Milletvekili Budak; ''Buğdayda süneye ilişkin alım politikasında çiftçi lehine değişiklikler yapıldı''

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, buğdayda süneye ilişkin alım politikalarında çiftçi lehine değişiklikler yapıldığını bildirdi.

 


Budak, yaptığı yazılı açıklamada, borsadaki teknik eleman sayısındaki yetersizlik, borsa analizi ile TMO analizleri arasındaki uyumsuzluk gibi çeşitli nedenlerle ürün alım dönemlerinde bazı çevreler tarafından çiftçilerin ürettiği buğdayın süneli olduğu spekülasyonu yapılarak, çiftçinin alın terinin karşılığını almasının engellendiğini hatırlattı.
Bu sorununun giderilmesi ve bu dönemde de aynı sorunların yaşanmaması amacıyla, milletvekili olarak başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüşerek sorunların çözümüne yönelik önerilerini arz ettiğini ifade eden Budak, bunun sonucunda TMO tarafından hazırlanan ''Hububat Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmeliği''nde değişiklik yapıldığını belirtti.
Yapılan bu değişikliğin çiftçiler lehine olumlu yönde sonuçlanmasından son derece mutlu olduğunu ifade eden Budak, şunları kaydetti:
''Birinci olarak süne ve kımıl emgi oranı da dahil olmak üzere tüm haşere tahribatının ekmeklik ve makarnalık buğday alımlarında üst sınırı yüzde 3.5 iken, yapılan değişiklik ile bu oran süne ve kımıl emgi oranı ile haşere tahribatı birbirinden ayrılmış ve 2 farklı kriter olarak değerlendirilmiş ve her birisi için ayrı ayrı yüzde 3.5 üst sınır uygulaması getirilmiştir. Bu değişiklik ile çiftçilerimizin ürününün yemlik olarak değerlendirilmesi zorlaştırılmıştır. İkinci olarak, Geçmiş yıllarda yüzde 1 ila yüzde 3.5 arasında süne ve kımıl emgi oranı bulunan buğdaylarda fazla kesinti yapılmaktaydı.
Örneğin yüzde 1-7 oranında kesinti 1 ton buğdayın fiyatı 500 TL ise 35 TL kesinti yapılmaktaydı. Yönetmelikte yapılan değişiklikle yüzde 1 ila yüzde 3.5 arasında süne ve kımıl emgi oranı bulunan buğdaylarda daha az kesinti yapılması kararlaştırıldı. Yani, yüzde 0.5-4 oranında kesinti 1 ton buğdayın fiyatı 500 TL ise en fazla 20 TL kesinti yapılacaktır. Kısaca, buğdayda süneye ilişkin alım politikasında çiftçi lehine değişiklikler yapıldı.''
aa