Meclis üyesi Ali Kamuran Koçyiğit; "Ağlatan Ergeneyi, ağlayan Ergeneyi çözüme kavuşturacağız"

Meclis üyesi Ali Kamuran Koçyiğit; 'Ağlatan Ergeneyi, ağlayan Ergeneyi çözüme kavuşturacağız'

Kırklareli Il Genel Meclisi’nin Eylül ayı dördüncü birleşimi dün Kırklareli Valiliği Atatürk toplantı salonunda yapıldı.

Saat 10.30’da gerçekleşen toplantı yoklama ve tutanak özetinin okunmasıyla başladı. Yoklama ve tutanak özetinin okunmasının ardından gündemin üçüncü maddesi olan Il Genel Meclis Üyesi Ali Kamuran Koçyiğit tarafından Pehlivanköy ilçesinde tuğla kiremit yapımına elverişli hammadde potansiyeli tespit edildiğinden bölgede toprak sanayi kurulması için Kırklareli Il Özel Idaresi ile Pehlivanköy Belediye Başkanlığı’nın oratk bir çalışma yapması hususunda sözlü önerge görüşüldü.

Konu ile ilgili olarak konuşan meclis üyesi Ali Kamuran Koçyiğit “Bu potansiyelin yatırıma döük şekilde faaliyete geçirilmesi için söz aldım. Bu madde ile ilgili olarak bir komisyon kurulmasını istiyorum. Ben bir rapor hazırladım. Bu raporun incelenerek kabul edilmesini istiyorum. Bu konuda gerçekten beldemizde potansiyel var.” dedi.

Ali Kamuran Koçyiğit’in bu konuşması sonrasında madde’nin Içişleri ve Çeşitli Işler Komisyonuna havale edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Üçüncü maddenin görüşülmesinin ardından ise gündemin dördüncü maddesi olan Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin 12. maddesşnde yapılan değişiklik nedeniyle müteşebbis heyet için Il Özel Idaresini temsilen 8 asil ve yedek üye seçilmesi hususu görüşüldü.

Konu ile ilgili olarak yapılan görüşmelerin ardından Hasan Dağ’ın önerdiği Asil üyeler, 1-Vali Cengiz Aydoğdu, 2-M.Tuna Soykan, 3-Hasan Dağ, 4-Behçet Şen, 5-Aydın Karakoç, 6-Yurdaer Ulus, 7-Nihat Sağlam, 8-Ismail Dağcı olarak belirlenerek meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Daha sonra ise yine Hasan Dağ tarafından önerilen yedek üyelerin seçimi yapıldı. Yedek üyelik için 1-Çetin Şinikoğlu, 2-Nail Özden, 3-Kenan Çiftçi, 4-Metin Güvenç, 5-A. Kamuran Koçyiğit, 6-Cemal Vural, 7-Hüseyin Taşkın, 8-Saffet Üresin isimleri uygun görülerek kabul edildi.

Daha sonra ise gündemin beşinci maddesi olan Ilimiz Vize ilçesi Okçular Köyünün doğusunda bulunan karayolunun Il Özel Idaresi’nin köy yol ağına alınması ile ilgili verilen yazılı önerge görüşüldü.

Önergeyi okuyan Kenan Çiftçi “Bu yerin ihtiyaçtan dolayı yapılmasını istiyorum. Buradan yüksek tonajlı araçlar geçiyor. Yoldan karşılıklı iki kamyon geçemiyor. Başımıza herhangi bir kaza gelmeden yolun yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum.” dedi.

Kenan Çiftçi’nin konuşması sonrasında Metin Güvenç söz alarak “Şimdi bu konuyu kabul edeceğiz. Çünkü aynı sorunu bizde yaşıyoruz. Burada iki köyü mağduriyeti söz konusu. Burada bizimde büyük problemlerimiz var.” dedi.

Madde daha sonra oylamaya sunularak yol ağına alınması oy birliğiyle kabul edildi.

Beşinci maddenin görüşülmesinin ardından ise gündemin altıncı maddesi olan Il Genel Meclis üyesi Ali Kamuran Koçyiğit tarafından, ilimizin önemli sorunlarından biri olan Ergene Nehrinin kirliliğinin, insan sağlığına ve çevreye verdiği zararın önlenmesi yönünde çalışmalar yapılması hakkındaki sözlü önerge görüşüldü.

