Pazarcı tezgahı kara yenik düştü

Pazarcı tezgahı kara yenik düştü

Önceki gün sabah saatlerinde başlayan kar yağışı dünde öğle saatlerine kadar devam etti. Öğle saatlerinde kar yağışı ile kapalı hava yerini güneşli bir güne bırakırken olan pazarcı esnafına oldu.

Yoğun kar yağışının sabah saatlerinde yine etkili olması ile pazarcı esnafı tezgah açamazken bazı esnaflar ancak öğleden sonra tezgahlarını açabildi. Hava muhalefetine yenik düşen pazaryeri akıllara kapalı pazaryerini getirdi.

"Hava muhalefetinin olduğu durumlarda pazarcı esnafımız mağduriyeti en üst seviyede olan meslekler arasında. Her açamadığımız pazar bizim aleyhimize gelişen bir durum oluşturuyor" diyen Seyyar Pazarcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Resul Yıldırım, kapalı pazaryerinin yalnızca esnaf tarafından değil Belediye tarafından da istenen bir konu olduğunu ifade etti.

Seyyar Pazarcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Resul Yıldırım, "Kar yağışı ya da yağmur gibi hava muhalefetinin yaşandığı zamanlarda da pazarcıların tezgah açabilmesi önemli. 12 ay olarak düşünürsek böyle havalarda açamadığımız 6-7 pazarın bize ekonomik yansıması daha fazla olacak" dedi.

240 esnaf tezgah açıyordu

Çarşamba günkü pazarın durumunu değerlendiren Yıldırım, "Normal günlerde 305 üyeden pazarda tezgah açan esnaf sayısı yaklaşık 240. Çarşamba günü  tezgah açacak arkadaşımız Salı gününden malını alır ancak Salı günkü yağışla birlikte arkadaşlarımız yeni mal almadılar.

Mevcut elindeki malı hava uygun duruma gelirse tezgah açarak satacak ama bunlar çok az. Tuhafiyeden de çok az arkadaşımız var. Dışarıdan gelen arkadaşlarda hava muhalefeti nedeniyle gelemedi. Mal alınmaması toptan mal satanları da yakından ilgilendiriyor. Arkadaşlarımızın bir bölümü ilimizden bir bölümü de Istanbul'dan mal alıyor. Tabi hava muhalefeti nedeniyle pazar büyük ölçüde kurulamadığı için yeni malda alınmadı. Bu böyle zincirleme devam ediyor" diye konuştu.

Yetkili makam Belediye

Proje hazırlanması ve yapımı maliyet gerektiren konular olduğu için bir anda yapılmasının da kolay olmadığını belirten Yıldırım, Belediye'nin de bu konuya sıcak baktığını ancak bugüne kadar projenin gerçekleşemediğine değindi.

Yıldırım, "Tabi bunlar projeye ve maliyete bağlı konular olduğu için kolayca olmuyor. Bizde bir yer istiyoruz ancak bu konuya öncelikle cevap verecek yetkili makam Belediye Başkanlığı.

Çünkü proje oradan çıkacak. Aslında bizden daha fazla kapalı pazaryerini onların istediğini düşünüyoruz. Olaya Belediye açısından baktığımızda örneğin pazarın denetlemesini zabıtalar yapıyor. Kapalı bir pazaryerinin denetlenmesi daha kolay olacak, şu anki hali ile açık bir pazaryerinin denetlenmesi haliyle daha zor. Inşallah Belediye Başkanımız bu konuyu bir neticeye ulaştırır. Bizden nelerin istendiği ve bizimde isteklerimizin değerlendirildiği bir proje olacaktır tabiî ki.

Ancak söylediğim gibi bu alanın yapımı Belediye'nin tasarrufunda" şeklinde konuştu.

 Kapalı pazaryeri nasıl olmalı?

Kurulan pazarlara yalnızca merkezdeki değil ilçelerdeki pazarcılarında katıldığını belirten Yıldırım, oluşturulacak kapalı bir pazaryerinin bunlarda göz önünde bulundurularak projelendirilmesi yeni bir tezgah için ayrılacak ideal alanın 2,5'a 3 metreden az olmaması gerektiğini kaydetti. Kapalı pazaryerinin müşteri açısından bakıldığında da fazla dolaşmaya neden olmayan düz bir hatta hazırlanmış olmasının önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu;

"Kapalı pazaryerinde en önemli olan müşterinin fazla dolaşmadan alışveriş yapabileceği bir alanın olması. Bir taraftan girdiğinde diğer taraftan çıkabileceği, pazara girdiği zaman 'ben nereden girmiştim' diye düşünmeyeceği düzayak bir alan olmalı. Babaeski'de kapalı bir pazaryeri görmüştük orası müşteri açısından da çok uygun. O proje buraya sağlıklı bir şekilde oturtulabilirse buna uygun bir alan olabilirse iyi olur. Giriş çıkışlardaki kolaylıkta önemli."

Ekonomi üzerine

2008 yılında geliri giderinden fazla olan Kırklareli, 2009 yılında açık verdi. 2008 yılında ülke genelinde kendi kendine yetebilen iller arasında ilk 15 içinde yer alan Kırklareli 2009 yılında bu alandaki başarısını gösteremedi. Pazarcılar Odası Başkanı olarak bu durumu değerlendirmesini istediğimiz Resul Yıldırım, diğer pek çok alanda olduğu gibi bu durumu üretime bağladı. Yıldırım, şunları söyledi;

"Geriye doğru bakarsak önceden çiftçi her türlü ihtiyacını kendisi ekip biçerek karşılıyordu. Şimdi ise hazıra dayalı bir tüketim söz konusu. Hatta köy kesimide tavuğuna bakıyordu, soğanını patatesini ekiyordu şimdi ise dikkat ederseniz köy bağlantılı pazarlardan gelip alışveriş yapan insanlar var. Onlarda artık ekip biçmiyor. Köylü bile yumurtasını artık gelip buradaki pazardan alıyor. Kendi ihtiyacını kendi tasarrufları ile değerlendirirken şimdi tüketime dayalı bir anlayış oluştu. Bizde de hazır alıp satıyorsun. Dolayısıyla bir daralma yaşanıyor. Zaten gelişime dayalı bir bölge değiliz.  Fabrikalar üst düzeyde değil. Çoğu çalışanında maaşlarını alamadığı sigortalarının yapılmadığı ortada konuşulan konular. Üniversitenin Kırklareli'de yoğunlaşması bacasız sanayi gibi Kırklareli'ne bir katkı olabilecek olan bir durumda ancak buda belli kalıplar içinde kaldı. Ileriye dönük sanayinin gelişmesine bağlı olarak belki bir ekonomik yapı oluşur."