"Okula uyum sorunları hafife alınmayacak bir yaygınlıkta karşımıza çıkıyor"

Özel Medikent  Hastanesi  psikologu  Namık Acar 'Okula uyum sorunları hafife alınmayacak bir yaygınlıkta karşımıza çıkıyor' dedi.



HABER MERKEZİ


Psikolog Namık Acar, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti.
“Yine okullar açılıyor, yine sorunlar başlıyor. Kimi çocuklarımız ''Tatil Sendromu'', kimileri ise okula yeni başlamaları nedeniyle hissedilir düzeyde okula uyum sorunları yaşayacaklar. İlk iki haftada bir adaptasyon sorununun yaşanması doğal karşılanabilir. Ancak uyum sürecinin daha fazla uzaması ciddiye alınması gereken bir sorun.
Okula uyum sorunları en çok eğitim yaşamına yeni başlayan çocuklarımızda görülüyor. Çünkü onlar aile ortamının dışına bu denli uzun ve tek başına ilk kez çıkıyorlar. Ama şöyle bir yirmi yıl öncesine gittiğimizde bu tarz sorunların çok ender yaşandığını görüyoruz. Günümüzde ise 'okula uyum' sorunları hafife alınmayacak bir yaygınlıkta karşımıza çıkıyor.
Peki ama neden diyeceksiniz? Birçok faktör var bunun arkasında. Ama bilmeliyiz ki en önemli faktör ülkemizdeki çocuk yetiştirme paradigmasının değişmesidir. Öncesinde ailede gerçekleşen davranış eğitiminde ''davranış disiplinin oturtulması'' birincil öncelik haline geldi. Davranış disipliniyle ilgili olgunlaşma bu nedenle daha rötarlı halde.
Bir diğer faktör ailede çocuk sayısının azalması nedeniyle anne babaların çocuklarına zaaflarının artmasıdır. Bu gerçek sevgi ve ilginin çocukta odaklanmasına yol açmış, ailelerin istismarını kolaylaştırmıştır. Bir yandan ''koruyucu anne – baba tutumu'' yaygınlaşırken öte yandan''şımartılmış çocuk'' oranı yükseltilmiştir.
Ancak unutmamak gerekir ki son yılların en önemli ebeveyen sorunu ''sosyal fobi''dir. Normalde çocuğun yaşıyla doğru orantılı olarak sosyalleştirilmesi ve aile ortamıyla mesafenin artırılması gerekir. Ancak birçok anne- baba güven toplumundan kaygı toplumuna dönüşmenin psikolojik etkisiyle bunu başaramamaktadır. Koruyuculuk duygularına yenilmektedir.
Sonuç:'' Bağımlı anne-babalar, bağımlı çocuklar''
Bu karşılık bağımlılık çocuklar okula başladığında büyük bir uyum sorunu olarak karşımıza çıkmakta, çocukların eğitim yaşamını olumsuz etkilenmektedir. İş bu noktaya geldikten sonra çocuğu okulun bahçesinde beklemek hiçbir şeyi çözememektedir. Çözüm; psikolojik destek alarak çocuktaki '' okul fobisi'' odaklı uyum sorununu ortadan kaldırmaktadır.”