Panelden çıkan cevap; "Kırklareli tarım, hayvancılık ve turizm ile daha da gelişecek"

Panelden çıkan cevap; 'Kırklareli tarım, hayvancılık ve turizm ile daha da gelişecek'

22 Mayıs Cuma günü Kırklareli Valiliği ve İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın düzenlediği “Kırklareli İlinin Ekonomik Gelişmesi” seminerinde, tüm gün boyunca ilimizin sosyo-ekonomik durumu masaya yatırıldı, sorunlar için çözüm önerileri üretildi. İşte bu önemli seminer kapsamında aynı gün saat 15.30-18.00 arasında “Kırklareli İlinin Ekonomik Gelişmesinde Ana Strateji Ne Olmalı?” adlı panel de gerçekleştirildi. Panelde, Kırklareli’nin yüksek tarım potansiyeli ve doğa Turizmi avantajlarından sonuna kadar faydalanması gerektiği belirtildi.

Kırklareli Kültür Merkezi’nde düzenlenen paneli; Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aykaç, Iktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ahmet Incekara, daire müdürleri ile az sayıda katılımcı takip etti. Tüm panelistler ve konuklar böylesine önemli bir konuya, yeterince ilgi gösterilmemesini de eleştirdiler.

Beykent Üniversitesi I.I.B.F Öğretim Üyesi I.A.V. Danışma Kurulu Üyesi Prof.Dr. Sudi Apak Başkanlığında düzenlenen panele; Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve Işletmeler Genel Müdürlüğü Arazi Tahsis Daire Başkanı Mehmet Bakırcı, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşar Yardımcısı Ali Nural, Kırklareli Üniversitesi I.I.B.F Öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Muharrem Öztel ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde ilk olarak Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel’e söz verildi. Altıntel konuşmasında, ilimizin avantaj ve dezavantajlarını sıraladı. Borsa Başkanı Altıntel bu sıralamayı şöyle yaptı; “İlimizde yetişmiş insan gücü yüksek, eğitim kalitemiz yüksek, verimli toprak ve su kaynaklarımız var. Bunun yanı sıra, Kırklareli; gelir düzeyinde ortalamanın oldukça üzerinde yer alıyor ve sanayimiz gelişme eğiliminde. Yeni kurulan Üniversitemiz de, Kırklareli’ne gün geçtikçe büyük katkılar sağlayacaktır. Avrupa’ya ve İstanbul’a çok yakın olmamız da ayrı bir avantajımız. Tarım ve Hayvancılığın yanı sıra, turizm de Kırklareli’nde gelişme gösteriyor. İşte tüm bu avantajları değerlendirmek için biraraya gelinmeli, bir örgütlenme olmalı diye düşünüyorum.

Ilimizin başlıca dezavantajlarını sayarsak; En büyük sorunumuz; İşsizlik... Örgütlenme eğilimi çok az. Bunun yanında beyin göçü veriyoruz, ayrıca nüfusumuz yaşlanma eğiliminde. Yine ilimizin teşvik dışında bulunması Kırklareli’nin ayrı bir dezavantajını teşkil ediyor.”

Altıntel’in konuşmasının ardından, Panel Başkanı Prof.Dr. Sudi Apak bu kez Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Arazi Tahsis Daire Başkanı Mehmet Bakırcı’ya söz verdi. Bakırcı konuşmasında Kırklareli’nin muhteşem bir doğaya sahip olduğunu ve bu avantajını Doğa Turizmi’nde en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bakırcı; “Kırklareli’nin en büyük avantajı muhteşem bir doğaya sahip olmasıdır. Işte bu kapsamda; Mağara Turizmi, Bisiklet Gezileri, Doğa Yürüyüşü, Karavan Turizmi, Kuş Gözlemciliği, Foto Safari gibi Turizm kolları, dünyanın 3 tane su basar ormanlarından birisine ev sahipliği yapan Kırklareli’nde mutlaka değerlendirilmeli ve geliştirilmelidir” dedi.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ise konuşmasında, ilimizin yüzde 80 oranında tarım arazisine sahip olduğunu hatırlatarak, Kırklareli’nin tarım-hayvancılık alanında büyük bir avantaja sahip olduğunu kaydetti. Dolayısıyla bu olumlu durumun verimli, lezzetli süt ve et üretimine, hatta Kırklareli’nin meşhur köftesine dahi yansıdığını belirtti. İlimizin geleceğe yönelik stratejisinin tarım ve tarıma dayalı sanayi olduğunu kaydeden Çetintaş, organik tarımın da önemine değinerek, sanayinin avantajlarını ve çevreye yönelik dezavantajlarını da sıraladı. Işsizlik sorununu da gündeme getiren Çetintaş konuşmasında, Iğneada’nın turizm potansiyelinin de yadsınamaz olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Sudi Apak, daha sonra sözü Başbakanlık Gümrük Müsteşar Yardımcısı Ali Nural’a verdi. Nural, bir ilin gelişme sürecinde; dışarıya açılmasının, ithalat ve ihracata önem vermesinin gerekli olduğunu belirterek, Kırklareli’nin bu konudaki değerlendirmesini yaptı. Nural, kurumunu tanıtan bilgiler verdikten sonra, Kırklareli’nin tarımsal üretimdeki verimine dikkat çekerek, ilin zaten gelişmiş iller arasında yer aldığını, dolayısıyla bu potansiyelin ihracatta kullanılması ve geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Panel, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan’ın sunumu ile devam etti. Taşan sunumunda, kurumunun kooperatfilere sağladığı imkanlardan söz etti. Panelin son konuşmacısı ise Kırklareli Üniversitesi I.I.B.F Öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Muharrem Öztel oldu. Öztel sunumunda Kırklareli ilinin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi hakkında istatistiksel bilgiler verdi. Ilimizin birçok kategoride üst sıralarda bulunduğunu, özellikle fert başına ithalat ve ihracatta ilk iki sırada yer aldığını kaydeden Öztel, Gelişmişlik düzeyi sıralamasında 81 il arasında; Sanayi sektöründe 14, Sağlık sektöründe 15, Eğitim sektöründe ise 7. sırada yer aldığını belirtti.

“Kırklareli Ilinin Ekonomik Gelişmesinde Ana Strateji Ne Olmalı?” sorusuna çeşitli çözümler sunan Öztel; “Sanayi sadece Organize Sanayi Bölgesi’de sınırlı olmalı, çevreye duyarlı girişimcilere desetek verilmeli, kesinlikle tarım alanları sanayiye açılmamalı, Ilin turizm ve tarım potansiyeli en iyi şekilde değerlendirilmelidir” dedi.

Panel daha sonra soru-cevap bölümü ile devam etti. Iktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ahmet Incekara’nın tüm panelistelere şilt takdim etmesi ile gün boyunca devam eden bu önemli etkinlik son buldu.