"Öğrenci harçlarına yüzde 500'ü bulan oranda zam yapılmasının amacı nedir?"

'Öğrenci harçlarına yüzde 500'ü bulan oranda zam yapılmasının amacı nedir?'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış, Üniversite ve Yüksek Okul öğrencilerinden alınan Eğitim ve Öğretim Harçlarına yüzde 100 ile yüzde 500'ü bulan büyük oranda zamlar ile ilgili olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi sundu. Milletvekili Barış, sorduğu soruların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplanmasını istedi.

Barış önergesinde şu soruları sordu;

“2009-2010 yılı eğitim öğretim yılına girerken, Üniversite ve Yüksek Okul öğrencilerinden alınan Eğitim ve Öğretim Harçlarına yüzde 100 ile yüzde 500'ü bulan büyük oranda zamlar yapılmıştır.  

Bu zamlar başta öğrenci velileri ve öğrenciler olmak üzere toplumdan çok büyük tepki almıştır.

Buna göre;

1) Memur, işçi ve emeklilerin maaşlarına yapılan zam yıllık % 10'nun altında tutulurken, 2009-2010 Eğitim ve öğretim yılında öğrencilerin ödediği eğitim ve öğretim harçlarına % 100 ile % 500'ü bulan bu kadar yüksek oranda zamların yapılmasının gerekçesi nedir?

2) Öğrencilerden alınan, eğitim ve öğretime katkı harçlarına yapılan %100 ile % 500'ü zamlarla, öğrencilere, parası olan okusun, parası olmayan okumasın mı denilmek istenmektedir?

3) Öğrenici katılım paylarının bu kadar yüksek oranda artırılması ile nihai amaçta, devlet üniversitelerinin özelleştirilmesi için adımlar atılarak, toplumun buna alıştırılması mı amaçlanmaktadır?

4) Öğrenici, veli ve toplumun büyük bir bölümünün tepkisini çeken, üniversite ve Yüksek Okullarda okuyan öğrenicilerin, eğitim ve öğretime katkı payı olarak ödedikleri harçlara yapılan bu kadar yüksek oranlardaki zamları (daha okullar açılmadan, harçlar yatırılmadan) geri çekerek öğrenci ve velilerine müjdeli haber vermeyi düşünüyor musunuz?”