"ÖTV tutarları hangi gerekçeyle bu kadar yüksek miktarda artırıldı?"

'ÖTV tutarları hangi gerekçeyle bu kadar yüksek miktarda artırıldı?'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, hükümetin resmi gazetede yayımladığı bir kararname ile benzin ve motorindeki ÖTV tutarlarını artırmasına ilişkili olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi sundu.

Milletvekili Dibek, sorularının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılmasını istedi. Dibek önergesinde şunları kaydetti;  “2009 yılının ilk 6 ayında bütçe açığının 23.2 milyar TL olarak, geçen yıla göre 13 kat daha fazla arttığının açıklanmasının hemen ardından, Hükümet resmi gazetede yayımladığı bir kararname ile benzin ve motorindeki ÖTV tutarlarını çok fahiş bir oranda artırmıştır. 

Bu artışla  benzine 1 litrede 23.06 kuruş, motorinde ise 18 kuruş zam yapılmıştır.

Buna göre;

1-Akaryakıttan alınan ÖTV tutarları hangi gerekçeyle bu kadar yüksek miktarda artırılmıştır? Bu artışın amacı hükümetin önleyemediği bütçe açıklarının kapatılması mıdır?

2-Kriz döneminde taşıt alımlarını canlandırmak amacıyla uygulanan ÖTV miktarının düşürülmesi ile taşıt alımları cazip hale getirilirken, diğer taraftan akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV artışı ile, tabiri caizse, vatandaşa kaşıkla verilen kepçeyle geri alınmamış mıdır?

3-Bu ÖTV artışı ile  bir süredir  hükümetin uyguladığı akaryakıttaki tavan fiyat uygulamasının bir anlamı kalmış mıdır?”