Pazarlarda boy boy toprak güveçler alıcılarını bekliyor

Pazarlarda boy boy toprak güveçler alıcılarını bekliyor

Önceki gün ilimizin çarşamba pazarında objektiflerimize topraktan yapılmış güveçlik kaplar satan esnafımız takıldı. 3 tekerlekli seyyar arabasının üstüne doldurduğu güveçlik kapları satarak, geçimini sağlamaya çalışıyordu. 

Çanakkaleli. 40 yıl gibi insan hayatında oldukça uzun sayılabilecek bir zamandır bu işi yaptığını öğreniyoruz.

Artık mutfaklarımızda kendilerine fazla yer bulamayan çömlekler ve güveçleri, Aydın’ın Karacasu Beldesi’nden alıp sattığını öğreniyoruz Çömlekçi amcanın.

Genellikle kadınların yaptığı güveçler, çömlekler, yabancıların bile dikkatini çekmiş. Toprak kaplar ve odun ateşinde pişirilen her türlü yemeğin çok lezzetli olduğundan bahsediyor bize. Özellikle de çömleklerde pişen bulgur pilavı ile güveçlerin tadına doyulmaz diye ekliyor. Sattığı ürünler 5 YTL ile 20 YTL arasında değişiyor. Günlük ortalama 10 adet kap sattığını söylüyor. Bazı yörelerde ise özellikle balık pişirmek için siparişle üretilen kayık tabakları da satıyor. Ancak son zamanlarda yüksek teknoloji ürünü, albenisi yüksek ürünler artık Türk mutfağını tamamen ele geçirdi demek yanlış bir tespit olmaz diyerek ekliyor. Bırakın kentleri, köylerde bile toprak kapların yavaş yavaş mutfaklardan uzaklaştırıldığını vurgulamadan edemiyor.

Tamamen doğal yollardan üretilen toprak kaplar insan sağlığı için çok faydalı olmaktadır. Bu yüzden özellikle büyük şehirlerden gelen güveç talebi artmış durumda. Çok zahmetli bir iş olan toprak çömlek ve güveç yapım işi tamamen bir el işi ürünü. Güveç, çömlek yapım işlerini genellikle atalarından öğrenmiş insanlar. Zanaat burada zincirleme olarak babadan oğula, anadan kıza devam etmekte. Erkekler daha çok malzemenin temini, hazırlanan çömleğin fırınlanması ve pazarlanması aşamasında devreye giriyor. Çömleklerimize sahip çıkamıyoruz! diyerek, sıkıntısını belirten satıcımıza, kolay gelsin diyoruz.