Önemli isimlerden Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına "Talasemi" semineri

Ulusal Talasemi Federasyon Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu,  katılırken konuşmacı olarak da Prof. Dr. Ferda Özkınay, Prof. Dr. Zeynep Karataş, Prof. Dr. Muzaffer Demir Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına seminer verdi.

Kırklareli Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda dün saat 09.30’da yapılan seminere Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, Ulusal Talasemi Federasyon Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu,  katılırken konuşmacı olarak da Prof. Dr. Ferda Özkınay, Prof. Dr. Zeynep Karataş, Prof. Dr. Muzaffer Demir ve sağlık çalışanları katıldı. Seminer Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin’in açılış konuşması ile başladı.
Konuşmasına başlamadan önce 18 Mart Şehitler Günü Münasebetiyle Şehitlerimizi yad ettiğini belirten Bilgin; “Bilindiği üzere bir toplumun üretken olması ve geleceği, o toplumu oluşturan bireylerin nitelikleri ile doğrudan ilişkilidir. Bireylerin her şeyden önce sağlıklı olmaları, ülkenin refahı ve başarısı için en büyük gerekliliktir. Buna bağlı olarak halkın sağlığını doğrudan etkileyen her türlü sorun, çözümü için gereken işbirliği ve bilgi paylaşımını esas alır.
Halk sağlığı sorunları ile mücadele etmek, sosyal devlet anlayışının gerekliliği olup ülkemizde bu konudaki en büyük gayretlerden birinin sergilendiği alan Talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere, kalıtsal kan hastalıklarıdır. Yapılan çalışmalarda sağlıklı Türk popülasyonunda Beta-Talasemi taşıyıcı sıklığı % 2.1 olarak saptanmıştır. Bununla birlikte yaklaşık 1.300.000 taşıyıcı ve 4.000 civarında hasta olduğu bilinen bir gerçektir. Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi, manevi zarara uğramaktadır. Bu zararı en aza indirebilmek ve Talasemi hastası bebeklerin doğumunu engellemek adına hastalığın görülme sıklığı göz önüne alınarak riskli 33 ilde Hemoglobinopati Kontrol Programı başlatılmıştır. Türkiye'de akraba evliliklerinin fazla olması ve bunların % 70'inin 1. derece akrabalar arasında yapılması nedeniyle, genetik geçişli bir hastalık olan Talaseminin görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Programın temel amacı yürütülen hizmetleri organize ederek toplum taraması, genetik danışma, halk eğitimi, doğum öncesi tanı ve tedavi yöntemleri kullanılarak, anormal hemoglobin hastası doğumunun uygun strateji ile önlenmesidir. Diğer yandan mevcut hemoglobinopati hastalarının yaşam sürelerinin uzatılması ve kalitesinin arttırılması, programın önemli bir kazanımı olmaktadır.
Çalışmaların sürdürülmesinde, halkın bilinçlendirilmesi ve duyarlılığının arttırılmasında sağlık çalışanlarının yanı sıra gönüllü çalışan kurum ve kuruluşlarının desteği de çok önemlidir. Talasemi Federasyonu, hastalar, yakınları ve onlara hizmet veren merkezlerin sorunlarını çözmek ve eşgüdümü sağlamak için çalışmaktadır. Talasemi ve Hemoglobinopatilerin topluma tanıtılmasını sağlamak ve duyarlılığı arttırmak için ilimizde düzenlenen bu etkinliğe katılımlarınız ve desteğiniz için teşekkür eder, sağlıklı yarınlarımızın yolundaki engellerin kaldırılmasında hepinizin desteğini alacağımız güvencesi ile çalışmalarınızda başarılar dilerim” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin’in açılış konuşmasının ardından seminer başladı. Seminerde Talasemi (Akdeniz Anemisi) uzun uzun ele alındı ve üzerinde tartışmalar yapıldı.(ay)