Mimarlar ve geleceğin Mimarlarından Antik Kent Turu

Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri 16–18 Mayıs tarihleri arasında Ege Bölgesi Antik Kent Turu düzenlediler.

Geziye katılan Mimar ve Öğrenciler yaklaşık üç gün boyunca hem tarihi yerleri görme fırsatı buldular hemde kısa süreli bir tatil yapıp dinlenme fırsatı buldular.
Gezinin organizatörü Mimar Emre Can Vural geziyl ilgili şöyle bir açıklama yaptı;
“Bu geziyi organize etmemin ana amacı Edirne’de eğitim görmekte olduğum dört yıldır bu kentteki Mimarlık mesleği adına gördüğüm bir temel eksikliği düzeltmekti. Bu eksiklik Edirne kentindeki Mimarlar ve Geleceğin Mimarlarının(öğrenciler) birbirlerini desteklemeyen ve birbirlerini anlamayan üç gruba bölünmüş olmasıdır. Mimarlık öğrencileri bir şey düşünmekte, Mimarlık bölümü Akademik personeli başka birşey düşünmekte ve Piyasada çalışan Mimarlar ise bambaşka birşey düşünmektedirler. Tabiî ki bu durumun istisnaları olmakla beraber genelde durum bu şekildedir.
Hal böyle olunca Edirne kentinde Mimarlık mesleği adına gerekliliği şart olan ciddi aktivasyonlar yapılamamakta, bu üç gruptan biri bir aktivasyon yaptığında ise diğer iki gruptan fazla destek göremediği için büyük verimler alınamamaktadır. Bu eksikliği gidermenin en kolay yolu ise bu üç grup ile diyalog kurabilecek bir kişinin gruplar arası köprüleri kurmasıydı. Bu köprüleri kurabilmek için bir Mimarlık öğrencisi olarak benim öğrenci arkadaşlarımla olan ilişkilerim ve derslerimde başarılı bir öğrenci olduğum için Mimarlık bölümü Akademik personeli ile olan iyi diyaloglarımı kullanabilirdim. Tabiî ki üçüncü grup ile diyaloga geçebilmem için ciddi yardım ve desteğe ihtiyacım vardı ki bunuda Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ile olumlu işbirliğimiz ile çözdük.
Geçen 2 yıl boyunca Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ile bu 3 grubu bir araya getirmek ve gruplar arası ilişkileri geliştirmek için çeşitli organizasyonlarda bulunduk ve bulunmaya devam etmekteyiz. Bunun son örneği ise yazımın başında bahsettiğim üzere evvelki haftasonu gerçekleştirdiğimiz Ege Bölgesi Antik Kent gezimizdir. Gezinin organizatörü ben olmakla birlikte, Mimarlar Odasından aldığımız destek sonucu gezinin rehberliğini Mimarlar Odasında görevli olan Mimar Ayşe Dengiz yapmıştır. Geziye Edirne merkez ve civar ilçelerden 10 Mimar ile 36 tane Öğrenci katılmıştır. Gezi kapsamında ilk etapta 16 mayıs cumartesi günü Efes Antik Kenti ve Şirince köyü gezilmiş, İkinci etapta 17 mayıs pazar günü Miletos ve Priene Antik Kentleri ile Didim Apollon Tapınağı gezilmiş, Üçüncü ve son etapta ise 18 mayıs pazartesi günü Bergama antik kenti gezilmiştir. Gezinin ağırlıklı olarak katılımı öğrenciler tarafından gerçekleştirileceği tahmin edildiği için gezi maliyetini öğrencilerin karşılayabileceği şekilde ayarlanmış ve öğrenci arkadaşlarımızın çok uygun ücretler karşılığında tüm bu bölgeleri gezmeleri ve 2 gece herşey dahil sistemde çalışan bir otelde kalmaları sağlanmıştır.
Şahsım adına yoğun bir program yaşanmakla beraber geziye katılan herkesin memnuniyeti sağlanmıştır. Tabiî ki organizasyon içersinde bazı aksaklıklarda yaşanmıştır. Mesela gezinin 1. etabında İzmir kentinde kahvaltı molası verdiğimizde mekanla yaşanan bir iletişim eksikliği sonucu yemek servisleri biraz gecikmiş ve katılımcıların biraz yüzü asılmıştır. Ancak bu noktada devreye girip hemen servise müdahale ettim ve kısa sürede sorunu çözdüm. Bu ve bunun dışında gezi süresince yaşanan tüm durumlara anında müdahale edilmiştir, mesela gezi esnasında 2 Öğrenci arkadaşımızın ufak rahatsızlıkları olmuş ve onlar acilen hastaneye götürülerek tedavilerini yaptırılmıştır.
Gezinin bir genel değerlendirmesini yapmak gerekirse, yaklaşık 2 aydır ön hazırlık ve organizasyon işleri ile ilgilendiğim gezi benim adıma yoğun ve yorucu geçmiştir ancak gezi dönüşünde gördüğüm bir görüntü tüm bu emeklerin karşılığını aldığımızı müjdelemiştir.
Dönüş yolunda otobüste Mimarlarımız ile Öğrencilerimiz uzun süren ikili diyaloglara girmişler, 2 tarafta kendi açısından edindiği bilgi ve düşünceleri karşı tarafa anlatmışlar ve benim hayal ettiğim köprülerden biri daha bazı kişiler arasında kurulmuştur. Umudum o yöndedir ki bu ve bu tip organizasyonlar tüm Türkiye genelindeki Mimarlık camiasına yayılır. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek ilerleyen yıllarda ülkemizde haklarını daha iyi savunan, yeri geldiğinde çok daha yüksek sesle konuşup kitleleri kısa sürede organize edebilen bir Mimarlık camiası olabiliriz.
Bizler, Ulu Önder Atatürk’ün söylediği ‘Beni Öven Sözleri Bırakınız… Gelecek için Neler Yapacağız, Onları Söyleyin…’ sözlerini takiben Edirne kentinde gelecek için bir ışık yaktık. Bu ışığı tüm Türkiye’ye yaymak ve bu ülkenin Mimarlık camiasını tüm dünyanın gurur duyduğu bir seviyeye çıkarmaksa bu milletin yardımı ile olacaktır.’’ (mhç)