Önergeyi veren Ali Kamuran Koçyiğit “Ergene henrinin önemi herkesçe malum. Bu konu için önlemler alınması gerekiyor. Bu konuda yapılması gereken ne varsa yapılmasını düşünerek hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Önerge sahibi Ali Kamuran Koçyiğit’in konuşmasının ardından Kırklareli Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan bu konuda bu güne kadar yapılan çalışmaların dışında Kırklareli Il Genel Meclisi olarak farklı bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Il Genel Meclisi Başkanı Tuna Soykan’ın görüşlerini belirtmesinin ardından Nedim Orcan söz alarak “Ergenenin sorunları ile başedenlerin başında ben geliyorum. Köyümüzde ilkokul ile Ergene arası 500 metre. Ben öğrencilerin kokudan dolayı sınıflarına maskeler ile girdiği zamanları biliyorum. Sanayi geldi insanlar çalışmaya başladı. Burada bir ikilem var. Insanlar hem çalışmak istiyor, hem Ergene kirlenmesin istiyor. Çorlu ile Lüleburgaz arasında 1500’e yakın sanayi tesisi olduğu söyleniyor. Buradaki sanayi tesislerindeki sular Ergene’ye akıtılıyor. Ilk zamanlar bu tesislerdeki sular yüzünden nehirdeki balıklar öldü. Vatandaşlar arabalarla Ergene’den balıkları topladılar. Daha sonra bu balıkların koktuğu ve zehirli olduğu anlaşıldı. Şimdi öyle bir ikilem var ki burada, hem fabrika lazım, hem Ergene lazım bunun için nasıl önlem alınır ne yapılabilr diye görüşmemiz gerekiyor.” dedi.

Nedim Orcan’ın görüşlerini belirtmesinin ardından Aydın Karakoç söz alarak “Bu konuyu buraya getiren arkadaşa teşekkür ediyorum. Bu konuda ne yapılır, nasıl engel olunur, bunların yapılması yasal olarak mümkünmüdür ilk olarak bu konuda tartışmalıyız. Ergene temizlenebilir. Bu konuda yüzlerce yazı yazdım. Çeşitli panel ve konferanslara katılarak bilim adamlarının bu konudaki görüşlerini dinledim. Ülkemizde denetim yapılması için yüzlerce kanun var. Fakat sorun bunların uygulamaya konulmasında. Ergene’yi Istranca ormanlarının başından alarak tarımdaki atıklar, sanayi atıkları ile bütünleyerek incelemeli ve çalışmalar yapmalıyız. Bu konu ile ilgili bir komisyon oluşturalım.

Bu konudaki bütün kanun maddeleri yazılsın. Bunları kapsayan detaylı bir rapor hazırlayarak Bakanlığa ve Başbakanlığa sunalım. Bu yaptığımız sorunu çözmez ama çözümün ilk adımı olur diye düşünüyorum.” dedi.

Aydın Karakoç’un konuşması sonrasında söz alarak konuşan meclis üyesi Ali Kamuran Koçyiğit “Bu hepimizin büyük bir sorunudur. Bu konu ile ilgili olarak tüm meclis üyesi arkadaşlarımın en iyi şekilde çalışacaklarına inanıyorum. Ağlayan Ergene’yi, ağlatan Ergene’yi çözüme kavuşturacağız.” dedi.

Ali Kamuran Koçyiğit’in görüşlerini belirtmesinin ardından madde ile ilgili olarak Çevre Komisyonu ile kurulacak olan özel komisyonun bu konu hakkında çalışma yapmasına karar verildi. Ergene için çalışma yapacak olan özel komisyona 1-Aydın Karakoç, 2-Nedim Orcan, 3-Hüseyin Taşkın, 4-Ali Kamuran Koçyiğit, 5-Cemal Vural seçildi.

Il Genel Meclisi’nin dördüncü birleşiminde son olarak ise Merkez Kavaklı H.I.S göletinin Kırklareli Il Özel Idaresi’nin 2009 yılı yatırım programından çıkarılması konusu görüşüldü. Yapılan görüşmeler neticesinde maddenin Ekim ayı birleşiminde görüşülmesine karar verildi.

Kırklareli Il Genel Meclisi’nin Eylül ayı dördüncü birleşimi yedinci maddenin görüşülmesi ile son bulurken, Il Genel Meclisi’nin Eylül ayı beşinci ve son birleşimi Pazartesi günü saat 10.30’da gerçekleşecek.