Müşterisi olana kriz yok…

20 yıldan beridir konfeksiyon ve kumaş alanında yurtiçi ve yurtdışında faaliyet göstermekte olan Angora Tekstil firması yönetim kurulu başkanı İsmail Kaplan, İngiltere ve İsviçre'ye ihracat yaptıklarını, yeni yeni de Rusya ile bağlantıya girdiklerini söyledi. 'Müşterisi olan için kriz fırsattır' diyen Kaplan, birçok sanayicilerin de 'kriz edebiyatı' yaptıklarını söyledi.

Şenol Goncagül

Lüleburgaz’daki bir tekstil atölyesinde de zaman zaman fason dikiş işleri yaptıran ve iş görüşmeleri için kente gelen Angora Tekstil firması yönetim kurulu başkanı İsmail Kaplan ile ekonomik krizi konuştuk.

“20 yıldır tekstil sektöründeyiz”

20 seneden beridir tekstil sektörünün kumaş ve konfeksiyon sahasında faaliyet gösterdiklerini belirten İsmail Kaplan:”Tırnaklarımızla kazıyarak belirli bir yere geldik. İyi bir çevre ve portföyümüz var. Zaman zaman da, Celaliye köyündeki bir tekstil atölyesinde fason olarak dikim işleri yaptırıyoruz. Tekstil altyapısı, Lüleburgaz’da yerleşmiş durumda.” Dedi.

Krizi fırsata dönüştürmemiz lazım

Özellikle tekstil sektöründeki birçok sanayicinin, krizi bahane ederek, kriz edebiyatı yaptıklarını da ifade eden Kaplan:”Girdilerde fazla bir artış olmamakla birlikte, Dolar’ın ve Euro’nun geldiği nokta ortada. Müşterisi olan için kriz bir fırsat halini aldı. Birçok firma, bunu art niyetli olarak kullanıyor. Devlete, işçisine ve piyasalara olan borçlarını ödememek için, krizi öne sürüyorlar. İşçi maliyetlerinden, tüm girdilere kadar artış gösteren kalemlerin toplam oranı ne kadar? Buna karşılık, Euro ile Dolar’ın geldikleri nokta neresi? Evet! Üretiyor ama satamıyorsanız, o zaman kriz var. Yapmamız gereken, umudu dış pazarlarda aramak olmalıdır.” Dedi.

Rusya’da tahsilat sıkıntısı var

İngiltere ve İsviçre ye yaptıkları ihracatların, uzun senelerden beridir herhangi bir sıkıntıya uğramadan sürmesine karşılık, yeni girdikleri Rusya pazarında Türk girişimcilerin büyük sıkıntılar yaşadıklarının altını da çizen İsmail Kaplan:” Bir çok Türk firması, sırf tahsilatlarını yapamadıkları için büyük sıkıntılara düştüler. Hatta batanlar bile oldu. Şimdiki durum ise şöyle; malınızı satıyorsunuz, paranızı alıyorsunuz. Ancak, geriye dönük alacaklar kaldı. Milyonlarca dolarlık alacaklar sineye çekildi. Çalışmaya devam edebilmenin şartı da, geçmişe süngeri çekebilmek.”