Müzemizin ücretsiz gezilebileceğini biliyor musunuz?

Müzemizin ücretsiz gezilebileceğini biliyor musunuz?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerleri 15 Temmuz 2009 tarihinden itibaren ücretsiz hale getirildi. 45 ilde 83 müze ve ören yerlerinde yapılan bu uygulama sayesinde herkes müzeleri ücretsiz olarak gezme imkânı bulacak. Kırklareli Müzesi de bu uygulama kapsamında yer alıyor. Kırklarelili vatandaşlar artık Kırklareli Müzesine gelerek hiç bir ücret ödemeden müzenin her bölümünü rahatça gezebilecekler.

Ancak yapılan uygulamadan bugüne 7 gün geçmesine rağmen müzemizin Kırklarelili vatandaşlardan fazla bir rağbet görmeyişi, oldukça dikkat çekiyor. Müze yetkilileri "Kırklareli Müzesi ve diğer illerde bulunan uygulama kapsamında ki tüm müzeler ücretsiz olarak vatandaşların gezip görmesi amaçlı bir hale getirildi. Az gelir elde edilen bu müzelerin ücretsiz hale getirilmesi müzeleri gezemeyen vatandaşlar için büyük bir fırsat oldu." diyerek tüm Kırklarelili vatandaşları müzemizi gezmeye davet ediyor.

Esas amacı çevresinde geç kalmış olan tarihi araştırmalara merkez olmak, çeşitli bilimsel kuruluşlara yardım ve öncülük etmek olan Kırklareli Müzesi'nde 2008 sonu itibariyle 655 etnografik, 2157 arkeolojik ve 2525 adet de sikke olmak üzere toplam 5337 adet kayıtlı eser mevcuttur. Vitrinlerde ve bahçede olmak üzere 323 adet arkeolojik, 210 adet etnografik ve 72 adet sikke olmak üzere toplam 605 adet eser sergilenmekte olup geriye kalan 4732 adet eser depoda muhafaza edilmektedir. Müzeye eser akışı ayrıca devam etmektedir. Bu eserler tarihi seyir itibariyle Prehistorik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar oluşan bir zaman dilimini içermektedir.

Yine Müze Müdürlüğünün asli görevi olarak yerine getirilen doğal ve kültürel gayrimenkul tescilleri de dikkat çekici çokluktadır. Bu amaçla ilimizde 111 arkeolojik, 3 kentsel, 14 doğal sit ve 4 adet tarihi sit olmak üzere toplam 132 adet sit alanı bulunmaktadır. Yine Müdürlüğümüz envanterine kayıtlı tescilli 11 askeri yapı, 86 dinsel ve kültürel yapı, 34 idari yapı, 120 sivil mimarlık örneği yapı, 2 endüstriyel yapı ile 5 adet doğal anıt ağaç bulunmaktadır.

Müze Müdürlüğü'nce ilmi kazı çalışmaları da yapılmakta olup, Istanbul ve Boğaziçi, ITÜ Üniversiteleri ve Trakya Üniversitesi ile de müşterek çalışmalar bulunmaktadır.

Müze 2008 yılı içerisinde 738 yerli ücretli, 12993 yerli ücretsiz, 64 yabancı ücretli, 90 yabancı ücretsiz olmak üzere toplam 13885 kişi tarafından gezilmiş ve 1.894,00.- TL gelir elde edilmiştir.

Kırklareli Müzesinde halen 2 Arkeolog, 2 Sanat Tarihçisi, 3 kadrolu Bekçi, 3 özel Güvenlik Görevlisi, l adet kadrolu işçi ve 1 adet şirket elemanı temizlik görevlisi olmak üzere

8 adet erkek 4 bayan toplamda 12 personel görev yapmaktadır.

Müzenin halen eksikliği Önemle hissedilen konularından birisi gelen görevlendirmelerin yüzde seksen beşinin arazi işleri olmasına, sorumluluk alanlarımızda bulunan sit alanlarının ve taşınmaz kültür varlıklarının büyük bölümünün kayıtsız olmasına rağmen bir taşıt aracının olmaması ile Müze Binasının eser sergileme ve depolama açısından çok yetersiz bulunmasıdır.