Meclis 2010 yılı bütçe görüşmelerini tamamladı

Meclis 2010 yılı bütçe görüşmelerini tamamladı

Kırklareli Il Genel Meclisi 2010 yılı gelir, gider bütçesi ve bütçe kararnamesi görüşmeleri sona erdi. Yapılan bütçe görüşmeleri kapsamında Il Özel Idaresi 2010 yılı gelir ve giderlerinin toplam miktarı 13 Milyon TL olarak belirlendi.

Ayrıca 3 Milyon 300 Bin TL’lik Özel Idare personeli ücretlerinin Maliye Bakanlığı’ndan ödenmesi koşulu ile bu ödeneğin Il Genel Meclisinin muhtelif komisyonları tarafından önerilen 33 fasıl projesine aktarılacağı dile getirildi.

Kırklareli Il Genel Meclisi 17. birleşimi gerçekleştirildi. Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda dün saat 11:00’da gerçekleştirien meclis birleşimi öncesi çevre gönüllüsü Recep Dal; ”Çevre kirliliği ilimizde ve Armağan’da çok büyük bir sorun. Atıklar Armağan’dan Kırklareli Barajı’na kadar geliyor. Bu atıkların önlenmesi için büyük bir çaba sarfettik ve epey bir yol aldık. Inşallah bu atık sorunlarına kökten çözüm bulacağız.” dedi. Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan da Recep Dal’a teşekkür ederek, konuyu Meclis çevre komisyonu ile görüşmesini önerdi.

Meclis birleşimi yoklama ve geçmiş birleşime ait tutanak özetinin okunması ile başladı. 3. gündem maddesine geçilmesi öncesi Başkan Tuna Soykan; ”24 Kasım öğretmenlerimizin günüdür. Kutlu olsun, diyorum. Öğretmenlerimiz bu güne kadar  fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmiştir, bundan sonra da yetiştireceğine gönülden inanıyorum.” dedi. Sonrasında ise emekli öğretmen olan Il Genel Meclisi üyelerinden Nedim Orcan, Enver Tuna, Aleaddin Ergin, Hüseyin Taşkın, Çetin Şinikoğlu ve Aydın Karakoç’un öğretmenler gününü kutlayarak birer tane karanfil hediye etti. Başkan Soykan’ın ardından Il Genel Meclisi’ndeki emekli eğitimcilerin en yaşlısı olan Nedim Orcan; ”Meclisimizin bize yapmış olduğu jestten dolayı teşekkür ediyorum. Öğretmenlik, başladığın günden ömür bitene kadar süren bir meslektir. Esas öğretmenlik topluma karıştıktan sonra anlaşılır. Köylerde öğretmenlik yaparken saat 3’ü 10 geçe ders zili çaldığında halkın da öğretmeni olurduk. Orak biçmeyi, tarla sürmeyi bilirdik. “ diye konuştu.

Sonrasında söz alan Aleaddin Ergin Güneydoğu’da öğretmenlik yaparken okulunun yıkılan duvarını kendisi onaran Ceyhun Atuf Kansu tarafından yazılan “Dünya’nın bütün çiçekleri” adlı şiiri okudu. Ergin’in şiiri okuduğu esnada Il Genel Meclisi’nde duygu dolu anlar yaşandı. Akabinde ise gündem dışı söz alan Aydın Karakoç; ” Geçtiğimiz günlerde Dünya Karate Şampiyonu olan Lüleburgazlı Neslihan Çalışkan’ı meclimiz adına tebrik ediyorum.” dedi.

Il Genel Meclisi’nin 3. gündem maddesinde 2010 yılı Il Özel Idaresi Bütçesi ile ilgili plan ve bütçe komisyonu tarafından hazırlanan raporun görüşülmesine geçildi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Dağ tarafından okunan komisyon raporunu okudu ve oybirliği ile kabul edildi. Raporun ardından söz alan Nedim Orcan, Hasan Dağ’a iller bankasının görevleri hakkında sorular sordu. Hasan Dağ’ın iller bankası hakkındaki açıklamalarının ardından okunan gelir ve gider bütçeleri doğrultusunda 2010 yılı gider bütçesindeki genel kamu hizmetlerine 10 Milyon 943 Bin 792 TL, ekonomik işler ve hizmetlere 601 Bin 661 TL ve 4 ayrı fasıl 4 TL, çevre koruma hizmetlerine 1 TL’lik fasıl ödeneği, iskan ve toplum refahı hizmetlerine 4 TL’lik 4 ayrı proje fasıl ödeneği, sağlık hizmetlerine 2 TL’lik 2 ayrı fasıl ödeneği, dinlenme, kültür ve din hizmetlerine 15 TL, 15 ayrı proje fasıl ödeneği, eğitim hizmetlerine 1 Milyon 904 Bin 520 TL, sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetlerine 1 TL, bir proje fasıl ödeneği olmak üzere toplamda 13 Milyon TL olarak gider bütçesi belirlendi.

Il Genel Meclisi 2010 yılı gelir bütçesinde ise harçlardan 50 Bin TL, şartname, basılı evrak, form satışlarından 20 Bin TL, diğer hizmet gelirlerinden 400 Bin TL, lojman kira gelilerinden 200 Bin TL, taşınmaz kira gelirlerinden 600 Bin TL, mevduat faizlerinden 1 Milyon 100 Bin TL, madenlerden devlet hakkı 330 Bin TL, merkezi idare vergi gelirlerinden alınan paylar 10 Milyon TL ve diğer idari para cezalarından 300 Bin TL olmak üzere toplamda 13 Milyon TL olarak da gelir bütçesi belirlendi. Okunan her maddenin ardından yasa gereği Başkan Tuna Soykan maddeleri oylamaya sundu ve tümü oybirliği ile kabul edildi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Dağ ayrıca 3 Milyon 300 Bin TL’lik personel ödemelerinin Maliye Bakanlığı’ndan gelmesi durumunda meclisteki komisyonlar tarafından açılan 1’er TL’lik 33 fasıla ödenek ayrılacağını sözlerine ekledi. Başkan Tuna Soykan bütçe görüşmelerinin tamamlanması ile 4. maddenin bugün görüşülmesi istemi ile meclis oturumunu kapattı. Il Genel Meclisi 18. birleşimi bugün saat 10:30’da Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda yapılacak.