etkinliğinin arttırılması, sınır ticaret merkezlerinin oluşturulması, sınır illerinde nitelikli serbest bölgeler kurulması ve tarıma dayalı gıda sanayinin geliştirilmesi önceliklidir.
10 Bin İş insanını temsil eden, 200 milyar doları bulan iş hacmi ve 1 milyona yakın istihdam yaratan TÜRKONFED olarak biz diyoruz ki:
Bir yandan ekonomik açıdan güven duygusunu pekiştiren uygulamaların gerçekleştirilmesinin, bir yandan da demokratik ve laik bir hukuk devleti olmanın gereklerinin istisnasız ve koşulsuz olarak yerine getirilmesinin hükümet, bürokrasi, sivil toplum ve kamuoyu nezdinde takipçisi olacağız” (gk)