Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı törenle açıldı

Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı törenle açıldı

(METEF) Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarının 11.’si Ilimiz Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde açıldı., Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları arasında yapılan 'Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nda dereceye girenler, ödüllerini Mesleki Teknik Eğitim Fuarı(METEF) açılış töreninde aldılar. Dün saat 15:30 Endüstri Meslek Lisesi'nde yapılan açılışa Kırklareli Valisi H. Avni Coş, Il Özel Idaresi genel Sekreteri Raif Kelep, Il Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit, Il Çevre ve Orman Müdürü Osman Çakmak, Kırklareli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bilal Yeşen, Kırklareli Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Gültekin Hadi, Il Genel Meclisi Üyeleri Hasan Dağ, Aydın Karakoç, okul idarecileri, öğretmenleri, daire amirleri, veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve Istiklâl Marşı'nın ardından halk oyunları gösterisi sahnelenirken, programın açılış konuşmasını okul müdürü Vedat Karaman yaptı.

Müdür Karaman yaptığı konuşmasında;” Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında temel unsur olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirilecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak meslek alanlarındaki çeşitliliğin artması ve mevcut mesleklerdeki nitelik ve niceliğin değişimine ayak uydurabilme ülkemizdeki mesleki eğitimi öenmini arttırmıştır.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek, gerekli bilgi, beceri davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve ülkemizin kalkınmasında en önemli unsur haline gelmesinde Mesleki ve Teknik Eğitim veren Öğretim okullarının önemi çok büyüktür.

Mesleki ve Teknik Eğitim, bireylerin bu değişime ayak uydurmalarını sağlayacak önemli kurumlar olarak ortaya çıkmıştır. Burada önemli olan, bireylerin artan bilgi ile birlikte mesleki yaşamlarındaki yeniliklere uyumlarını kolaylaştıracak gerekli bilgi, beceri ve tutum kazandıracak bir eğitim almalarının sağlanmasıdır.

Bizler de Okul ve Kurumlarımızda bu görev anlayışı ile Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedeflere ulaşabilmek için ülkemizin sanayi ve hizmet sektöründe ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli insan gücünü yetiştirerek, uluslararası rekabet gücümüzü arttırmayı ve ekonomik kalkınmayı daha da geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Açılış törenimize katılarak bizleri şereflendirdiğiniz için hepinize teşekkür ederiz.”dedi.

Müdür Karaman’ın konuşmasının ardından Il Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit yaptığı konuşmasında;”METEF fuarımız her yıl fuar mantığı içerisinde geçiyor. Biz bir konuda geçen yılda söz vermiştik. Fuar mantığı teşir edilebilecek projelerin eserlerin ortaya konması ve herkes tarafından görülebilmesi içindir.

Biz bu okulumuzun fuarını dar mekânından çıkartılarak Istasyon Caddesinde ki herkesin görebileceği bir yere de stantlar ile beraber tüm eserlerin teşir edilebileceği, herkes tarafından görülebileceği bir yerin sözünü vermiştik. Geçende beş stant açarak bunu gerçekleştirmeye çalıştık. Fakat önümüzde ki yıl için şu anda hazırlıklarını yaptığımız.

Önümüzdeki hafta açılışını yapıp devam edecek olan bakanlığımız tarafından da ilk defa başlatılmış olan ilköğretim, ortaöğretim ve mesleki eğitim METEF eserlerinin de tanıtılacağı giyim şenlikleri adı altında yapılacak.

Bu etkinliğimiz her öğretim yılının sonunda ilk defa bu yıl başlamak üzere devam edecek. Bu şu anlama geliyor. Mesleki eğitim ve halk eğitim eserlerinin tanıtıldığı bu fuarlarda tüm okulların öğrencilerinin eserleri bir araya getirilerek bilim şenlikleri adı altında tanıtılmış olacak. Bu konuda ki tüm çalışmalarımız sürdürülüyor. Ben şimdiden hepinizi oraya davet ediyorum.” dedi.

Projeleriyle dereceye girenler ödüllerine Metef açılışında kavuştu

Yapılan konuşmalardan sonra “Bilgi ve Iletişim Teknolojilerinde Verimlilik” konulu yarışma grubunda  “Trafik Öğretmeni” adlı projeleri ile Merkez Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi il birincisi oldu. Aynı konulu yarışma grubunda ikinci ise Lüleburgaz Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi “Hibrit Sistemlerle Enerji Üretim ve Kullanımı” adlı eseri ile oldu. “Bilgi ve Iletişim Teknolojilerinde Verimlilik” konulu yarışma grubunda üçüncü ise Pehlivanköy Çok Programlı Lisesi “Rüzgar Gülü” adlı eseri ile oldu. “Hizmette Verimlilik” konulu yarışma grubunda 1. “Benim Dünyam” isimli projesi ile Merkez Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi olduğu açıklandı. Aynı yarışma grubunda 2. Alpullu Çok Programlı Lisesi “Kimlik-siz” adlı projesi ile, 3. ise Babaeski Meslek Lisesi “Adı Tadında Saklı” adlı projeleri ile oldular. “Sağlık Hizmetlerinde Verimlilik” konulu yarışma grubunda Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri “Çikolang”, “Kutup Yıldızı” ve “Sağlık Kart” Projeleri ile ilk 3’ü kimseye bırakmadılar. Bir diğer yarışma Grubu olan “Tasarımda Verimlilik” yarışma grubunda Lüleburgaz Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi, “Dikişin Mucizesi“ isimli projeleri ile birinciliğe layık görüldü. Aynı yarışma grubunda 2. ise Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi “Değişimin Büyüsü” isimli projeleri ile Il üçüncülüğünü de “Stöma” isimli projeleri ile Merkez Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu oldu.

“Üretimde Verimlilik” konulu yarışma grubunda birinciliği Lüleburgaz Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi “Güneş Enerjisi ve Çalışan Meyve Kurutucusu”, ikinciliği Kırklareli Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi “Döner Dolap”, üçüncülüğü de Lüleburgaz Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi “Doğal Süzgeç” ödüllerinin sahibi oldu. Proje yarışma gruplarında birinci olan okulların müdür ve müdür vekillerine ödüllerini Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş verdi. Projeler yarışmalarında 2. olan okul müdürlerine ödüllerini ise Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Raif Kelep verdi. Yarışma Grubuna göre 3. olan okullar müdürlerine ödüllerini Il Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit verdi. Ödül töreninin tamamlanmasının ardından program METEF’in açılması ile sürdü.

Fuarın açılış kurdelasını Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş kesti. Açılış kurdelasının kesilmesinin akabinde Vali Coş ve beraberindeki protokol fuarı gezerek yapılan projeler hakkında bilgiler aldıktan sonra fuardan ayrıldılar. METEF’in 5 Haziran Cuma günü mesai bitimine kadar süreceği belirtildi.