Proje'nin 2. çalıştayı yoğun katılımla gerçekleşti

Proje'nin 2. çalıştayı yoğun katılımla gerçekleşti

Çevre ve Orman Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin somur destekleri ile Aralık 2008 tarihinde fiilen başlayan Yıldız Dağları’nda Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi  Projesi yaptığı bir çok çalışma ile proje kapsamında yer alan 29 yerleşime yeni bir vizyon kazandırmak için uğraş veriyor. 

Bu çalışmalar kapsamında iki defa yapılan köy turları ile gezilen yerleşimlerde projenin amacı, gelecek vaatleri ve eko turizm çalışmaları üzerinde durularak bilgilendirme yapılmıştı.

Bu çalışmalar kapsamında ilki 22 Temmuz 2009 tarihinde yapılan “Paydaşlar Çalışma Grubu” 2. Çalıştayı dün Kırklareli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası(K.S.M.M.O) Binası Eğitim salonunda gerçekleşti. Saat 10:00’da başlayan 2. Çalıştay toplantısına başta Çevre ve Orman Il Müdürü Fikri Erbaş olmak üzere Proje Takım Yardımcısı Michael Green, Proje Takım Üyesi Sema Alpan, Proje Ofis Müdürü Selim Cesur, ilgili müdürlük mühendis ve personeli, STK temsilcileri, köy muhtarları ve kooperatif temsilcileri katıldı.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen 2. Çalıştay toplantısında görüşülen konular ise; 29- 31 Temmuz tarihlerinde Bulgaristan’a yapılan teknik inceleme gezisinin değerlendirilmesi, Bulgaristan gezisi sonrası taslak vizyon ve amaçların gözden geçirilmesi ve Doğal kaynakların yönetimi için model önerisinin yeniden değerlendirmesi oldu.

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi tarafından gerçekleştirilen Paydaşlar Çalışma Grubu 2. Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Il Çevre ve Orman Müdürü Firkri Erbaş yaptı.

 Erbaş konuşmasında şunları kaydetti; ”Bu proje için gelecekte bir şey söylemek isteyenlerin mutlaka buraya katılması gerektiğine inanıyorum. Proje hakkında olumlu ya da olumsuz söz söylemek için bu çalıştaya katılmak gerekir. Biliyorum; bazı arkadaşlar, sivil toplum örgütleri Demirköy’den en uzak köşelerden kalkıp, gelmişler. Onlar bu projenin her akışına ortak oldukları için söz söyleme, fikir belirtme, gerekçesi olumlu yada olumsuz eleştiri hakkına sahiptir. Bu projenin amacı sizlerin hepinizin bildiği gibi bütün paydaşların sürdürülebilir, yönetim ve koruma adı altında, aynı zamanda istifade etmesi, faydalanması esası var. O nedenle bazılarının işte geçmişteki, bazı projelere atıf yaparak; “şöyle mi olur, böyle mi olur?” diye az bilgiyle çok yorum yapmasını çok hoş görmüyorum.

Ayrıca, katılımcı teknik grubun özellikle Orman Işletmesi’nin, Il Müdürlüğü’nden katılan grubun da bu işe çok önem vermesini zaman içinde, bu toplantılara o tarihte, o saatte katılması gerekir. Ben çok önemsiyorum, sizlerin de önemsediğine inanıyorum. Ama biraz daha disiplinli olması gerekir. Bundan sonraki toplantıları, arkadaşımız Sayın Michael Bey de anlattı.

 Daha küçük grup oluşturarak, planlama için çıktılar hazırlanacak. Bu çalışmalarda da sizlere başarılar diliyorum.

 Il Müdürlüğü olarak biz, başta ben olmak üzere, bu çalışma grubunun emrindeyiz. Ne isterseniz ve hangi saat ve zamanda isterseniz; hafta sonu, Pazar günü, gece, Bayram Tatili hiç fark etmez. Biz bu grubun emrindeyiz.

 Çünkü bu projeyi ben çok önemsiyorum. Yıldız Dağları’nın Biyosfer Rezervi olarak kabul ettirilmesi ülkemiz içinde, Yıldız Dağları içinde, Orman Yüksek Mühendisi olarak benim içinde çok önemli bir konu. Hepinize saygılar sunuyor, başarılar diliyorum..” dedi.

Müdür Fikri Erbaş’ın konuşmasının ardından 2. Çalıştay toplantısı başladı. “Proje içinde yer alan ham maddelerin görüşüleceği” mazereti ile basına kapalı olarak geçen çalıştay toplantısı saat 12:00’da son buldu.