Meclis Buğday'daki kalite kaybını önleyecek

Meclis Buğday'daki kalite kaybını önleyecek

Kırklareli Il Genel Meclisi Ocak 2010 birinci birleşimi dün yapıldı. 2010 yılının ilk meclis gündeminde; Il Özel Idaresi’nde sözleşmeli personel olarak çalışan; avukat, mimar, mühendis ve teknikerlerin net ücretlerinin belirlenmesi, Lüleburgaz, Demirköy ve Vize ilçelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyetine 2010 yılında görev alacak hayırsever vatandaşların seçilmesi, ilimizdeki buğday kalitesinin yükseltilmesi ve Il Encümen Üyeliğinden istifa eden Çetin Şinikoğlu’nun yerine yeni bir encümen üyesinin seçilmesi vardı. Kırklareli Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda 04 Ocak Pazartesi(dün) saat 10:30’da yapılan birleşim, yoklama ve olağanüstü meclis toplantısı ve Aralık 2009’un son birleşimindeki tutanak özetinin okunması ile başladı.

Sonrasında meclisin 3. gündem maddesine geçildi. Bu madde itibarı ile Il Özel Idaresi hizmetlerinde Avukat, mimar, Peyzaj Mimarı, mühendis ve tekniker kadrolarında çalıştırılan sözleşmeli personele ödenecek net ücretlerin belirlenmesi görüşüldü.

Katip üye Aydın Karakoç tarafından okunan teklifte, tüm sözleşmeli personel çalışanlarınının maaşlarına yüzde 2,5 artış yapılması önerildi. Bu durumda avukat maaşı 1500 TL, mimar maaşı 1680 TL, mühendis maaşı 1950 TL ve tekniker maaşının da 1230 TL olacağı belirtildi.

Teklifin okunmasından sonra Il Özel Idaresi Insan Kaynakları ve Eğitim Müdürü söz alarak yapılacak olan maaş zamları ile ilgili açıklama yaptı. Il Genel Meclisi Üyesi Mustafa Taşkın sözleşmeli personele yapılacak olan net ücret belirlenmesi konusunda Bütçe Plan Komisyonu’nun da bir çalışma yapmasını talep etti. Başkan Tuna Soykan sözleşmeli personelin net ücret belirlemesi konusunu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesini oyladı ve oy birliği ile kabul edildi.

Meclisin 4. gündem maddesine geçmeden önce Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan 6., 7. ve 8. maddelerin acil olduğunu belirterek öne alınması meclisin oturumuna sunarak kabul edildi. Gündemin 5. maddesinde Ilimiz Lüleburgaz Ilçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyetinde, 2010 yılında görev yapacak iki hayırsever vatandaşın seçilmesi görüşüldü. CHP Grubu tarafından Lüleburgaz mütevelli heyetine Metin Zağra ve Ahmet Erdal, AK Parti mütevelli heyetine ise Ahmet Kantarcı ve Şevket Diyarbakır önerildi. Yapılan oylama sonucunda oy çoğunluğu ile Metin Zağra ve Ahmet Erdal Lüleburgaz mütevelli heyetine seçildi. Bir sonraki madde olan 6. maddede ise Ilimiz Demirköy Ilçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyetinde, 2010 yılında görev yapacak iki hayırsever vatandaşın seçilmesi görüşüldü. Demirköy mütevelli heyetine de yine oy çokluğu ile Ayhan Döğer ve Gülşen Özek seçildi. Meclisin 7. ve son gündem maddesinde ise yine Ilimiz Vize Ilçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyetinde, 2010 yılında görev yapacak iki hayırsever vatandaşın seçilmesi görüşüldü. Vize ilçesinde de mütevelli heyetine Adem Olgaç ve Salih Akgül oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin son bulmasının ardından Başkan Tuna Soykan, Çetin Şinikoğlu’nun Il Encümenliği’nden istifa ettiğini söyledi ve bunu oylara sundu. Şinikoğlu’nun istifası oy birliği ile kabul edildi. Pınarhisar Il Genel Meclisi Üyesi Çetin Şinikoğlu’nun istifasının ardından meclis yeni bir il encümeni seçimine gitti. CHP Grubu tarafından Nedim Orcan, AK Parti Grubu tarafından ise CHP Meclis üyesi Saffet Üresin önerilince gerginlik yaşandı. Hasan Dağ AK Parti grubunun yapmış olduğu öneriyi etik bulmadıklarını ve Il Genel Meclisi’nin ciddi bir yer olduğuna dikkat çekti. Yaşanan kısa süreli tartışmaların ardından yapılan kapalı usül seçim ile Nedim Orcan 14, Saffet Üresin 8 ve 2 geçersiz oy ile Nedim Orcan oy çokluğu ile Il Encümenliği’ne seçildi.

