"Ramazan'da beslenmemize dikkat edelim"

'Ramazan'da beslenmemize dikkat edelim'

Kırklareli Sağlık İl Müdürlüğü, yayınladığı basın açıklamasında, Ramazan ayında beslenmemize dikkat etmemiz gerektiğini belirterek, iftarda ve sahurda sıvı alımına ve iftardan sonra spor yapmaya özen göstermemizi önerdi.

Yapılan açıklamada şu önemli bilgiler verildi; “Ramazan ayında, oruç tutarken iftarda ve sahurda beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektedir.

İftarda ve sahurda hızlı bir şekilde ve fazla yemek yenilmesi sonucu midede yanma, ağrı, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim sorunları ile tansiyon yükselmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir.

Çok yağlı, tuzlu ve aşırı tatlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunların yerine sindirimi kolay, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyveler ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.

Örneğin: Iftarda yağlı kızartmalı yemeklerin yerine sebze yemekleri ve ızgara tercih edilmeli, hamur işleri, makarna ve pilav az miktarda tüketilmelidir. Yoğurt, ayran, salatalar ve kompostolar iftar sofralarının sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Tatlı olarak sütlü tatlılar, meyveler ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerekmektedir. Gün boyu sıvı kaybının önlenmesi için iftarda ve sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. Iftarda yemeklerin yavaş yavaş yenmesi, iyice çiğnenmesi hem doygunluk hissini arttırır, hem de midede ağrı, şişkinlik, yanma gibi sindirim sorunlarının oluşmasını engeller. Iftardan 1-2 saat sonra kısa süreli yürüyüşlerin yapılması sindirimi kolaylaştırması açısından faydalıdır.

Sahura kalkmadan, gece bol miktarda yiyerek oruç tutulmamalıdır. Yatmadan hemen önce alınan besinler midede ağrı, yanma, şişkinlik gibi şikayetleri ve rahatsız bir uykuyu beraberinde getirir. Gün içerisinde vücudun gereksinimi olan enerji desteği sağlanamaz. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer, baş ağrısı, dikkatte azalmalar, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler görülür.Sahura kalkılmalı, hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, az yağlı sebze yemekleri ve zeytinyağlılardan oluşan bir öğün tercih edilmelidir.”