Milletvekili Dibek; "Taşocakları, su kaynaklarımız için büyük bir tehlike"

Milletvekili Dibek; 'Taşocakları, su kaynaklarımız için büyük bir tehlike'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a bir soru önergesi sunan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Vize ve Pınarhisar’daki taşocaklarının sayısındaki artışa dikkat çekerek, bunun zararlarına değindi.

Dibek soru önergesinde şunları kaydetti:

 “5 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe giren Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin 5177 sayılı kanunun 38’inci maddesiyle, Taşocakları Nizamnamesi yürürlükten  kaldırılmış ve Taşocaklarının Il Özel Idarelerinde olan ruhsat işlemlerine ilişkin yetkiler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Işleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir.

 Seçim bölgem olan Kırklareli ilinde özellikle Vize ve Pınarhisar ilçesi sınırlarındaki taşocakları sayısının, son dönemlerde hızla arttığı görülmektedir. 

 Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel ısınma ve kuraklık, su sıkıntısı yaşanmasına neden olmaktadır.  

Gelişigüzel açılan taşocaklarının mevcut su kaynakları için büyük bir tehlike oluşturduğu, bu ocaklarda taş kırmak için patlatılan dinamitlerin 3-6 şiddetinde deprem etkisi yarattığı ve bu sarsıntılar nedeniyle su kaynaklarının yer değiştirdiği uzmanlarca belirtilmektedir.

Buna göre;

-5177 Sayılı Yasanın 5 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra Maden Işleri Genel Müdürlüğü’nce Türkiye genelinde verilmiş olan taşocağı ruhsatı sayısı ne kadardır? Bunların kaç tanesi işletmededir?

-5177 Sayılı Yasanın 5 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra Kırklareli iline verilmiş olan taşocağı ruhsatlarının ilçelere göre sayısal dağılımı nasıldır? Bu ocakların kaç tanesi işletmededir?

-Kırklareli ili sınırları içersinde arama ruhsatı verilmiş olan taşocaklarından işletmeye açılması öncesi, kaç tanesi için ÇED raporu gerekli görülmüştür?

-Taşocaklarının yukarıda belirtilen sakıncaları göz önüne alındığında, taşocaklarının Maden Yasası kapsamından çıkartılarak, Çevre Yasasına göre ruhsatlandırılmaları daha doğru değil midir?