"Mahallemizin Polisi" görevine başladı

'Mahallemizin Polisi' görevine başladı

İçişleri Bakanlığının ve Emniyet Genel Müdürlüğünün genelgeleri ile 51 ilde kademeli olarak yürütülen ‘Toplum Destekli Polislik’ 1 Nisan 2009 tarihinden itibaren tüm illerde uygulanmaya başlandı. Kırklareli’de de İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu tarafından kamuoyuna tanıtılan TDP personeli, kısa sürede Kırklarelili vatandaşlar tarafından benimsendi. Tanıtımda, Toplum Destekli Polis Bürosu’nun, polisin halkla olan ilişkilerini en üst seviyeye çıkartmak üzere, bilhassa halkın yoğun olduğu ana cadde ve güzergahlarda görev yapacağını belirtmiş olan Canbazoğlu açıklamalarında; bu birimde görev yapan polislerin, halkın yoğun olduğu cadde ve güzergahlarda, orada devamlı yaşayan, faaliyette bulunan halkımıza ve esnafımıza, mahallesinin ve caddesinin polisi olduğu imajını vereceğini belirtmişti. “Sorumlu oldukları caddede ve mahallede yaşayan halk, bu polislerin kendi mahallelerinin polisleri olduğunu bilecek ve bu polislerin telefon numaraları halkımızda mevcut olacak, herhangi bir sorunları olduğunda halkımız süratle bu görevlilerimize ulaşabilecek.” diyen Canbazoğlu, TDP personelini vakit geçirmeden organize ederek, ilimiz vatandaşlarıyla biraraya getirdi.    

Kendilerine belirlenmiş olan bölgelerde dolaşarak halkla sıkı bir diyaloğa giren TDP personeli ayrıca, ellerindeki karikatürlü ve uyarı niteliği taşıyan stickerleri ev ve apartmanların görünür yerlerine yapıştırıyor.

Ayrıca TDP personeli tek tek sorumlu olduğu bölgedeki apartmanları ve binaları gezerek, halkı hırsızlık konularında bilinçlendiriyor, bu konu ile ilgili hazırlanmış broşür ve dokümanları, hane halkına sunuyor.

TDP’ye genel bakış

Toplum destekli polisin amacı, güvenlik hizmetlerinin toplumun katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini, vatandaş ve polis ilişkilerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Toplum Destekli Polislik, Polis ile halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki yaşam kalitesini artıran bir polislik anlayışıdır.

Bu birimin stratejik amacı görev yapılan çevrede halkın katılımını sağyalan, çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş, topluma olabildiğince yakın, kaliteli güvenlik hizmeti sunan ve toplumun güvenlik taleplerine reh durumda cevap veren, güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polis modeli oluşturmaktır.

Toplum Destekli Polisliğin Hedefleri 

Kişisel ilişkilerde hürriyet, eşitlik ve birlikteliğe katkıda bulunmak. Hürriyeti güvenlik ile uyumlu kılmak ve hukukun üstünlüğünü yüce tutmak, insan haklarına saygılı olmak, korumak ve mutluluğu hedeflemek suretiyle insan haysiyetini yüceltmek. Kamu düzenini sağlamak.

Toplum Destekli Polis Büro Amirliğinin Görevleri 

Toplumun güvenlik hizmetlerine yönelik beklentileri tespit etmek, (anket, mülakat, internet ve diğer iletişim yöntemleri).

Güvensizlik kaygısının ve suç korkusunun ortadan kaldırılmasına yönelik etkinlikler (panel, konferans gibi bilgilendirme programları). Suç mağdurlarına suç sonrası moral açıdan destek sağlanması.

Toplum Destekli Polisler, Emniyet Teşkilatı Mensupları kıyafeti genel esaslarına bağlı kalmak kaydıyla, kendine özgü ve üniformalı görev yapan diğer polislerden ayırt edilmesine imkan sağlar nitelikte kıyafet kullanır.

Kıyafet tasarımı EGM tarfından yapılmış ve buna göre; siyah, mavi elbise, siyah şapka, bot ve araç olarak Scooter Motosiklet alımı planlanmıştır.    

Emniyet Teşkilatı Mensupları kıyafeti genel esaslarına bağlı kalmak kaydıyla, TDP‘ler kendine özgü ve üniformalı görev yapan diğer polislerden ayırt edilmesine imkan sağlar nitelikte kıyafet kullanır.

Kıyafetin alımı ve dağıtım hizmetleri EGM tarafından yürütülecektir. TDP’lilerce kullanılacak kıyafet EGM tarafından temin edilinceye kadar standart polis kıyafeti kullanılır.

Teçhizatları; Zati demirbaş tabanca, el telsizi, el telsizi yaka mikrofon (maykı), el feneri, kamufle edilebilir özellikli kolay taşınabilir açılıp kapanabilir özellikte cop, numara tahsisli cep telefonu, kelepçe, sprey biber gazı, scooter tipi motosiklet.