"Maaşlarınızı kontrol edin"

'Maaşlarınızı kontrol edin'

Kırklareli Bağımsız Eğitimciler Sendikası Il Temsilcisi Hakan Tıraşçı, gazetemize sunduğu basın açıklamasında, ister kurul kararı olsun, ister evrak imzalatarak olsun her nasıl olursa olsun çalışan personelin aldığı maaş ve diğer ücretlerinden yasa harici dışında hiçbir kesinti yapılmaması gerektiğini vurguladı. Tıraşçı açıklamasında şunlası kaydetti; “Aylık ve ücret ödemeleri ile ilgili 20 Şubat 2004 tarih ve 25379 sayılı resmi Gazetede yayınlanan tebliğe göre personelin maaşı Tahakkuk Daireleri tarafından hesaplanarak saymanlıklarca onaylanarak ilgili Banka şubesine yatırılmaktadır. Idareler, ilgili  mevzuatında öngörülmediği veya Bakanlığımızca özel düzenleme yapılmadığı sürece, Personelin aylık ve ücretlerinin ödenmesine ilişkin olarak düzenlenen bordrolarda personelin Tabldot ücreti, kömür paraları, yardımlaşma sandığı kesenekleri, vakıf aidatı, kira (Lojman kirası hariç) gibi özel borç ve kesintilerine kesinlikle yer veremeyeceklerdir. Ancak, bu kesintilerin personelin talebi halinde, banka hesaplarına aktarılan tutardan bankaca yapılabilmesi, tahakkuk dairesi ve banka şubesi tarafından, protokol yapılması sırasında kararlaştırılabilecektir. Hükümlerine göre personelin maaşı tahakkuk daireleri (kendi mutemetleri) tarafından hesaplanarak saymanlıklarca onaylandıktan sonra ilgili banka şubesine teslim edilecektir.

Fakat Mutemetlik veya başka kesintilerin yapılabilmesi için Tahakkuk daireleri tarafından hesaplanan saymanlıklarca onaylanan personel maaşları ilgili banka şubesine teslim edilmeden önce yeniden liste hazırlandığı banka şubesine yasal olmayan bu listelerin teslim edildiği ve personelden kesintiler yapıldığı kamu oyuna yansımaktadır.

Kesinti yapılamayacağına dair; Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel 469, 480, 490 ve 491 seri nolu genel tebliğleri, 6 sıra nolu genel tebliği, Maliye bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 22/07/1993 tarihli ve 18995 sayılı yazısı, Milli Eğitim Bakanlığı idari ve Mali Işler Dairesi Başkanlığının 23/09/1998 tarih ve 13900 sayılı yazısı, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 05/01/1999 tarih ve 326 sayılı yazısı, Milli Eğitim Bakanlığın Personel Genel Müdürlüğünün 27/09/2004 tarihli 73896 ve 19/0672006 tarihli ve 49920 sayılı yazıları bulunmaktadır.

Yukarıda belirttiğim yedi tane genelge, tebliğ ve resmi yazılara rağmen kesintiler yapılmaktadır. Mevzuatın özel kesintiler bölümü incelendiğinde hiçbir kesintinin yer alamayacağı kesin olarak belirtilmiş olmasına rağmen birçok kamu kuruluşunda dikkate alınmadığı gibi okullarımızda bu genelgeler oylanmakta oylama sonuçlarına göre hareket edilmekte hatta kurul kararı aldırılmakta ya da uyanık idareciler kurul kararı defterine işletmeyip, “mutemetlik ücteti kesilsin mi? kesilmesin mi?” diye evrak imzalatmaktalar ve imzalanmadığında özlük işlerinin takip edilemeyeceğini belirtmektedirler. Bu yapılanlar psikolojik şiddet olmuyor mu?

Maaşlarımızı Devletimizin e-bordrolarında öğrenmekteyiz. Ister kurul kararı olsun ister evrak imzalatarak olsun her nasıl olursa olsun çalışan personelin aldığı maaş ve diğer ücretlerinden yasa harici dışında hiçbir kesinti yapılmamalıdır. Acaba Bakanlıklarımızın göndereceği diğer genelgelerinde uygulanıp, uygulanamayacağı oylama sonuçlarına göre mi olacak? Sendikaların asli görevi Çalışanın özlük haklarını korumak, kollamak ve geliştirmektir.

Şimdi soruyorum; Yetkili sarı sendikalar neredesiniz? Yoksa yetki zamanı geldiğinde, bahar ayında sayınızı çoğaltmak amacıyla mı ortaya çıkacaksınız? Yetkiyi almak değil yetkiyi kullanmak, yetkili değil etkili olabilmek önemlidir. Bağımsız Eğitimciler Sendikası olarak maaşlarınızı e-bordrodan takip edin diyoruz ve olayların takipçisi olduğumuzu kamu oyuna bildiriyoruz.”