Muhtarlardan proje isteyen Vali Aydoğdu, Kırklareli'nin eko-turizmde gelişmesi gerektiğini söyledi

Muhtarlardan proje isteyen Vali Aydoğdu, Kırklareli'nin eko-turizmde gelişmesi gerektiğini söyledi

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu’nun geçtiğimiz Perşembe günü Vize ilçesinde gerçekleştirdiği ihtiyaç ve sorunları tespit toplantısı, civar köy muhtarlarının taş ocaklarından duyduğu şikayetlere sahne oldu.

Faaliyette olan taşocaklarının içme sularına verebileceği zararlardan endişe duyan muhtarların bu kaygısını, Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz’da paylaştı.

Bunun yanısıra Vali Aydoğdu’nun toplantıda en çok önem verdiği konulardan biri, Kırklareli’nde doğal alanlarda yapılabilecek eko-turizmle ilgili çalışmalar oldu.

Toplantının başında katılımcılara kısa bir konuşma yapan Vali Aydoğdu, “Kafanızdaki her sorunun ilgilisi şu anda burada. Onlara her türlü konuda sorularınızı yöneltebilirsiniz. Ilkini Pınarhisar ilçemizde yapmış olduğumuz bu toplantıların maksadı; sizlerle tanışmak, istişarede bulunmak, fikir alışverişi ile ortak görüşlerde uzlaşmayı sağlamaktır. Bu beraberliklerin devamı gelecektir. Burada konuşulanlar burada kalmayacak. Hizmet birimlerimizin köy ve ilçelerdeki irtibatını biraz daha kontrollü yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Toplantının çarpıcı konularından biri, ilçedeki eğitim istatistiklerinde meydana gelen artıştı. Il Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit, halihazırda Vize’de 4388 öğrenci mevcudu olduğunu kaydederek, Pınarhisar’da azalma gösteren öğrenci sayısının burada artışa geçtiğini vurguladı. Ilçeye yönelik verilerini katılımcılarla paylaşan Ecevit, konuşmasının sonunda Adalet Erez Ilköğretim Okulu’nun bahçe düzenlemesi için Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz’dan katkı istedi.

“Çamura basalım ama üretimimiz olsun”

Toplantıda tek tek konuşma yapan kurum müdürlerinin arasında en göze çarpan açıklamayı, Bayındırlık ve Iskan Müdürü Belkıs Akkan yaptı. Akkan, ödeneklerin daha performanslı işlere ayrılmasını önerdiği konuşmasında, “Iller bankasının köy kalkınma paylarından verdiği ödeneklerle biz, köylerimizin planlamasını, alt yapı tesislerini, üretim amaçlı tesislerini, sosyal ve kültürel tesislerini yapıyoruz. Benimtalebim, iller bankası kalkınma paylarıyla sokağımızdaki parkenin yapılması yerine, çamura basıp üretime yönelik tesislerle ilgili projeler üretmektir. Muhtarlarımızdan ve kaymakamımızdan bu konuda destek bekliyorum.” dedi.

Il Sağlık Müdürü Mehmet Bilgin, ilçe merkezinde yer alan hastaneyle ilgili teknik verileri açıkladı ve ilçemerkezinde ikinci bir sağlık ocağına ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi. Bu kapsamda kiralardan yakınan Bilgin, “Vize’deki açacağımız Sağlık Ocağı için kiralık yer arıyoruz, fakat bizim aradığımız duyulunca çok yüksek rakamlar söylüyorlar. Bu nedenle sıkıntıdayız” diyerek, ilçe halkının bu konuda biraz daha sorumlu davranması gerektiğinin altını çizdi. Durumu dikkatle dinleyen Vali Aydoğdu, konuyla ilgili olarak Vize Kaymakamı Savaş Ünlü’ye de talimat vererek, Sağlık Il Müdürü’ne bu konunun en geç 23 Şubat tarihine kadar çözülmesini istediğini söyledi.

Toplantıya katılım gösteren Pazarlı Köyü muhtarı Fikret Uz ile Akpınar Köyü Muhtarı Besat Kömürcü, civardaki taş ocakları ile ilgili sıkıntılarını dile getirdiler. Vali Aydoğdu, çevre konusunun hassas bir anlayış olduğunu ifade ederek, “Fakat taş ocakları da bir ihtiyaçtır. Bu konuda orta yolu bulmamız gerekmektedir. Çalışmalarımız bunun üzerinde yoğunlaşacak” dedi.

Istanbul’daki insanların köy yaşantısı özlemini, Kırklareli karşılayabilecek özelliktedir

Toplantıda Kırklareli’nin Trakya’da bakir kalmış illerden biri olduğunu ifade eden Vali Aydoğdu, buradaki mevcudun veri haline getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu mevcudun pazarlamasını turistik olarak yapabilirsek, Kırklareli için müthiş bir gelir kapısı açılmış olur. Turizm denilince akla gelen deniz, otel, tatil köyü gibi kavramlar artık cazibesini yitirmeye başladı. Insanlar artık köy yaşamına özlem duyuyor. Bu özlem Kırklareli’nde çok rahat giderilebilir. Biz imkan olursa, devlet olarak şunu yapabiliriz. Bazı pilot köyler berlirleriz. Oradan birkaç ev emsal olarak onarılır, pansiyon olarak işletilir, sonra yayılır. Ancak burada ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Yüzyıllardır kapıyı çalan bir kişiyi, Tanrı misafiri olarak görmüş bir kültürün insanının evini pansiyon yapması, bu işi ticarete dönüşmesi zor olur. Bu dönüşüm zaman alabilir.” diye konuştu.

Toplantının sonunda muhtarların yoğun ilgi göstermesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Aydoğdu şunları söyledi:

“Muhtarlarımız çoğunlukla dinleyici konumundalar. Köyümüzün pek çok sorunu anlaşılan halledilmiş. Ben sizlerden proje istiyorum. Biz buraya gelip oturduğumuzda, bizleri oturtmamalısınız. O yüzden sizlerden de biraz gayret bekliyorum. Bu gayrete şunu örnek olarak gösterebilirim. Herkes 1-2 kişinin çalışıp ekmek kazanabilmesine vesile olacak girişimlerde bulunursa, köyünüze açılan yeni bir berber dükkanına sevinirseniz, işte o gün yolu tutmuşuz demektir.”

Toplantının sonunda beraberindeki protokolle orduevi gazinosunda öğle yemeği yiyen Vali Aydoğdu, daha sonra ilçeden ayrıldı.