Malko Tırnova Mutfağı'ndan sonra Ateş üzerinde dans

Trakya Mutfağı'nın canlandırılması ve tanıtımı amacıyla bu yıl Kırklareli'nde düzenlenen '4. Uluslararası Geleneksel Lezzetler Şenliği' 24 Nisan 2009 Cuma akşamı Malko Tırnova Mutfağı'nın menüleri ile devam etti.

Trakya mutfağını yeniden canlandırmak, bilinirliğini artırmak, ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını yapmak'' amacıyla düzenlenen ''4. Uluslararası Geleneksel Lezzetler Şenliği'' Kırklareli'nde, çeşitli etkinlikler ile devam ediyor.
288 Restaurant’ta düzenlenen şenlikler kapsamında Bulgaristan’ın Malko Tırnova asçılarının yapmış olduğu  ilk menüde; Peynir, Fasulye Salatası, Pastırma, Farator, 2’nci menüde; Ispanaklı Börek, Söğüş Patates İçersinde Küfe Peyniri, Izgara Peynir, 3’ncü menü de ızgara Geyik Eti, Manda Peyniri, Manda Kaşarı Izgara, Lahana ve Labada Karışımı Sarma Türk ve Bulgar misafirlere sunuldu.
* Kor ateş üzerindeki dans herkesi büyüledi
Yemeklerin yenilmesinin ardından restaurant bahçesinde Malko Tırnova Folklor Grubu’nun gösterileri ve grupta bulunan Veselina İlieva (55) ile Kostadin Mihaylob’un (25) yakılan ateş üzerinden yürüyerek sona erdi. Veselina İlieva (55) ile Kostadin Mihaylob (25) ateşin üzerinden yürümesi ise soğukkanlılıkla izlendi. Bazı vatandaşlarda ateş üzerinden yürüyen grubu cep telefonu ve fotoğraf makineleri ile çekti. Veselina İlieva (55) gazetecilere yaptığı açıklamada bu gösterileri gönüllü, karşılık beklemeden yaptıklarını söyledi.
Bulgaristan da bir gelenek olduğunu belirten İlieva; “Biz bunu annemizden, babamızdan, dedemizden öğrendiğimiz kadar var ettirmeye çalışacağız. Ayaklarımız yanmaması ise tamamen psikolojik. Ateşle ayağının altındaki sıcaklığı ayarlamak gerekiyor. Bu ateş atlaması sırasında ayak adımlarını çok iyi ayarlamak gerekiyor. Benim altıncı katıldığım bir şenlik. Şuanda ayaklarımızın altı hiç yanmadı. Herhangi gibi bir acıda hissetmiyoruz” dedi.
Merak eden ve gösterileri isteyen Türk komşularımıza tekrardan gelerek karşılık beklemeden seve seve gösterileri sunabileceklerini söyleyen İlieva, Türk şarkıcılarından Tarkan hayranı olduğunu ve Dudu Dudu Şarkısı’nı duyduğu zaman çok hoşuna gittiğini belirtti.
Daha sonra 288 Restaurant barında katılımcılar yabancı ve Türk müzikleri eşliğinde oynayarak, dans ederek eğlendiler. Veselina İlieva etkinlik sonunda Kırklarelili Hatice Kunt isimli kişi ile birlikte ‘Üsküdar’a gidelim’ isimli şarkıyı okudular.
Düzenlenen geceye Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Bulgaristan Edirne Konsolosu Plamen Teodosiev, Hollanda Başkonsolosu Otto Kervers, Malko Tırnova Belediye Başkan Yardımcısı İlliam Yanehev Yunan, Bulgar ve Türk Aşçılar, yaygın basın mensupları katıldı. (s)