ÖDP 14 Yaşında

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Kırklareli İl Başkanı Raif Arda yaptığı açıklamada, partilerinin 21 Ocak 1996 yılında, 89'da reel sosyalizmin yenilgisiyle sona eren sosyalizmin bir tarihsel döneminin devrimci eleştirisi üzerinden sosyalizmin yeni bir tarihsel döneminin inşası için bir arayış partisi olarak kurulduğunu söyledi.


Lüleburgaz

Başkan Arda açıklamasında şunları söyledi.
“ÖDP’nin bugün 14. yaşında sosyalizmin bittiğinin, sınıf mücadelelerinin sona erdiğinin, devrimin imkânsız olduğunun söylendiği bir çağda; 21. yüzyılda da devrim ve sosyalizm iddiasının taşıyıcısı olarak, programının giriş bölümünde de vurgulandığı üzere, 'özgürlükçü, özyönetimci, enternasyonalist, demokratik planlamacı, ekolojist, militarizm karşıtı ve feminist bir sosyalizm' doğrultusunda yürüyüşünü sürdürüyor.
ÖDP, 14. yaşında tüm insanlığın kapitalizmin iç çelişkilerinin faturasını ödemek zorunda bırakıldığı, Türkiye'nin krizin etkilerini şiddetle hisseden ülkelerin başında yer aldığı dönemde anti-emperyalist, anti-kapitalist, enternasyonalist bir direniş hattının önemine inanıyor.
ÖDP, 14. yaşında köklü bir yenilenmeyi, emekçi kitlelerin yaşama ve çalışma birimlerini temel alan bir mücadele örgütü haline gelmeyi amaçlıyor. Daha gençleşerek daha kadınlaşarak daha emekçileşerek devrimci bir değişimin öznesi olabilme güvenini kazanmayı hedefliyor.
ÖDP, solun toplumsal-sınıfsal damarlarını güçlendirmeyi, halkın kendi öz örgütlenmesinin geliştirilmesini bu yolla solun toplumsallaşmasını hedefliyor. Solda gerçek bir yenilenmenin ve solun birliğinin toplumsal mücadelelerin, hareketlerin içinden gerçekleşebileceğine inanıyor.
ÖDP, yarının ilişkilerini bugünden kurma anlayışı ile emekçi ve ezilen kesimlerle daha içsel bir ilişki kurmayı hedefliyor. Enerjisini yüksek siyasetin labirentlerinde tüketmeyi değil, halkın kendi sözü ve eylemini açığa çıkarmayı asli bir görev olarak önüne koyuyor.
ÖDP 14. yaşında bir yandan bu düzeni değiştirme, kapitalizmi aşma sınıfsız sömürüsüz bir dünyaya yelken açma mücadelesini sürdürürken bir yandan da Türkiye devrimci hareketinin mirasına sahip çıkma kararlılığını vurguluyor. Solu-sosyalistleri kendi dümen suyuna sokmaya çalışan adeta sömürgeleştirmek için gayret sarf eden sol liberal eksenle de milliyetçi-devletçi-otoriter çevrelerle de arasına net bir mesafe koyarak yürümekteki kararlılığını sürdürüyor.
ÖDP, Türkiye'yi sosyal, kültürel, ekonomik her alanda parçalayan liberal-muhafazakâr-milliyetçi politikalar karşısında, Türkiye'yi eşitlik ve özgürlük temelinde yeniden kuracak olan tek gücün bağımsız sosyalist devrimci bir hareket olacağına inanıyor ve bugünün devrimciliğini de 'yeniden kurulacak bir ülkeyi aşkla örmek' olarak görüyor.
ÖDP umutla, aşkla, inatla özgürlük ve dayanışma ülkesine yürüyüşünü sürdürüyor.” (gk)