Pavli Sonbahar'ın gelişini "Dalya" diyerek müjdeledi

Pavli Sonbahar'ın gelişini 'Dalya' diyerek müjdeledi

Ilimize bağlı Pehlivanköy Ilçesi’nde 1910 yılından bu yana aralıksız olarak gerçekleştirilen Pehlivanköy Sonbahar Panayırı ve Tarım Festivali, bu yıl da oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Pehlivanköy’deki Ergene Nehri ile Tren yolunun arasındaki geniş yeşillik araziye kurulan panayır, Trakyalılar’ın “Hayat Insanı” olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ilçenin eski adı olan Pavli’den esinlenerek halk dilinde Pavli Panayırı olarak bilinen Pehlivanköy Sonbahar Panayırı ve Tarım Festivali’nde bu yıl eğlence, birlik ve berabelik yine biradaydı.

Daha günler öncesinden Pehlivanköy çevresinden gelen köylülerin traktör römorklarını adeta bir çerçeve gibi panayır çevresine yerleştirmesi ile başlayan hazırlıklar, panayırın başladığı güne kadar devam etti. 24 Eylül Perşembe günü saat 16:30’da kesilen panayır kurdelası ile resmen başlayan Panayır, 28 Eylül Pazartesi (dün) günü son buldu. Gondol, zincirli salıncak, balerin, oyuncak trenler, çarpışan arabalar ve penaltı atışlarının panayırın adına yakışır bir şekilde düzenlendiği eğlence araçları çocukların olduğu kadar gençlerin de en büyük tercihleri arasında yer aldı.

Kurulan açık pazarda yiyecek ve giyecek satışları yapıldı. Ergene’nin hemen yan tarafına kurulan dev köfte, tavuk ve kuzu çevirme çadırlarında bir yandan yemekler yenilirken bir yandan da müzisyenlerin ince nağmeleri eğlenceyi tetikledi.

Çatalca ile birlikte Trakya’da gerçekleştirilen iki panayırdan birisi olan Pehlivanköy Sonbahar Panayırı ve Tarım Festivali’nin en hareketli günü ise geçen yıllarda olduğu gibi Pazar günüydü. Resmi tatil olması dolayısıyla Pazar günü Trakya’nın çeşitli il ve ilçelerinden gelen panayır müdavimleri alanı hınca hınç doldurdu. Trakya’nın yanı sıra Istanbul’dan da oldukça yoğun katılım oldu. Merkezi Istanbul’da bulunan “Fotoğraf Yolcuları” topluluğu Pazar günü Pehlivanköy Sonbahar Panayırı ve Tarım Festivali’ne düzenlediği geziye 161 fotoğraf meraklısı ile katılarak kendi rekorunu kırarken, panayırda fotoğraf çekenlerin sayısı diğer şehirlerden gelen fotoğrafçılar ile 200’e kadar ulaştı.

Civar köylerden aileleri ile birlikte gelerek römorklarında panayır boyunca yatıp kalkan köylüler, panayırın bir diğer renkli tarafıydı. Yüzlerce traktör römorkunun yan yana dizildiği Pehlivanköy Sonbahar Panayırı ve Tarım Festivali’nde pamuk şekerden, çereze kadar eğlencelikler de satıldı. Içkinin su gibi aktığı panayırda, özellikle penaltı çekişlerinde yaşanan heyecan ile penaltı kaleleri etrafında yüzlerce insan toplanarak, yaşanan curcunayı izledi. Çocuk ve gençlerin bayram boyunca topladığı harçlıkları panayıra saklaması ile onlar da 4 gün boyunca doyasıya eğlendi.

Pehlivanköy Sonbahar Panayırı ve Tarım Festivali, sosyo-kültürel olduğu kadar Pehlivanköy ve çevresinden gelerek kendi ürettiklerini satanlara da ekonomik katkı sağladı. Akşamları ise panayır alanına kurulan dev sahnede verilen konserlerle eğlenceler devam etti.

Sonbahar’ın en çok özlendiği yerlerden birisi olan Pehlivanköy’de, panayırın ayrı bir yeri bulunuyor. Adeta 5 gün boyunca göçebe hayatının yaşandığı panayırda, römorklarda yatıp- kalkan insanlar birlik ve beraberliğin verdiği güç ile yaşam unsurlarını oluşturuyor. Bir yanda Ergene akarken bir yandan da trenler geçiyor çevresinden panayırın.

Bu yıl 100.’sünün kutlandığı Pehlivanköy Sonbahar Panayırı ve Tarım Festivali renkli görüntülerle sona erdi. Panayırın bitmesine rağmen müdavimler, seneye Pavli’de buluşmak üzere şimdiden sözleştiler bile.