Prof. Dr. Çomak: ''Türkiye'nin AB'ye üyeliği, Balkanlarda AB'nin siyasi gücünün artmasını sağlayacaktır''

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, Türkiye'nin üyeliğiyle AB'nin Balkanlardaki siyasi gücünün artacağını söyledi.

    Prof. Dr. Çomak, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat ve Eğitim Merkezi'ndeki ''Balkanların Jeopolitiği'' konulu konferansta, Balkanlarda 3 büyük din, 19 toplum, 16 dil, 12 bağımsız devlet bulunduğunu ve 75 milyon kişi yaşadığını belirtti.
     Balkanlarda 5 etnik grubun yer aldığını ifade eden Çomak, şunları kaydetti:
     ''Balkanlar, Karadeniz, Akdeniz, Marmara, Adriyatik ve Tiran denizlerine açılıyor. Avrupa ve Asya arasında köprü konumundaki Balkanlarda Türkiye önemli bir yerde. Balkan ülkelerinin Türkiye ile tarihsel, sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkisi var. Ülkemizde 7 milyon Balkan kökenli yaşıyor. Türkiye'nin AB üyeliği, Balkanlarda AB'nin siyasi gücünün artmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek'in AB'ye aday ülke olmasına katkı sağlayabilecektir.''
     Balkanlarda Türk etkinliğine karşı Yunanistan, Rusya Federasyonu, Sırbistan ve Karadağ'ın Ortodoks ittifakına dayalı ortak politika izlediğini bildiren Çomak, AB'nin, ABD'nin desteği olmadan Avrupa'daki sorunlarını çözemeyeceğini, Yunanistan'ın Türkiye'yi Balkanlardan dışlamak istediğini, Bosna Hersek'teki Hırvatların Hırvatistan'a bağlanmak ve daha fazla alanı kontrol etmek istediğini söyledi.
     Çomak, daha sonra, öğrencilerin sorularını yanıtladı.