Okul öncesi eğitim öğretmensiz mi başlayacak?

Okul öncesi eğitim öğretmensiz mi başlayacak?

Tüm yurtta başlatılacak olan Okul öncesi zorunlu Eğitim’de pilot 32 il arasında Kırklareli’de yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı bu sene 22 bin anasınıfı öğretmenine ihtiyaç duyduğunu, Maliye Bakanlığı’na bildirerek talepte bulundu.

17 bin anasınıfı öğretmenine ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığın’dan 17 bin sözleşmeli öğretmen kadrosu istendiği bildirildi. 

Maliye Bakanlığı’dan olumlu cevap alınmadığı takdirde Kırklareli başta olmak üzere diğer pilot illerdeki minik öğrenciler öğretmensiz kalma riskiyle karşılaşacak.

Danıştay, okul öncesinde öğretmen yerine usta öğretici görevlendirilemeyeceği gerekçesiyle 'usta öğreticilik' sistemini geçtiğimiz haftalarda iptal ettiğini bildirmişti. Verilen bu karar, önümüzdeki hafta başında başlayacak olan yeni öğretim yılından itibaren Kırklareli ile birlikte 32 ilde zorunlu olması planlanan anasınıfı eğitimini zor duruma düşürdü.

10 seneden beri uygulanan 'usta öğretici' çalıştırma sistemin kaldırılmasın sonucunda ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Maliye Bakanlığı'ndan 17 bin 'sözleşmeli öğretmenlik' kadrosu isteyerek açığı kapatmayı düşündü. Edinilen bilgiye göre  Maliye Bakanlığı’nın, 'yetersiz bütçe imkanları' nedeniyle bu kadar kadro vermeye sıcak bakmadığı belirtiliyor. Olayın çözüme kavuşması için Milli Eğitim ve Maliye bakanlarının devreye gireceği de edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Bu hafta içinde yapılacak görüşmelerde sözleşmeli kadro sayısı netleşeceği bildirildi.

Her yıl 800 TL civarında ücretle 17 bin 'usta öğretici' çalıştıran MEB, bu yılki öğretmen açığını merkezi sistemle ve sadece 'okulöncesi öğretmenliği bölümü' mezunlarından karşılamayı düşündüğünü bildirmişti. 2009–2010 eğitim-öğretim yılı için 17 bin kadrosuz usta öğretici alacağını ilan etmişti. Başvuruları da almaya başlayan bakanlık, Danıştay Nöbetçi Dairesi'nden gelen karar üzerine müracaatları durdurdu.. 31 Ağustos–11 Eylül arasındaki başvurular için 3 bine yakın adayın başvurmuştu.

Zorunlu Okul öncesi Eğitimin Kırklareli’de içinde olmak üzere 32 ilde start alması yaklaşık 22 bin civarında öğretmene ihtiyaç duyulduğu da bildiriliyor. Bu açığın 14 Eylül'de atanacak 5 bin 356 sözleşmeli ve kadrolu okulöncesi öğretmeniyle kapatılması mümkün mü şimdilik bilinmiyor. Görülüyor ki Bakanlığın talep edilen 17 bin sözleşmeli öğretmenlik kadrosunu alması gerekiyor. Zorunlu okulöncesi eğitimin başlayacağı 32 ildeki öğrenci kayıtlarının geçen yıla oranla iki katına çıktığı belirtilmektedir. Geçen yıl ki anasınıfına devam eden 804 bin öğrenciye 17 bin usta öğretici ve 24 bin kadrolu öğretmenle eğitim verilmişti.

Danıştay Nöbetçi Dairesi, Eğitim Sen'in, MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün 2 Temmuz 2009 tarihli 'Kadrosuz Usta Öğretici Görevlendirilmesi' konulu genelgesi ile bu genelgenin eklerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı 3 Eylül'de sonuçlandırmıştı. Kararda, "Okul öncesi öğretmenliği alanında öğretmen yerine usta öğretici görevlendirilemeyeceği" gerekçesiyle genelge ve eklerinin yürütmesi durdurulurken, mevzuatta usta öğreticilerin eğitim hizmetlerinde ancak öğretmen sorumluluğu içinde görev yapabileceğine dikkat çekildi.

Danıştay 16 Şubat 2009'da da meslek lisesi öğrencilerinin usta öğreticilik yapamayacağına hükmetmiş, ikinci dönemde 10 bin ana sınıfı bir anda eğitmensiz kalma riski yaşamıştı.