MHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ NALCI; ''REEL SEKTÖR KAN AĞLARKEN BANKALAR KAR PATLAMASI YAPIYOR''

MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, ''Reel sektör kan ağlarken bankalar kar patlaması yapıyor'' dedi.

MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, ''Reel sektör kan ağlarken bankalar kar patlaması yapıyor'' dedi.
     Nalcı, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların karlılık oranları ile ilgili açıklamaları her gün gazetelerden takip ettiklerini bildirdi.
     Bankacıların gelişmelerden memnun olmasının mümkün olmamasına rağmen, böyle bir dönemde büyük bir kâr patlamasını yaşadıklarını vurgulayan Nalcı, şöyle devam etti:
     ''Her sektör kan kaybederken bugün bankacılık sektörü kâr patlaması yaşıyor. Ama kâr patlaması yaşamasının altında yatan neden şu, bankada mevduatınıza en fazla yüzde 12-12,5 faiz veriyorlar. Şirketlere açılan kredilerde ise en sağlam olan şirkete yüzde 20, normal verilebilecek kişiye de yüzde 25 faiz uyguluyorlar.
     Tam yüzde 100 fark var. Bu kabul edilebilir bir yöntem ve oran değildir. Üreticiler yüzde 10 karlarla hatta karsız olarak, üretimlerine devam edebilme pahasına çalışırken yüzde 100'ler oranında kar yapmak etik değildir.''
     Krizden hep beraber çıkılacaksak, sorumlulukların ve risklerin paylaşılması gerektiğini ifade eden Nalcı, şunları kaydetti:
     ''Bankacılar yüzde 25 ile kredi verseler bile şu anda bunu pek tercih etmiyorlar. Çünkü paraya ihtiyacı olan daha güvenilir bir yer var, o da devlet. Çok sağlam gördükleri için hazine bonolarına yatırımı tercih ediyorlar. Dolayısıyla da reel sektöre bize insafsızca yükleniyorlar.
     Bu durumdan kurtulmak için devletin iç borçlanma ihtiyacının azaltılması lazım. Bir diğer açıdan bakarsak reel sektörü sıkıştıran kredi alamama durumunun altında devletin borçlanma ihtiyacı yatıyor. Hükümetin yanlış politikalarının diyetini yine reel sektör ödüyor.''