"Projeler hızlanmaz ise damızlık sığır sayısında önemli düşüşler olabilir"

Kırklareli'nde hayvancılık yapan Halit Kök; 'Hayvancılık ile ilgili projeler hızlandırılmaz ise, Kırklareli'nde damızlık sığır sayısında önemli düşüşler olabilir' dedi.

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü tarafından uygulanmaya başlanan Hayvancılık Projeleri kapsamında merkez ilçeye bağlı Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 108 Baş Süt Sığırı alımı ihalesi gerçekleştirilmişti.
3294 Sayılı Kanun kapsamında olan kişi ve ailelere yönelik, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında yoksullukla mücadele kapsamında; ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan kişi ve ailelerin gelir seviyesini yükseltmek, istihdamı arttırmak, tarımsal ürünleri  mahallinde değerlendirmek, pazarlamak ve köyden kente göçü önleyebilmek için ortak projeler uygulamak amacıyla hazırlanan protokole bağlı olarak Kırklareli İli Merkez İlçe Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 54 Aile x 2 Baş olmak üzere toplam 108 baş Süt Sığırcılığı Projesi uygulamaya konulmuştu. Proje çerçevesinde kooperatif ortaklarına verilecek canlı demirbaşlar için 03 Şubat 2009 tarihinde Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünde Holstein Irkı gebe düveler için ihale açılmış olup, ihaleyi düve başına 3 bin 020 TL. bedelle AR-GE Tohum Hayvancılık Tarım Peyzaj Dan. İnş. Elek. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. kazanmıştı. Bu doğrultuda ortaklara ait borçlanma sözleşmeleri hazırlanmış ve ihale sözleşmesini müteakiben oluşturulacak seçim heyetince seçilecek gebe düveler kabul komisyonunca kontrol edildikten sonra kura ile hak sahiplerine dağıtıldı. Kayalı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin hayvanlarını AR-GE Hayvancılık adına teslim eden Halit Kök; “Bu projeler sık ve seri bir şekilde yapılmalı. Aksi taktirde Trakya’dan aşırı derecede damızlık düve Anadolu’ya götürülüyor ve yarının damızlık sığır sayısında önemli düşüşler gerçekleşebilir. Kırklareli’nde diğer Kooperatif Başkanları da Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli çalışma içerisine girmelidir. Bu projenin gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Sayın Milletvekilimize ve Valimiz Hüseyin Avni Coş’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Dağıtılan hayvanlar ise AR-GE Hayvancılık adına Halit Hayvancılık tarafından verildi.
Halit Kök aynı zamanda Kayalı Köyü Kooperatifine verilen hayvanların ödemeleri konusunda henüz bir gelişme olmadığını da kaydetti. (yy)