Il Encümenliği oylamasının son bulması ile Katip Üye Aydın Karakoç gündem dışı söz alarak; Kırklareli Il Hudutları içerisinde çiftçiler sektörün temsilcileri ile yaptıkları görüşme sonucunda ilimizde en fazla üretilen ürün olan Buğday’ın kalitesindeki düşüşün önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Karakoç okuduğu gündem maddesi teklifinde şunları kaydetti; ”Kırklareli il hudutlarımız içerisinde çiftçiler ve sektörün temsilcileri ile yaptığımız çeşitli görüşmelerde ve sohbet toplantılarında son yıllarda üretilen buğdaylarda kalite düşüklüğünden çeşitli şikayetler dile getirilmektedir.

Ilimiz ekonomisinde buğday üretimi büyük önem arz etmektedir. 2007 Yılı buğday üretimi ilimizde 1.363.800 da 'da yapılmış 646.615 ton ürün alınmıştır. Ilimizde üretilen ürünler içerisinde buğday birinci sırayı almaktadır.

Ekmeklik unda yasal olarak ve fırıncıların istediği glüten miktarı ortalama 2,7-3,2 gramdır. Kaliteli buğdayda istenen sedimantasyon miktarı 35- 60 aralığında olmasıdır. Bölgemizden alınan birçok buğday örneklerinde yapılan tahlillerde son yıllarda hızla glüten miktarında ve sedimantasyon miktarlarında düşüklükler saptanmaktadır. Yapılan birçok tahlilde buğdaylarımızda glüten miktarının 1,5 - 2,0 gram, sedimantasyon miktarının ise 25 -35 aralığında olduğu görülmektedir. Son yıllarda Balkan köylerimizden gelen buğdaylarımız ve ova köylerimizden gelen buğdaylarımızda kalite düşüklüğü yaşanmakta buğday fiyatlarında buğdaylarını satarken üreticilerimiz büyük ekonomik kayıplara uğramaktadır. Kilo başına buğday satışlarında değerleri tutan buğdaya 50 kuruşa yakın fiyat verilirken değerleri tutmayan buğday çoğu kez alınmamakta yada 30-35 kuruşa alınmaktadır. Bundan dolayı ülkemiz ekonomik kayıplar yaşamaktadır. Üretici çiftçilerimiz hakkettikleri kazancı alamamaktadır. Bölgemizde pehlivan, flam ura 85, katie, sadova, bezostia, rus buğdayı esperia, gar dolap, flamingo, Gelibolu, Tekirdağ vb. adlar ile çiftçilerimiz arasında anılan 60'dan fazla buğday çeşidi ile buğday ekimi ve dikimi yapılmaktadır. Çoğu çitçilerimiz kulaktan duydukları çeşidi seçmekte çoğu zamanda ya buğdayları donmakta, su kesmekte, kuraktan etkilenmekte, glüten ve sedimantasyon eksikliği ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Buğdayda kalite kaybına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, buğdayın cinsi, iklim koşulları, toprak yapısı, yapılan çiftçilik hizmetlerinde noksanlıklar, toprağa ve yöresine uygun buğday çeşitlerini doğru saptamak vb. nedenler sayılabilir.

 Kırklareli bölgesi çiftçilerimizin kaliteli buğday üretip istediği ekonomik koşullarda buğdayının pazarlamasını yapmak için kalite kaybına neden olan etkenlerin bulunup tespit edilmesi, yöreye en uygun buğday çeşitlerinin saptanması için konunun Tarım Komisyonumuz tarafından incelenerek gerek duyulur ise Tarım Il Müdürlüğü, Toprak Araştırma Kurumu, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü 'ne tüm boyutları ile incelettirilmesi bölgemizde önem arz etmektedir. Bölgemizde son yıllarda üretilmeye başlanan ekonomik getirişi yüksek olan etli kırmızı biberde de çiftçilerimiz bitkinin birden çökmesi, dönüme 4000 kg ürün alınırken ürün miktarının 1000 kg altına düşmesi veya tamamen yok olması ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Üretici çiftçilerimiz yaşadıkları bu kayıplar nedeni ile etli kırmızı biber üretimini terk etmektedirler. Ürün çeşitlendirilmesini savunduğumuz bu dönemde ekonomik kazancı yüksek olan bir ürün alanı da terk edilmek üzeredir. Aynı araştırma bu ürün üzerinde de yapılmalıdır.

Bahse geçen konuların tüm yönleri ile Tarım Komisyonumuz tarafından incelenmesinin yapılması ve konunun komisyona havalesi için Ocak 2010 tarihli Il Genel Meclis Toplantılarında görüşülmesi ve gündeme alınmasını saygılarımızla arz ederiz.”

Aydın Karakoç tarafından yapılan gündem dışı sözün ardından bahse geçen konunun gündeme alınmasına oy birliği ile karar verildi.

 Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan Ocak 2010 ilk birleşimini kapatarak Ocak ayı ikinci birleşiminin bugün saat 10:30’da Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleşeceğini söyledi.