Önce sel felaketi şimdi de Fareler

Bir yıl öncesine kadar sel felaketlerinden bıkan Edirne'nin Karaağaç mahallesinde şimdide fare tehdidi altında. Mahalle, doğal dengenin bozulmasının bir sonucu olarak son zamanlarda farelerin istilasına uğradı.


Edirne'nin Karaağaç Mahallesi, doğal dengenin bozulmasının bir sonucu olarak son zamanlarda farelerin istilasına uğradı. Fare istilasına; bölgede yaşanan su baskınları sonucu farelerin yuvalarının bozulmasının ve tarımsal ilaçlama sonucu yılanların sayısının azalmasının neden olduğu belirtiliyor. Sayıları her geçen gün artan fareler mahalle sakinlerini canından bezdirdi. Mahalle halkı genellikle akşam saatlerinde çıkan farelerin yiyecek içecek ve tüm gıda maddeleri arasında gezdiğini belirtirken mahalle halkı koku içinde kendilerine gelecek yardım elini bekliyor.

* Muhtar Fare yok diyor halk korku içinde evden çıkamıyor

Karaağaç Mahalle Muhtarı Agâh Korkan da mahallesinde fare ve sıçanlara karşı mücadele de gerekli işlerin yapıldığını söylese de halk korku içinde geceleri evlerinden çıkmaya aciz iken Mahalle sakinlerinden Fikret Yaycı ise; ’’Muhtar hala mahallede fare olmadığını söylüyor. Kendisi gece saat 5’ten sonra gelirse farelerin olup olmadığını görecektir” dedi.
 
 
* Mahalle sakinlerinin konuyla ilgili görüşlerini araştırdık

Çocuklarının çığlığı üzerine odaya giren anne Ayşe Kokina mahallelerinde fare korkusu yaşandığını belirterek,” Mahallemizde fareden çıkılmıyor. İnsanlar her an ısırılma korkusuyla yaşıyorlar. Evimin içerisinde oğlum, kardeşleriyle oyun oynarken fare camdan gelip içeride ne var ne yok hepsini yemiş, kapılarımı kemirdi, artık geceleri korkudan uyuyamıyoruz, birilerinin bu konuya el atmasını istiyoruz dedi.
Farelerin genellikle kanalizasyonlardan çıktığını, sağlam bir alt yapı olmadığı için kendi başlarına aldıkları önlemlerin yeterli gelmediğini ifade eden Nazdar Koç,” Bizim tedbir almamız yeterli olmuyor. Bir yeri kapatıyoruz, başka bir yerden çıkıp geliyorlar. Belediyeler, kanalizasyonlarda bir çalışma yaparlarsa mahallede herkes rahatlar, fareler de bir daha çıkamaz” diye konuştu

* Makarna ile salçayı bile fareler yedi
Safiye Çinkçi ‘’Fare deliklerinden dolayı çocuklar tuvalete çıkamıyorlar, kedi kadar büyük farelerden dolayı çocukları ısırıyorlar ilaç bile bunlara fayda etmiyor, aksamdan makarana aldım çocuklarım için sabah ne makarna ne de salça kaldı ortada koku ile çocuklar uyku bile uyuyamıyorlar” dedi.
 Ahmet Çikçi ise ‘’iki yıl önce yaşanan sel felaketinden sonra yılan ve çıyanların boğulması ve bu fare sayısının da gün be gün artması mahallede fare sayısını arttırdı. Sonra da baş çıkılmaz bir hal aldı’’dedi.
 
* Belediye ilaçlama yapıyor

Veteriner İşleri Müdürlüğümüz tarafından fare ve sıçanların çok sık görüldüğü alanlara özel ilaç konarken, kullanılmayan mekânların ilaçlanması için de ekipler mekân sahiplerine kullanmaları için ilaç dağıtımı yapıyor." dedi.
 Farelerin sayısındaki artış konusunda bilgi veren Belediye Veteriner Hekimi Mehmet Rodoplu, Karaağaç'ta fare artışının iki nedenden kaynaklandığını tahmin ettiklerini ifade etti. Rodoplu, "Bunlardan bir tanesi bölgede yaşanan su baskınları. Su baskınları sonucu yuvaları bozulan fareler yem bulabilecekleri bölgelere yöneliyor. İkinci bir neden ise tarımsal ilaçlama sonucu yılanların sayısında meydana gelen azalma” diye konuştu. (mc)