Meclis'te oluşturulan özel komisyon Kırklareli'ndeki maden alanları ile ilgili araştırma ve çalışma yapacak

Meclis'te oluşturulan özel komisyon Kırklareli'ndeki maden alanları ile ilgili araştırma ve çalışma yapacak

Kırklareli Il Genel Meclisi'nin Ekim ayı toplantıları dün Kırklareli Valiliği Atatürk toplantı salonunda düzenlenen ilk birleşim ile başladı. Saat 10.30'da M. Tuna Soykan Başkanlığında gerçekleşen toplantıda yoklama ve geçen birleşime ait tutanak özeti okundu. Yoklama ve tutanak özeti sonrasında söz alan meclis üyesi Hasan Dağ "Gündemin üçüncü maddesi yerine öncelikli olarak sekizinci maddenin görüşülmesini talep ediyorum. Kırklareli maden yönünden çok zengin bir il. Kırklareli'nde kaç tane ruhsatlı maden işletmesi var. Bunun özel bir komisyon kurularak Ekim ayı içerisinde kapsamlı bir çalışma yapılmasını istiyorum." Dedi.

Hasan Dağ'ın bu önerisi meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Gündemin sekizinci maddesinde yer alan Il Genel Meclisi'nin 04/09/2009 tarih ve 144 kararına istinaden, Il Özel Idaresince ruhsatlandırılan 1(a) grubu madenlerin Il Özel Idaresine katkıları ve ruhsatsız olanların tespit edilmesi ve incelenmesi için genel görüşme açılması hususunda verilen sözlü önerge görüşüldü.

Hasan Dağ’ın konuşması sonrasına Nail Özden konu ile ilgili olarak hazırladığı önergeyi okudu. Özden “Değerli arkadaşlarım şimdi sizlere Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon çevre-düzeni planı plan açıklama raporundan orman alanları, su konuları ve madenlerle ilgili bazı notlar okuyacağım.

1- Orman alanları, bölgenin geleceğini güvence altına alabilmek için mutlak korunması gereken doğal değerlerdir.

2- 1/100.000 ölçekli çevre-düzeni planının en önemli hedeflerinden biri, sürdürülebirlik ilkeyi doğrultusunda içme ve kullanma suyu amaçlı su kaynaklarının kalite ve miktarı, yaşamsal sürdürülebilirliğini belirleyen etmenlerdendir. Trakya da yüzey suyu potansiyeli yeraltı suyuna oranla daha fazla olduğundan, yüzeysel su kullanımı özendirilmeli, yer altı suları reserve olarak korunması benimsetilmelidir.

3- Trakya da orman vasfı bulunan alanlar mutlak korunacak alanlar olarak Kabul edilmeli bu alanlar içindeki başlıklar bitkilendirilmelidir. Su havzaları içerisinde kalan orman alanlarının sedimetasyonu engelleyecek ve su kaynaklarını besleyecek şekilde korunması sağlanmalı.

4- Taşocakları, maden alanları, enerji, kaynakları ve endüstriyel hammadde rezervlerinin çevreye vereceği muhtemel zararla ekonomiye sağladığı katkı açısından birlikte değerlendirilerek ve çevre koruma önlemleri alınarak organize edilmiş şekilde işletilmesi sağlanmalıdır.

5- Orman alanları içerisindeki madencilik faaliyeti taleplerinde Orman kanunu, Maden kanunu, ve çevre kanununun ilgili hükümlerine göre işlemler yürütülmelidir.

6- Içme ve kullanma suyu kaynaklarının mutlak, kısa ve orta mesafeli koruma kuşaklarında madencik faaliyetlerine izin verilemez.

7- Bölgenin kuzeyinde yerleşme olanları dışında bulunan ve yaygın olarak karstik ( Kırıklı- çatlaklı) Kireçtaşlarının yer aldığı alanlarda süzülme ile gelişecek beslenmeyi engelleyebilecek hafriyatlara ve arazi tahribine izin verilemez. Bu amaçla var olan bitki örtüsünün korunması, ağaçlandırma yapılması zorunludur. Bu yerleşmelere ilişkin sınırlar ve yapılaşma yoğunlukları DSI Bölge müdürlüğünün ve ilgili diğer kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda alt ölçekli planlarda belirlenecektir denilmesine rağmen.“ dedi.

Nail Özden’in ardından konu ile ilgili yapılan görüşmelerin sonrasında toplantıya beş dakika ara verilerek oluşturulacak olan özel komisyon için her iki grup aday belirledi.

Il Genel Meclisi’nin Ekim ayı birinci birleşimi ikinci oturumunu açan Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan Çevre Komisyonu ile birlikte kurulacak olan özel komisyona seçilecek olan adayların açıklanması istedi. CHP Grubu Tuna Soykan, Nail Özden ve Selahattin Birkaya isimlerini önerirken, AKP grubu ise Cemal Vural ve Hasan Basri Korkmaz ismini önerdi. Çevre Komisyonu ile birlikte kurulacak olan özel komisyon için verilen beş isim meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Daha sonra ise gündemin üçüncü maddesi olan Il Genel Meclisi’nin 02/09/2009 tarih ve 132 sayılı kararına istinaden ilimiz merkez ilçe Karakoç Köyü Tepe Köy civarı mevkiinde 8 pafta, 137 ada, 7 parsel numaralı 21651.00 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde Atılgan et-gıda ve ihtiyaç maddeleri S an. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından “Besi üretim çiftliği” tesisi kurulması amacı ile hazırlanan imar planlarının onaylanması hususunda “Imar ve Bayındırlık Komisyonuna” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Meclis üyeleri tarafından yapılan görüşmelerin ardından rapor oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra ise gündemin dördüncü maddesi olan Il Genel Meclisi’nin 02/09/2009 tarih ve 134 sayılı kararına istinaden, ilimiz Lüleburgaz ilçesi Kurtuluş Mahallesi Istasyon Caddesi mevkiinde 90 ada, 89 parsel no’lu 7.260.52 metrekare yüzölçümlü “ortaokul binası ve arsası” vasıflı taşınmazın Kırklareli Il Özel Idaresi adına olan 310/2400 hissesinin Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmesi hususunda “Eğitim Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Meclis üyesi Nedim Orcan tarafından okunan rapor sonrasında oy birliğiyle kabul edilerek Kırklareli Il Genel Meclisi’nin Ekim ayı birinci birleşimi son buldu. Il Genel Meclisi’nin Ekim ayı ikinci birleşimi bugün saat 10.30’da yapılacak.