Profesörler TRAKAB'ın orjinalliğinin bozulduğunda hemfikirler

Profesörler TRAKAB'ın orjinalliğinin bozulduğunda hemfikirler

CHP Kırklareli Il Başkanlığı dün düzenlediği bir toplantıyla, TRAKAB’ın dünden bugüne kadarki sürecini, yine projenin asıl sahibi profesörlerle masaya yatırdı.

Saaat 14:30’da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Esnaf Eğitim ve Kültür Salonu’nda gerçekleşen toplantıya CHP Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Iğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, Kıyıköy Belediye Başkanı Ismail Gök, CHP Kırklareli Il Başkanı Ihsan Kazan, Il Genel Meclis Başkanı Tuna Soykan, CHP’li Belediye Meclis ve Il Genel Meclis üyeleri, akademisyenler ve konuya vakıf birçok katılımcı iştirak etti. Toplantıya konuşmacı olarak ise Trakya Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Osman Inci, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı Prof Dr. Emre Aysu ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir katıldı.

Sunuculuğunu Ihsan Kazan’ın yaptığı toplantıda ilk olarak konuşan CHP Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış, bu projenin herkesin üzerinde hassasla durması gereken bir oluşum olduğunu söyleyerek TRAKAB’ın bölgesel durumuna yönelik değerlendirmeler yaptı. Daha sonra kürsüye Prof. Dr. Osman Inci geldi. Inci konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“Bu proje maalesef 4 yılda tanınmaz hale gelmiştir. Birçok soru işareti oluşmuştur. Kendi yaptığımız planın soru işaretleriyle dolması bizleri artık ‘Bu proje ne kadar T.Ü. nün yaptığı bir projedir?’ sorusunu sormaya yöneltmelidir. Bizler belediye meclisi ve il genel meclislerine bu konudaki taleplerimizi iletmek istiyoruz. Amacımız ise ortak bir merak olan bu planın, ne olduğunu daha iyi anlatabilmektir. Çünkü proje asıl halinden çıkmış, bakanlıkça değişime uğramış ve bilinmezlikler içine girmiştir.”

Inci konuşmasının devamında, kendi hazırladıkları bu planın amacının Trakya Bölgesi’nde sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre yaratmak olduğunu söyleyerek; “Hedefimiz, Trakya Bölgesi’nin tarımsal, turistik ve tarihi kimliğinin korunmasına yardımcı olmaktı. Ancak gelinen nokta, önümüzü ne kadar gördüğümüzün, neyi ne kadar bilerek karar verebildiğimizin sorumluluğunu üst noktada tutmayı gerektirmektedir.” dedi.

“Türkiye’nin kalkınma politikasına uygun olarak sağlıklı gelişmeyi ve büyümeyi hedefledik ama, 5 yıl kaybettik.” diyen Osman Inci, planın bakanlıkça müdahale edilmesi ve değiştirilmesine hukuksal olarak müdahale etmemelerine rağmen, aynı olumsuzluğun devam ettiğinden yakındı. Slayt eşliğinde raporlar sunmaya devam eden Inci, planın kendi içinde değiştiğini, öngörülene uygun yapılmadığını, proje mevzuatına üniversite tarafından konulan koruyucu maddelere uyulmadığını dile getirdi. Osman Inci daha sonra mevzuatı, bununla bağlantılı kanun maddelerini kısaca anlatarak, katılımcıları bilgilendirdi.

Inci’nin konuşmasının ardından kürsüye Prof Dr. Emre Aysu geldi. Aysu konuşmasında proje üzerinde yapılan değişikliklerin yeni üretim ve tüketim alanları oluşturmak için tek yönlü aktarımlar olduğunu ve asıl hedef olan uyumlaştırmanın çarpıtıldığını söyledi. Kısa bir aranın ardından Aysu’nun anlatımları devam etti. Aysu, anlatımlarında projeye ait haritaları da sunumuna ekleyerek, görsel kavrayışın artmasını sağladı. Projenin aşamalarını da kısaca anlatan Aysu; projede öngörülen gelecek planının hayata geçmesi için yerel yönetimiyle, üniversitesiyle, belediyesi, il genel meclisi, belediye meclisi, sivil toplum kuruluşuyla, genel bir mutabakat sağlanması gerektiğini belirterek; mutabakat olmadığı takdirde öngörünün hiç bir işe yaramayacağını söyledi. Aysu, konuşmasında çevre düzeni planının imar planı olmadığının altını çizerken; “Çevre düzeni planı, kalkınma planının fiziki mekanlara yansıtılmış bir şeklidir. Dolayısıyla bu bir fiziksel mekan anayasasıdır. Çevre planı budur.” dedi. Konuşmasının devamında sivil örgütlerin önemine değinen Aysu, bahsettiği mutabakatın sağlanması durumunda belediyelerin de rahatlayacağını ve kimsenin kafasına göre belediyeye imara yönelik taleplerde bulunamayacağını söyledi. Aysu, dünya standartlarında bir çalışma yaptıklarını ve planlarının doğal yapı üzerine geliştirildiğini sözlerine eklerken, bugün itibariyle hepsinin deforme olduğunu, çarpıtıldığını anlattı.

Aysu’nun sonrasında konuşma yapan Prof. Dr. Cemil Cangir’de, TRAKAB’ın değişim sürecine ve neden değiştiğine yönelik birçok teknik sunum ve bilgilendirici anlatımlarda bulundu. Toplantı CHP Kırklareli Il Başkanı Ihsan Kazan’ın katılımcılara çiçek vermesiyle son buldu.