Mecliste yine duble yol, yine yüksek tansiyon vardı

Kırklareli İl Genel Meclisi'nde söz duble yollardan açılınca tansiyon yine yükseldi.

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin dün yapılan 3. birleşiminin gündeminde yer alan 2008 yılı faaliyet raporlarının okunması sırasında duble yol çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Ulus; “Yine böyle bir yatırım için kapı kapı gezer yalvarırım”

Bilgilendirme sırasında söz alan AK Parti Grup Başkanı Yurdaer Ulus; “Duble yol yapımı kararı bizim mecliste çoğunluk olduğumuz geçen dönemde alındı. Bu karara CHP Grubu karşı geldi ve yolun yapılmasını istemediler. Hatta Vali Bey’in düzenlediği toplantıya dahi katılmadılar. Biz grup olarak duble yol çalışması için olumlu oy verdik ve yol çalışmaları başladı. Bu çalışmayı kabul etme sebebimiz ise Kırklareli’ne 45 milyon TL yatırımın gelecek olmasıydı.
CHP Grubu da köylere gidecek hizmetlerin kısıtlanacağını ve köylere gidecek olan paranın yol için kullanılmasına karşı gelerek duble yola olumsuz bakıyorlardı.
Ben güzel bir karar aldığımıza inanıyorum. Çünkü trafik kazalarında gözle görülür bir düşüş söz konusu.
Aynı zamanda köylere hizmette eksilmedi. KÖYDES Projesi sayesinde köylerimizin ihtiyaçları karşılandı.
Yine Kırklareli’ne 50 milyon TL’lik bir yatırım olacağı gündeme gelse, bugün çoğunluk sizde olduğu için ben bu yatırımın gerçekleşmesi için kapı kapı gezer size yalvarırım. Ama buna rağmen siz yine bu teklifi reddederseniz, bu yapılmayan yatırımın hesabını halka nasıl vereceğiniz merak konusu olur” şeklinde konuştu.

*Dağ; “Biz hiçbir yatırıma karşı değiliz”

AK Parti Grup Başkanı Yurdaer Ulus’un konuşmasının ardından CHP Grup Başkanı Hasan Dağ söz alarak sert bir çıkış yaptı. Dağ; “Biz hiçbir hizmete karşı değiliz. Sizin KÖYDES dediğiniz projeden Kırklareli’ne 24 Milyon TL yatırım gelirken Siirt’e 59 Milyon TL yatırım yapıldı. Biz bu yolun yapımızda kullanılan para sonrası şimdi burada o köyün yolu bozuk, bu köyün yolu kullanılmaz diye konuşuyoruz. Bu neden böyle oldu? Çünkü biz o zaman köy yollarını yapacak olan kuruma gelen yatırımın tamamını o yola aktardık. Bu yolu yapacak kurum elinde para verilmemesi sonrası hizmet yapamaz hale geldiler. Biz hizmete karşı değiliz. Sayın Valimize de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yatırımın gerçekleşmesi için yoğun bir şekilde çalıştı. Kırklareli’ne para gelmesini de sağladı. Ama Kırklareli’ne 50 milyon TL değil gelen para 7 milyon 800 bin TL civarında bir para. Bu paranın tamamı ne zaman gelecek? Önceki yolların yapımında olduğu gibi 10 – 15 yıl sonra gelecek. AK Parti Grup Başkanı arkadaşımızın CHP yatırma karşıdır, bunun hesabını halka veremezler telaffuzu yanlıştır. Biz hizmetlere karşı değiliz, aksine hizmetlerin artmasından yanayız. Ama biz hizmetlerin kuralına göre gelmesinden yanayız” dedi.
Daha sonra Yurdaer Ulus yine söz alarak; “Ben sözlerimi 5 yıldır seçmeye itina gösteriyorum. Bu yol vatandaşımıza yapılan bir hizmet. Bu yol başka bir yere gidecek bir hizmet değil.
Siirt’le Kırklareli’ni arazi bakımından dolayı aynı kefeye koymak mümkün değil. Çünkü orada yol yapımı buraya bakarak çok zor oluyor. Maliyetleri de çok farklı oluyor” şeklinde konuştu.
İl Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan’da konu ile ilgili; “Türkiye’de bulunan 81 il arasından KÖYDES Projesine giren 79 il var. Yatırım göz önüne alındığında biz sondan üçüncüyüz. Şimdi Kırklareli için 79. sırada para almışız. Kırklareli Avrupa’nın kapısını açan bir yer. Bugün Batının Hakkari’si denilen Kırklareli Kırklarelililerin sırtına vurulamaz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Hükümeti yapacak ki hepimiz gurur duyacağız. Kimse Kırklareli’ne yol yapılmasın diyemez. Bunu ne CHP’li, ne de AKP’li diyebilir. Burada sıkıntı neden bizim paramız orayı ayrılmış sıkıntısı. Burada 5 Milyon TL’lik bir borçlanma da söz konusu. Bu yapılmasaydı olmaz mıydı? Bu yapılmasaydı gelmez miydi? diye söylemlerde söz konusu” şeklinde konuştu.
2008 yılı faaliyet raporunun okunması tamamlandıktan sonra gündemin 4. maddesinde yer alan 2009 yılı yatırım programında bulunmayan ancak bakım ve onarımına ihtiyaç duyulan yollar ve 5. maddede yer alan İl Özel İdaresi’nin hizmet alanında iken, değişiklik nedeniyle Belediye İmar Planları içerisinde kalan köy yollarında meydana gelen enverter değişikliklerin yapılması teklifin görüşülmesine geçildi. İl Özel İdaresi Yol ve ulaşım Hizmetleri Müdürü Hüseyin Doğanca’nın yollar hakkındaki bilgilendirmesinden sonra teklifler İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale edildi. (yy)