Meriç Nehri'nin yatağı temizlenmeye başlanacak

DSİ 11. Bölge Müdürü Yakup Başoğlu, Avrupa Birliği (AB) desteğininde alındığı proje kapsamında Meriç Nehri'nin yatağının 7,5 kilometrelik kısmının temizlenmesi çalışmalarının başlanmasına az bir süre kaldığını belirtti.


Başoğlu,  yaptığı açıklamada, Meriç Nehri'nin yatağının DSİ Sosyal Tesisleri'nin bulunduğu alandan Edirne merkeze bağlı Bosnaköy'e doğru 7,5 kilometrelik alanın temizlenmesi işinin Başbakanlık ihale birimi tarafından, ihalesinin yapıldığını söyledi.
Meriç Nehri'nin temizlenmesi projesinde DSİ'nin sadece müşavirlik yaptığını ifade eden Başoğlu, ''AB desteğininde alındığı proje kapsamında Meriç Nehri'nin yatağının 7,5 kilometrelik kısmının temizlenmesi çalışmalarının başlanmasına az bir süre kaldı. Bu işi üstlenen firma bir takım malzemelerini de bölgeye getirdi. Nehir yatağının temizlenmesi projesinin yüzde 25'i DSİ bütçesinden, geri kalan kısmı Başbakanlık ve AB tarafından karşılanacak'' dedi.
Başoğlu, proje çerçevesinde nehirde oluşan adacıklar ile buradaki ağaçların temizlenerek nehir yatağının 7,5 kilometrelik kısmının ıslah edilmesinin yanı sıra, ayrılan 5 milyon 430 bin liralık ödenek kapsamında Meriç ve Tunca Nehirlerinde 4 adet akım gözlem istasyonu ile erken uyarı sistemi kurulacağını da kaydetti.
Bulgaristan'da doğarak Türkiye topraklarına giren ve Yunanistan - Türkiye sınırının önemli bölümünü oluşturan Meriç Nehri, 490 kilometre uzunluğunda bulunuyor.
Türkiye'de kalan bölümü 211 kilometre olan Meriç Nehri, Türkiye'nin en büyük 10'uncu nehri olma özelliğini taşıyor.
Meriç Nehri, Edirne'nin Enez ilçesinden Saros Körfezi'ne dökülüyor. aa