Önce Kırklareli'de, 2013'de tüm Türkiye'de

Önce Kırklareli'de, 2013'de tüm Türkiye'de

Türkiye’de aralarında Kırklareli’nin de bulunduğu 32 pilot ilde, 9 yıllık zorunlu eğitim 2009-2010 eğitim-öğretim yılında başlıyor.

Bu yıl hem pilot uygulama dolayısıyla, hem de bütçe yükü oluşturmaması açısından bu proje 32 ilde uygulanacak. Ancak diğer iller zorunlu eğitime 2013 yılında başlayacak.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bu yıl sadece 32 ilde 9 yıllık eğitime geçileceğini, diğer illerdeki okulların ise bütçe yükü oluşturması nedeniyle, proje dışında kaldığını açıkladı. 81 ilde 9 yıllık kesintisiz eğitime ise, 2013-2014 eğitim döneminde geçilmesi hedefleniyor.

Yeni eğitim-öğretim yılı Ramazan bayramından hemen sonra başlıyor. Pilot illerde 9 yıllık eğitime yönelik olarak “Zorunlu Ana Okulları Projesi” ile de, sekiz derslikli okullarda ana sınıfı açılacak.

Ayrıca ana sınıflarında ikili öğretime geçilecek.

9 yıllık zorunlu eğitimin uygulanmasında ilk olarak bazı kriterler göz önüne alındı.

Pilot olarak seçilen 32 ilin seçimindeki bu ana temalar; ilin çağ nüfusu, okul öncesi eğitimde okullaşma oranının yüksek olması, fiziki mekan durumu, derslik sayısı, okul sayısı, öğretmen sayısı ve maliyet olarak belirlendi.

Kırklareli’yle birlikte 9 yıllık zorunlu eğitim; Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun’da uygulanacak.