"Okullar açılırken çocuklarımızın karşılaştığı tehlikelere dikkat"

"Okullar açılırken çocuklarımızın karşılaştığı tehlikelere dikkat"

Tüketici Hakları Derneği (THD) Kırklareli Şube Başkanı Hüseyin Kahraman okulların açılmasıyla birlikte çocukların karşılaşacağı tehlikelere karşı bir basın bildirisi yayınladı. Kahraman yaptığı açıklamalarda şunlara yer verdi:

"Okul öncesi eğitim-öğretim ile ilköğretim okulları ve liselerin açıldığı bugünlerde çocuklarımız önemli risk ve tehlikelerle karşı karşıya bulunmaktadırlar. Bu risk ve tehlikeleri 3 grupta toplayabiliriz. 1- Çocukların beslenmesi ve sağlığı açısından riskli ve tehlikeli olan okul kantin ve kafeteryalarında satılan yiyecek ve içecekler 2- Okul servis araçlarının uygun olmayan hizmetlerinden kaynaklanan sorunlar 3- Sağlığa uygun olmayana okul malzemeleri.

Okullardaki kantin ve kafeteryalarda cipsler, şekerlemeler, gofretler, sucuklu-salamlı tost ve sandviçler, kekler, bisküviler ile kola, gazlı içecek ve hazır meyve suları gibi yiyecek ve içecekler satılmaktadır. Bilim kurulları ve bilim insanları bu tür yiyecek ve içecekleri çocukların sağlıkları üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, kroner arter hastalığı, osteoporoz, kanser gibi sağlık etkileri olduğunu belirtmektedirler. Yine, bilim insanları tarafından bu tür yiyecek ve içeceklerin yerine taze meyve, pastörize süt, ayran ve yoğurt gibi yiyecek ve içeceklerin çocuklara sunulması gerektiği belirtilmesine karşın bunlar kantin ve kafeteryalarda bulundurulmamaktadır.

 Öğrencileri taşıyan okul servis araçlarının büyük bir çoğunluğu tam olarak Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'ne uygun taşıma hizmet vermemektedir. Bu eğitim-öğretim yılı başına kadar gerek Derneğimizin yapmış olduğu araştırmalarda gerekse Derneğimize veliler tarafından yapılan şikayetlerde, Yönetmeliğe uygun olmayan bir çok servis aracı sorunu olduğu görülmüştür.

 Bu sorunlar şöyledir:

- Araç kullanan bir çok şoförün Yönetmelikte belirtilen niteliklere uymaması,

- Birçok servis aracında rehber personel bulundurulmaması,

- Her öğrencinin oturarak taşınması gerektiği halde taşıma sınırının üzerinde öğrencilerin ayakta taşınması, 

- Öğrencilerin, belirlenen veya istenilen duraktan alınıp bu durağa bırakılmaması,

- Öğrencilerin belirlenen saatlerde duraktan alınmaması ya da hiç alınmaması,

- Yıl içinde servis araçları ücretlerinin arttırılması,

- Okul servis araçlığı hizmeti yapan bir çok firma ya da şahıs bu hizmet dışında başka taşımacılık hizmetleri yapması nedeniyle, okul servis hizmetlerinin aksamasına neden olunması,

- Son Yönetmelik değişikliği ile okul servis aracı yaşının 12'den 20'ye çıkartılması. Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa'da bu araçların kullanım ömrü 10 yıldır.

Yönetmeliğe uygun taşıma hizmet vermeyen servis araçlarından kaynaklanan bu sorunlar hem çocuklarımızın güvenliğini risk ve tehlikeye sokmakta hem de aileleriyle birlikte maddi ve manevi olarak mağdur edilmelerine neden olmaktadır.

Çin malları ağırlıklı olmak üzere, özellikle de okul öncesi ve ilköğretimdeki öğrencilerin kullandığı renkli kalem, silgi, boya, oyun hamuru, çanta, matara, beslenme kabı, çorap, iç çamaşırı gibi ürünlerde yapılan araştırmalarda çocukların sağlığı açısından çok tehlikeli kimyasal maddeler bulunduğu saptanmıştır. Bu ürünlerde kanserojen, alerjik, büyüme ve metabolizma bozukluğu, böbrek ve karaciğer bozukluğu, cinsel gelişim sorunları gibi sağlık etkisi olabilecek fitalatlar, azo boyar maddeler, ağır metaller, formaldehit gibi maddelerin bulunduğu belirtilmektedir.

Bu tür riskli malzemelerin biraz da ucuz olmasından dolayı çocuklar tarafından çok yoğun bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Renkli, boyalı okul malzemelerindeki boyalar çocukların elleri ve ağızlarını bulaşarak belirtilen sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Ödenek yetersizliğinden özellikle de ön ödemeli-kartlı su ve doğal gaz kullanan okullarda su ve doğal gazın bitmesi nedeniyle gerek suların akmaması gerekse sınıfların ısıtılamayıp soğukta kalmasından dolayı öğrenciler çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir.

Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği açısından okul kantin ve kafeteryalarda sağlığa zararlı yiyecek ve içeceklerin yerine sağlıklı beslenmeye uygun yiyecek ve içecek satılması sağlanmalıdır. Sağlıksız yiyecek ve içeceklerin okul kantin ve kafeteryalarda satılması yasaklanmalı, bu tür yiyecek ve içeceklerin reklamlarının ise sabah saat 09:00 akşam saat 22:00 arası yapılmaması konusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Okul servis araçlarının mevcut yönetmeliğe tam olarak uygun hizmet verebilmesi için gerekli tüm önlemler alınmalı, bu konuda ilgili kuruluşlar arasında eş güdüm sağlanmalıdır. Yönetmelik değişikliği ile getirilen 20 yaş sınırı 10 yaşına indirilmelidir.

Sağlıksız okul malzemelerinin çocuklara satılması önlenmeli ve yasaklanmalıdır.

Okul kantin ve kafeteryaları ile okul servis araçları ve okul malzemelerinin ithalatı, bu malzemelerin satıldığı toptan - perakende firmalarındaki denetimlere ağırlık verilmelidir.

Tüm bu sorunlar, başta hükümet olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Içişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Okul yönetimleri ve Okul aile birlikleri ile velileri çok yakından ilgilendirmektedir.

Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği açısından ilgili tüm tarafları görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.” dedi.