Medikent Hastanesi Emar hizmeti vermeye başladı

Lüleburgaz'da Edirne Bayırı Mevkiinde hizmet vermeye başlayan Özel Medikent Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Aslan yeni aldıkları 1,5 Tesla Siemens Essenza MR (Emar) cihazı ile hizmet vermeye başladıklarını ve bu cihazın henüz üniversite hastanelerinde bile olmadığını söyledi.

LÜLEBURGAZ

Yönetim kurulu Başkanı İlyas Aslan,  son on yılda büyük gelişmeler kateden MR  (Emar) teknolojisi sayesinde bilgisayarlı tomografi ve diğer radyolojik tanı yöntemlerinin çözemediği birçok vakayı manyetik rezonans (MR) görüntülenebilir hale geldiğini söyledi.
Mrg x ışını kullanmadığından, hastaların röntgen ve tomografide olduğu gibi radyasyona maruz kalma ihtimallerinin olmadığını da belirten Aslan, “ MR bu yönüyle MRG diğer radyolojik tetkiklerden ayrılmaktadır” dedi.
Medikent Hastanesinin hizmet vermeye başladığı MR cihazının henüz Üniversite hastanelerinde bile bulunmadığını belirten Başhekim Aslan “ Sadece cihaz maliyeti 1 Milyon Dolar olan 1,5 Tesla Siemens Essenza MR cihazı henüz üniversite hastanelerinde bile bulunmamaktadır. Özel Medikent hastanesi bu imkânı Lüleburgaz ve bölge halkının hizmetine sunmuş bulunmaktadır” diye konuştu.
MR cihazlarının özellikle nöroloji ve beyin cerrahisi (nöroşirurji) branşlarında en çok kullanıldığını belirten Aslan, şunları söyledi;
“Mr incelemenin sağladığı yüksek yumuşak doku çözünürlüğü sayesinde damar anomalileri, anevrizma (damar baloncuğu) iyi-kötü huylu tümörler, epilepsi oluşumunda rol oynayabilecek birçok hastalığın tanısını koyabilmek mümkündür. Siemens Magnetom Essenza siemensin son teknolojik gelişmeleri barındıran tek cihazıdır. En son üretilen ve birçok avantajı kullanıma sunan bu cihazın hasta hareketlerine rağmen görüntü oluşturabilme yeteneği sayesinde çocuk yaşlı şuuru kapalı birçok hastanın tanı ve tedavileri mümkün olmaktadır.
Kas iskelet sistemi hastalıklarında (ortopedi) da yine MR menisküs zedelenmeleri başta olmak üzere spora bağlı ya da bağlı olmayan gelişen patolojilerde yüksek doğruluk oranında ve noninvaziv (hastaya zarar vermeyen) radyolojik tanı yöntemi haline gelmiştir. Bağ zedelenmeleri, kemik berelenmesi, tendon yırtıkları, bel fıtığı (disk hernisi), kas hasarları gibi birçok hastalıkta (arteryal sistemin görüntülenebilmesi ) ile katater anjiografisi olmadan büyük oranda doğru tanı koyabilme mümkündür. Standart tetkiklerin yanında beyin tümörü araştırmasında ve beyin tümörlerini saptamada MR spektroskopi, beyin omirilik sıvısının akımına yönelik bos dinamik tetkik, karotis, aort, alt ve üst ekstremite atar damarları (arterlerine) yönelik, angio, safra yollarının görüntülenmesinde, MR kolanjio, beyin damarlarındaki tıkanıklıkların erken dönemdeki tespitinde diffüzyon-perfüzyon incelemelerini yapabilmekteyiz. Son yıllarda yapıla gelen MR enteroklizis, MR ürografi gibi tetkikleri de bünyemizde gerçekleştirilmektedir”  (hb)