Osmanlı yapılarında modern altyapı sistemi

Edirne'de 15. yüzyılda yaptırılan Edirne Yeni Sarayı'nın ayağa kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan Edirne Yeni Sarayı kazısı Osmanlı medeniyetinden izleri gün ışığına çıkarıyor


.
     Günümüzden 6 asır önce Osmanlı Devleti tarafından kullanılan altyapı sisteminin, bugün kullanılanlarla sistem bakımından büyük benzerlikler gösterdiği bildirildi.
     Edirne Yeni Sarayı kazı başkanı ve Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer, yaptığı açıklamada, temmuz ayında başlanılan saray mutfağı ile Kum Kasrı hamamındaki kazıların sürdüğünü söyledi.
     Özer, kazılar sırasında hem hamam hem de mutfak kısmında ortaya çıkarılan altyapı sistemlerinin bugünkü kullanılan altyapı sistemiyle benzerlik gösterdiğini belirtti.
     Osmanlı medeniyeti ve şehir mimarisinin örneklerinin ortaya konulması bakımından kazılarla ortaya çıkan altyapı sisteminin önemli olduğuna dikkati çeken Özer, şöyle devam etti:
     ''1450'li yıllarda yapıldığını bildiğimiz her iki saray yapısı, yani hem saray mutfağı hem de Kum Kasrı hamamının kazıları sırasında ortaya çıkan saray altyapı sistemi, bugünkü altyapı sistemiyle benzerlikler gösteriyor. Yani temiz su ve kirli su drenajı ayrı ayrı künkler aracılığıyla yapılmış durumda. Temiz su Edirne'nin çevresinden, su yollarıyla saraya gelirken, pis su da künkler aracılığıyla saraydan uzağa drene edilmiştir. Bu, 15. yüzyılda Osmanlı medeniyetinin şehir altyapısı ve mimarisi hakkında önemli ipuçları veriyor.''
    
     -SERGİ ALANI OLUŞTURULACAK-
    
     Özer, mutfak ve hamam kazılarının tamamlanmasının ardından bölgede bir sergi alanı da oluşturulacağını bildirdi.
     Oluşturulacak sergi alanlarında üç boyutlu canlandırmaların yapılacağını ifade eden Özer, şunları kaydetti:
     ''Kum Kasrı hamamının arkeolojik kazısının tamamlanmasının ardından, koruma ve onarım çalışmalarını başlatmayı hedefliyoruz. Yapının, bu durumundan hareketle, Türk hamamın anatomik yapısını insanlara sunacak şekilde konservasyonunu yaparak, gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlıyoruz.
     Ayrıca, kademeli olarak gelecekte, kazı alanında bulunan saray yapılarından Kum Kasrı Meydanı, Kum Kasrı, Kum Kasrı Hamamı ile Matbah-ı Amire'nin (saray mutfağı) bir bütün olarak değerlendirildiği, hem yaşanılır, sosyal mekanların ve hem de arkeolojik bir park alanının oluşturulmasına dönük çalışmaların başlatılmasını da hedefliyoruz.''
     Özer, kazıların eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini sözlerine ekledi. aa