Meclis; çevreye zarar veren hayvancılık tesislerinin atıklarını, mercek altına alıyor

Meclis; çevreye zarar veren hayvancılık tesislerinin atıklarını, mercek altına alıyor

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantısı, dün gerçekleştirdiği beşinci birleşim ile son buldu. M.Tuna Soykan başkanlığında biraraya gelen Meclis, hayvancılık tesislerinin katı ve sıvı atıklarının bertaraf edilmesi ile ilgili olarak, Çevre ve Sağlık Komisyonu’na konuyu inceleme yetkisi verdi.

Saat 11.30’da Il Özel Idaresi, Il Genel Meclis Salonu’nda biraraya gelen üyeler, yoklamanın gerçekleştirilmesi ve geçen birleşime ait tutanak özetinin okunup oylanmasının ardından gündemin üçüncü maddesini görüştüler.

3. ve 4. gündem maddelerinin yerinin değiştirilmesi, oy birliği ile kabul edildikten sonra, Meclis; Ilimiz Lüleburgaz ilçesi Celaliye Köyü, Ağılsırtı mevkiinde, 23500.00m2 yüzölçümlü, tapuda Ali Yaldız adına kayıtlı taşınmaz üzerinde, “Süt ve Besi Tesis” kurulması amacı ile hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama Imar Planı ve 1/5000 ölçekli Nazım Imar Planlarının incelenmesi hususunda Imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü.

Komisyon raporunun okunması ve komisyonun söz konusu planları uygun bulduğunu belirtmesinin ardından, AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus ve CHP Grup Başkanı Hasan Dağ komisyona teşekkür ederek, gruplarının olumlu yönde oy kullanacaklarını belirttiler. Böylece imar planları, oy birliği ile Meclis’ten onay aldı.

Gündemin bir sonraki maddesi kapsamında Il Genel Meclis Üyesi Kemal Çağlar tarafından, hayvancılık tesislerinin katı ve sıvı atıklarının bertaraf edilmesi ile ilgili verilen sözlü önerge görüşüldü. Önerge sahibi Kemal Çağlar yaptığı açıklamada, hayvancılık tesislerine ait atıkların özellikle Nisan-Mayıs-Haziran aylarında derelere karıştırılması sonucunda, hasat zamanından önce tarlalara ve meralara büyük oranda zarara ve çevre kirliliğine yol açtığını, bu konunun incelenmesi için Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edilmesi gerektiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak söz alan Katip üye Aydın Karakoç, küresel ısınma ve çevre kirliliği konusunun büyük bir sorun olduğunu vurgulayarak, hayvancılık tesislerinin ve hayvan sayılarının kontrol altına alınması yönünde, bir çalışma yapılması gerektiğini önerdi.

Katip üye Behçet Şen de konunun mali boyutunu göz önünde bulundurarak, hayvancılık tesislerine ait arıtma tesislerinin kurma aşamasında mali açıdan üreticelere güçlük yaşattığını, ancak iyi niyet içerisinde söz konusu atıkların ilgili komisyonca incelenmesinden yana da olduğunu söyledi.

Bunun üzerine AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus, konunun komisyona havale edilmeden önce, bir Il Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilisinin bu konu ile ilgili meclise ayrıntılı bilgi vermesinden yana olduklarını kaydetti. Ancak meclis bu yöntemin süreci yavaşlatacağını belirtti. Böylece konu; Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edilmesi, tüm Meclis üyelerinin de bu süreçte komisyona yardımcı olması yönünde, oya sunuldu. Karar oy birliği ile kabul edildi.

Toplantı kapatılmadan önce, CHP Grup Başkanı Hasan Dağ ve AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak iyi dilek temennilerinde bulundular.

Il Genel Meclisi Mayıs ayı toplantısının ilk birleşiminin 4 Mayıs Pazartesi saat 10.30’da gerçekleştirileceği duyurulduktan sonra, birleşim kapatıldı.