Pazarda bayram telaşı vardı

Pazarda bayram telaşı vardı

Kırklareli Halk Pazarı dün bayram telaşının yaşandığı hareketli bir gün geçirdi. Pazar esnafı yaklaşan Kurban Bayramı’ndan umutlu olduğunu belirtirken satışlarda da gün boyu artış gözlendi. Bayrama kısa bir süre kala tezgahlarda yerini alan bayramlık ürünler, Kırklareli vatandaşı tarafından ilgi gördü. Özellikle her hafta olduğu gibi dün de pazarda alışveriş yapan bayanların sayısı fazlaydı. Pazar yerinde bayramlık şekerler de yerini alırken, sebze-meyve reyonları da vatandaşların yoğun olarak alışveriş yaptığı tezgahlar arasına girdi.

Pazar esnafı bayramın gelmesiyle işlerinin açılacağını umut ederken, vatandaşlar esnafla aynı görüşü paylaşamadı. Esnaf bayramın gelmesiyle rahat bir nefes alacaklarını satışların dün iyi olduğunu bundan sonraki haftada da vatandaşın ilgisini beklediğini kaydetti. Vatandaşlar ise önceki bayramın bütçelerinde yarattığı açıktan yeni kurtulmaya çalıştıklarını söylerken bu bayram, alışverişi daha az yapacaklarını ifade ettiler.

Pazarda esnaflık yapan vatandaşlar bayram alışverişi ile ilgili olarak, içinde bulundukları durumu şu sözlerle açıkladılar; “Vatandaşta alım gücü yok. Fakat borç harç bir bayram geçirmeye çalışacak. Geçen bayram alışverişte kısıtlamalara giden kişiler bu bayram az da olsa kesenin ağzını açacak. Satışa sunduğumuz ürünlerimizde fiyatlar makul. Dar gelirli vatandaşlarımızın tercihi pazar mallarından yana. Bunu her bayram gözlemlemek mümkün. Dükkanlara giden kesim maddi olarak daha iyi imkanlara sahip grup. Bizler olsun, dükkan sahipleri olsun, Allah hepimizin rıskını verecektir. Yeterki esnaf olarak satışlarımızda hile ve hurdaya gitmeyelim. Pazarda kaliteli satışlar da var. Zaten alışveriş yapanlar bunu biliyor. Tabi defolu ürünlerde pazarda olabilir. Ona göre fiyat düşüyor. Dükkanda satış yapamayıp borca giren, aldığını satamayan esnaf arkadaşlar olabilir. Onlar da mallarını pazarda daha düşük fiyata sergiliyor.

Çarşamba Pazarı’ndan alışveriş yapan vatandaşlar ürünlerden memnun, ama doğal olarak satışlar normal zamanda düşüyor.

Fakat bayram vs günlerde satışlarımız artıyor. Halkta para olmasa da çocukları için harcama yapmak zorunda kalıyor. Vatandaş bayramda da kıyafet alamazsa normal zamanda hiç alamaz. Bu yüzden fiyatları her bütçeye uygun tutuyoruz” dediler.

Kırklareli halkı bayramlık kıyafet satan kısıma ilgisiz kalmadı. Fiyat bakımından daha düşük ürünler tercih edilse de diğerlerine göre pahalı olanların da alıcısı yok değildi. Pazarda kıyafetin yanısıra züccaciyelik eşyalarla birlikte kumaş, çamaşır ve takı vb. malların da satışı oldu.

Bayram alışverişlerini yavaş yavaş yapmaya başladıklarını belirten vatandaşlar bayramlık şeker tezgahlarına da uğradığı. Bununla birlikte sebze, meyve, tahıl ve bakliyat satışları da esnafın yüzünü güldürdü.

Bazı vatandaşlar fiyatları uygun bulurken kimileri pahalı olmasından yakındı. Bayram tatlısı yapmak için hamurda iç olarak kullanılan cevizi fiyat bakımından biraz pahalı bulan vatandaşlar, geçen yıllarda daha çok aldıkları ceviz miktarını bu yıl düşürmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.