Madde Bağımlılığı seminerleri devam ediyor

Kırklareli'nde Lise öğrencilerine verilen madde bağımlılığı seminerleri devam ediyor.

Umut Işıkları Projesi kapsamında Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği Madde Bağımlılığı Semineri Kırklareli Turizm Otelcilik Lisesi öğrencilerine de verildi. Kırklareli Turizm Otelcilik Lisesi okul binasında verilen seminerde sunumu Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü ve Türkiye Uyuşturucu Madde Bağımlılığı İşleme Merkezi İl Temsilcisi Şükrü Güler gerçekleştirdi. Seminere hazırlık okuyan öğrencilerin haricindeki tüm öğrenciler ve tüm öğretmenlerin yanı sıra Milli Eğitim Şube Müdürü Salih Ünsal’da katıldı.

* “Sigara ve alkol kullanmayan uyuşturucuyla zor tanışır”

Sigara ve alkol kullananların, kullanmayanlara nazaran uyuşturucu madde bağımlısı olmasının riski daha fazla olduğunu belirten Güler; “Uyuşturucu maddeyi bir kez dahi olsun kullananların ölüm riski çok yüksektir. Çünkü uyuşturucu maddeler vücudun tüm dengesini bozar ve ölüme neden olabilir. Uyuşturucuya başlamanın ilk sebeplerinden birincisi merak, ikincisi ise arkadaş ortamıdır.
Özellikle okullarda, çalıştığınız ortamlarda uyuşturucu bağımlısı olan kişilerle karşılaşabilir, hatta uyuşturucu madde kullanma teklifi dahi alabilirsiniz. Bu ilk teklifte size düşük dozda uyuşturucu verilir. Bir kez kullandığınızda ardı gelir ve her seferinde doz arttırılır. Siz farkında dahi olmadan uyuşturucu bağımlısı olursunuz. Sigara ve alkol kullananlar ise kullanmayana oranla bağımlılık riski daha fazladır. Üstelik size verilen uyuşturucu ilk başlarda ücretsiz olur. İlerleyen günlerde ise acısını fazlasıyla çıkartırlar.
Sizlere çalıştığınız yerlerde uyuşturucuyu nereden temin edebileceğini de soranlar olabilir. Bunlara duyduğunuz, bildiğiniz uyuşturucu satıcılarını söylediğinizde ilerleyen günlerde o kişi Emniyet güçleri tarafından yakalandığında ifadesinde “Filanca yerde çalışan garsona sordum. Oda bu kişiyi tarif etti” diyecektir. Sen bu şekilde uyuşturucu kullansan da kullanmasan da suçun içinde bulunacaksın. Bunun için kişileri tavsiye yerine şikayet etmeniz gerekir” dedi.

*“Bağımlılık yapan maddeler sadece uyuşturucu maddeler değildir”

Uyuşturucunun dışında birçok maddenin bağımlılık yapabileceğini vurgulayan Şükrü Güler; “Bağımlılık yapan maddeler sadece uyuşturucu maddeler değildir. Bunların dışında alkol ve sigarada bağımlılık yapan maddeler arasında yer almaktadır. Bunların da dışında eczaneden reçetesiz olarak tavsiye üzerine alınan ilaçlarda bağımlılık yapabilir. Doktorunuzun reçetenize yazarak kullanmanızı sağlamadığı ilaçlar ilaç değildir. Bu ilaçların yan etkisinin olabileceği gibi bağımlılık yapma riski de çok yüksektir” şeklinde konuştu.(ay)