Profesör, Öğretmen ve Hasta Bakıcıyı buluşturan hobi

Edirne'de, bir profesör, bir öğretmen ve bir hasta bakıcı, mesai saatleri dışında, marangoz atölyesinde hayallerini gerçekleştiriyor.


Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi eski başhekimi ve Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Sarıdoğan, aynı hastanede hasta bakıcı olarak çalışan Talika araba yapım ustası Özcan Abacı ile Edirne  Yüksel Yetiş İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Sabri Demiral boş zamanlarını Edirne Küçük Sanayi Sitesi'ndeki açtıkları bir marangoz atölyesinde, çocuk hayallerini gerçekleştiriyor.
Talika Ustası Özcan Abacı, üniversite hastanesinde hasta bakıcı olarak çalışmasına rağmen, 18 yıldır boş zamanlarını minyatür fayton, talika, tınar makinesi yaparak geçiriyor.
Abacı'nın yaptığı talikalar ve faytonlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edirne Valiliği aracılığıyla üst düzey kişilere hediye olarak sunuluyor. Abacı'nın yaptığı talikalardan biri ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Edirne ziyaretinde eski Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitzn'e hediye edildi.
Abacı, yaptığı açıklamada, maket işine merakı sonucu başladığını, amatörce ağaçlarla uğraşmaya başladığını, zaman içerisinde kendini geliştirdiğini söyledi.
Bir talikanın yaklaşık bir ayda tamamlandığını anlatan Abacı, bu işi para kazanmak için yapmadığını kaydetti.
Prof. Dr. Kenan Sarıdoğan ile hastaneden tanıştığını, Sabri Demiral'ın da hem kendisinin hem de çocuğunun öğretmeni olduğunu anlatan Abacı, ''Biz burada çocukluğumuzu yaşıyoruz. Birlik, beraberlik, dayanışma, dostluk, güven var aramızda. Azimle çalışarak bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Ürettiklerimizde üst düzeyde yöneticilerin evlerini ya da makamlarını süslüyor '' dedi.
36 yıllık öğretmen 56 yaşındaki Sabri Demiral da, küçükken gerçekleştiremediği hobilerini marangoz atölyesinde geliştirdiğini belirterek, şunları söyledi:
''Bu yaşta ev sahibi oldum. Ancak evimin ahşap bütün eşyalarını burada kendim yaptım. Kendi yaptığınız bir ürün size çok büyük bir haz veriyor. Bunu ben yaptım, benim eserim diyorsunuz. Torunumun beşiğini bile ben yaptım. Bir şeye sahip olabilmek için azim, şevk, çaba gerekiyor. Bu çaba bizde fazlasıyla var. Bunu öğrencilerimize, çocuklarımıza, çevremizdeki insanlara aşılamaya çalışıyoruz.''
* Emeklilikte sallanacağı sandalyeyi yapacak
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi eski başhekimlerinden ve Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Sarıdoğan ise yaklaşık bir yıldır Özcan Abacı ve Sabri Demiral ile birlikte olduğunu söyledi.
Talika Ustası Özcan Abacı'dan, marangozluk konusunda çok şeyler öğrendiğini anlatan Prof. Dr. Sarıdoğan, ''Çocukken oyuncaklarımı dedem yapardı. Babam da, ben de oyuncak yapmaya meraklıydık. Ancak ben eğitimimi tamamladıktan sonra ortopedist oldum. Ortopedist ile marangozluk birbirine çok benziyor'' dedi.
32 yıllık mesleği boyunca binlerce ameliyat yaptığını vurgulayan Sarıdoğan, şöyle devam etti:
''Artık hastanede kemik görmekten bıktım, yoruldum. Ağaçla uğraşmak hoşuma gidiyor. Ayrıca, burada size gürültü yaptınız diye karışan da yok. Bu gürültüyü, tozu evde çıkarmanız mümkün mü? Burada Özcan'dan çok şey öğrendim. Kendimi stajyer ya da eğitilen kişi olarak görüyorum. Hastaların mutsuz yüzünü görmek, onları mutlu etmek güzel ama burası çok daha farklı. El becerilerimi geliştirmek istiyorum. Burada her türlü fikir alış verişinde bulunabiliyorsunuz. Şuanda kendime bir sehpa yapıyorum. Ama hayalim emekli olduktan sonra kullanacağım sallanan sandalye ve talika, fayton yapmak. Bunları yaptığımda dünyanın en mutlu insanı olacağım.'' aa