Nazif Karaçam, kitabından izinsiz iktibas yapan dernek şubesi için hukuki işlem başlattı

Nazif Karaçam, kitabından izinsiz iktibas yapan dernek şubesi için hukuki işlem başlattı

Atatürkçü Düşünce Derneği Kırklareli Şubesi Gençlik Kolu’nun bir süre önce dağıttığı “Atatürkiye” adlı tanıtım broşürünün, araştırmacı yazar Nazif Karaçam’ın “Atatürk Kırklareli’nde” adlı kitabından izinsiz iktibas yaptığı ve broşürde alıntının kaynağı olan Nazif Karaçam’ın ismini yazmadığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre ADD Kırklareli Şubesi Gençlik Kolu’nun “Atatürkiye” adlı 8 sayfalık tanıtım broşürünü, Nazif Karaçam’ın 1969 yılında yayımladığı “20 Aralık 1930 / Atatürk Kırklareli’nde” kitabından aktarma yaparak yayımladığı için, Telif Hakları Yasası’nı çiğnediği belirtildi.  

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kırklareli Şubesi Gençlik Kolu’nun bundan bir süre önce hazırlayarak piyasaya sürdüğü ve Atatürk’ün Kırklareli’ne gelişini anlatan “Atatürkiye” adlı kitapçıktaki bütün bilgilerin Nazif Karaçam’ın “Atatürk Kırklareli’nde“ adlı kitabından alındığı tespit edildi. Ayrıca bu alıntı yapılırken, Nazif Karaçam’dan izin alınmadığı gibi, kitapçıkta yer alan bilgilerin nereden alındığının da belirtilmediği ifade edildi. Konuyu yeni öğrendiğini söyleyen gazetemiz başyazarı, KIRKSEDER Başkanı ve araştırmacı yazar Nazif Karaçam olayla ilgili olarak şunları söyledi:

“Kırklareli Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi yöneticileri maalesef böyle bir yanlış yapmışlardır. Olayı yeni öğrendim. Sekiz sayfalık kitapçıklarındaki bilgiler tümüyle benim “Atatürk Kırklareli’nde” kitabımdan aktarılmıştır. Bunu yaparlerken benden izin almamışlar, kitabın adını da belirtmemişlerdir. Bilginin, anlatımın mülkiyetini kendilerine mal etmişlerdir. Bildiğim kadarıyla bu Telif Hakları Yasası’na aykırıdır. Kitabın ve benim adımı anmayarak, anmaktan kaçınarak Atatürkçülük yaptıklarını sananlar, böyle bir hataya düşmüşlerdir. Olayın hukuki yönünü benim üyesi olduğum “Türkiye Ilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği” kuruluşu takip edecektir. Bu kuruluş Türkiye’de eser sahiplerinin haklarını koruyan bir kuruluştur. Özel bir yasa ile kurulmuş, Yazarlar ve Edebiyatçılar Birliği’dir. Gereği ne ise o olacaktır.”

Işte, Nazif Karaçam’ın kitabından izinsiz olarak ve onun ismi yazılmadan alıntı yapılan ve ADD Kırklareli Şubesi Gençlik Kolu’nun broşüründe yer alan yazıdan bir kaç satır:

“Olaylar çıkmış olaylar tarih olmuş. Kişiler gelmiş kişiler olaylara yön vermiş ve Kırklareli’ne 20 Aralık 1930 Cumartesi günü saat 13:30’da bir beyaz trenle Gazi Mustafa Kemal gelmiş......(Bknz: Nazif Karaçam - 20 Aralık 1930 / Atatürk Kırklareli’nde - Saffet Matbaası, 1969)

Şimdi gözler böyle bir skandala imza atan ADD Kırklareli Şubesi Başkanlığı’nda. Nazik Karaçam’ın bu açıklamalarının ardından kamuoyu, konuyla ilgili olarak derneğin Kırklareli Şubesi yetkililerinden de bir açıklama bekliyor.