Pazar esnafı, yaz sezonunda da sıkıntılı günler yaşıyor

Pazar esnafı, yaz sezonunda da sıkıntılı günler yaşıyor

Kırklareli’de çarşamba günleri kurulan halk pazarı sıcağın etkisi ile hem esnafa hem de vatandaşa sıkıntılı günler yaşatıyor. Sıcaktan en çok etkilenen sektörlerden biri olan pazarcılık mesleğini icra edenler yaz aylarında da satışların azlığından şikayetçi.

Kırklareli esnafının yanısıra dışardan gelenlerinden memnun olmadığı bu durum karşısında pazarcı esnafının tabiri ile pazar sektörü son yıllarda en kötü dönemlerini yaşıyor. Gübre, mazot ve ilaç fiyatlarına yapılan zamlar üreticinin kar oranını gün geçtikçe alt seviyelere çekiyor. Böyleki yaz aylarında en çok satış yapması beklenen bahçe bitkileri satıcısı bile işlerin durgunluğu karşısında çaresiz kaldığını belirtiyor. Bitki satışının sıcakların artışına paralel olarak azaldığını söyleyen pazarcı esnafı, eski satışların bu günlerde yaşanmadığını söylüyor.

Seracılığın iyi gelişme gösterdiğini belirten esnaf, her çeşit bitkinin vatandaşın hizmetine sunulduğunu da ifade ederken, dışarıdan da farklı türden bitkilerin pazarda satışa çıktığını söyledi.

Vatandaşın cebindeki nakit parayı sadece yeme içmeye ayırdığını belirten esnaf, arta kalan para olursa satışların olduğunu dile getirdi. Çoğu vatandaşın sadece bakıp geçtiğini belirten esnaf, vatandaşın ilgisizliğini son günlerdeki ekonomik krizin etkilerine de bağladı.

Yaz aylarında bahçe ve balkonları süsleyen bahçe bitkilerine bile talebi kısıtlayan bu kriz üretici tüketici herkesi mağdur bırakmaya devam ediyor. Artan işsizliğe bağlı olarak alım gücünün azalması piyasa da para akışının durmasına sebep oluyor. Kırklareli köylerinden gelen satıcılar da gün içinde kazandıkları paranın yol masraflarını dahi karşılamadığını belirtirken çiftçiliği ayakta tutmak için ekmek parasına çalıştıklarını belirtiyorlar.

Kırklareli Merkez’de kendi tarla ve bahçelerinde üretim yapan esnaf da gübre, ilaç fiyatlarının her geçen gün pahalılandığından yakındılar. Üreticilerin kar yapma şöyle dursun zarara uğradığını belirten esnaf, pazarcılığın durma noktasına geldiğini söyledi. “Eve kapanma, pazara çık” sloganıyla ''Türkiye'nin yüzü gülsün diye, kriz varsa çare de var'' kampanyası çerçevesinde başlatılan teşvik amaçlı çalışmalardan da sonuçsuz kaldığını belirten esnaf, vatandaşın ay sonunu getirmek için para harcama kısıtlamasını gittiğini anlattı.

Ilimize başka şehirlerden gelen seyyar esnaf da para kazanırım umudu ile Kırklareli halk pazarına tezgah açarak ürünlerini sergiliyor. Çanakkale’den gelip topraktan yapılan mutfak araç ve gereçlerini satan seyyar esnaf, üç beş kuruş kazanmak için buralara kadar geldiğini ifade ederken, yetkililerin her şehirde izin konusunda sıkı denetimleri olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’ne girmek adına seyyar çalışan esnafa engelin konulduğunu belirten satıcı, “bizler alın terimizle çalışarak çoluk çocuğumuzun rıskını çıkartıyoruz” dedi. Bununla birlikte “iş yapan insan çalıştırılmıyor, mallarımız toplatılıyor. Seyyar esnafa getirilen kısıtlamalar belirli ölçülerde ortadan kaldırılsın” da diyen satıcı işsiz kalacağımıza seyyar satış yaparak ailemizin en azından mutfak parasını karşılıyoruz” diyerek bu duruma yetkililerden çözüm beklediğini dile getirdi. Kırklareli Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Resul Yıldırım’da pazarcı esnafının içinde bulunduğu zor şartlarla ilgili olarak vatandaşın alışveriş yapmayı ertelediğini söyledi. Birçok kişinin ben giymesem de olur, düşüncesinden yola çıktığını dile getirerek, vatandaşların sadece çocukları için almaya gayret gösterdiğini belirtti. Insanların adate kilitlendiğini sözlerine ekleyen Yıldırım, vatandaşın yarım kiloluk alım yaptığını, eskisi gibi poşet poşet alımların durduğunu söyledi. Bu durumda esnafın elinde kalan malın çürüdüğünü belirten Yıldırım, vatandaşın alması için özellikle akşam saatlerinde fiyatların düşürüldüğünü söyledi. En sıkıntılı dönemi yaşadığımızı da belirten Başkan Yıldırım, çiftçinin, memurun, işçinin her kesimin kendine göre sorunları olduğunu dile getirdi. Son zamanlarda kredi kartlarına olan talebin arttığını bunun neticesinde pazardan nakit alımların durduğunu da söyleyen Yıldırım, büyük marketlere olan talebin arttığını da kaydetti. Aslında pazarda her daim taze ürünlerin bulunduğunu belirten Başkan, cüzi fiyatlarda satışların yapıldığını bu durumdan vatandaşların faydalanmasının gerektiğini de söyledi.

Son olarak pazarcı esnafına teşvik beklentilerini dile getirerek devletin teşvik paketlerinden pazarcı esnafının da yararlanmasının gerektiğini ifade etti. Çifçilere, kobilere verilen kredi imkanlarının pazarcılara da sunulması mutlakiyetini belirten Başkan Yıldırım, cansuyu kredisinin pazarcılara tanınmasının aciliyetinden bahsetti.

Yaşadığımız sıcaklardan dolayı etkilenen esnaf halkı farklı çözüm yolları arıyor. Mallarını satma arayışına giren pazarcı, ürününü ucuzlatarak elden çıkarmaya çalışıyor. Hal böyle olunca esnafın bu durumdan çok dertli olduğu gözleniyor. Pazarcı esnafı marketlerin veya büyük alışveriş dükkanlarının onları zor duruma düşürdüğünü söylüyor. Esnaf mallarını daha ucuza mal edip satmak için az karla elinden çıkarmaya bakıyor.

Pazarcı esnafının yüzü çarşamba pazarı gibi. Her geçilen tezgahda asık suratlar, herşey bol olmasına rağmen yaşanan kriz yüzünden esnaf halkı sadece ekmek parası kazanabilmek için bütün gün bu sıcak altında ter döküyor. Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte tatil için alışveriş yapmak isteyen müşterilere yazlık giysiler de uygun fiyatlar göze çarpıyor. Müşteri bundan memnun olduğunu dile getirse de pazarcı esnafı alımların azlığından şikayetçi..

Bu ay bol olan kiraz sezonu ise haftaya artık bitiyor. Kiraz satışlarında da durgunluk olduğunu belirten satıcıların bol olan kirazın aralarında rekabete neden olduğu için fiyatlarını düşürdüklerini ama satışın yine de az olduğundan yakınıyorlar. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Çarşamba Pazarı’nda; soğuk su satanlardan, dondurmacılara ve soğuk limonatacılara kadar serinlemek için bir çok alternatif bulunuyor. Pazar da zaten en çok rağbet gören onlar oluyor.