Ramazan davulcuları mesailerine hazır

Ramazan davulcuları mesailerine hazır

Osmanlı’dan otantikliğini koruyarak günümüze gelmiş olan Ramazan davulcuları, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kırklareli’nin cadde ve sokaklarını davul ve manileri ile inletecekler. Günümüzde bir çok ilde ilgisizlik sebebi ile tedavülden kaldırılan bu anlamlı geleneğin ilimizde sürmesine en büyük ön ayak ise hiç şüphesiz ki; Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü.

Müdürlük çerçevesinde geçtiğimiz yıl çok sayıda Ramazan davulcusuna, davulcu kimlik kartı verilerek, bahşiş toplama derdinde olan davulcuların rant kapıları da engellenmişti. Bu kapsamda dün sabaha karşı başlayan ilk sahur ile Ramazan davulcuları da şehrin muhtelif yerlerinde ilk siftahını yapmış oldu.

İlk sahura sayılı saatler kala 20 Ağustos Perşembe günü saat 17:00’da Kırklareli Merkez Ilçe Dingiloğlu Parkı önünde Ramazan davulcularına kartları verilerken, Ramazan öncesi kısa bir gösteri yapmaları da sağlandı.

En genci 18 en yaşlısı 75 yaşında

Öncelikle Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü salonunda gerçekeştirilen toplantıda Zabıta Müdürü Uğur Tuncan, yaptığı açıklamalarla Ramazan davulcularına uyarılarda bulundu. 18 yaşından küçük kimsenin davul çalamayacağına dikkat çeken Tuncan, aynı zamanda Ramazan davulcularının halk ile iyi geçinmesine gerektiğini belirtti ve davulcuların kimlik kartlarının sürekli olarak yanında tutmalarını istedi.

Daha sonra çok sayıda Ramazan davulcusu ile birlikte Dingiloğlu Parkı’na geçildi. Açık bir alanda toplanan Ramazan davulcuları sırasıyla mani söyleyip, davul çalarak Ramazan ayına hazır olduklarını belgeledi. Sahurda davul çalacaklar arasındaki davulculardan en yaşlısının Muzaffer Itik(75), en gencinin ise Adil Itik(18) olduğu belirtildi.

Davulcular arasında en yaşlısı olan Muzaffer Itik 40 yıldan bu yana Ramazan davulculuğu yaptığını ve sağlığının imkan verdiği sürece mani söyleyip davul çalmaya devam edeceğini dile getirdi.

Saat 03:30’da çalmaya başlayacaklar

Ramazan davulcularının kısa süreli gösterisinin ardından Kırklareli Zabıta Işleri Müdürü Uğur Tuncan, 12 mahallede görev yapacak davulculara “Ramazan Davulcusu” kimlik kartlarını dağıttı.

 Müdür Tuncan yaptığı açıklamada şunları kaydetti; ”Elimizde 12 mahallemiz var. Bu mahallelerimizde de 14- 15 ekip var.

Özellikle 2- 3 mahallemizin büyüklüğü sebebiyle ikişer ekip oluşturduk. Daha önceleri de bahsettiğim gibi; toplumu sıkıntıya sokmadan manilerini gerçekten düzgün okunaklı bir şekilde halka duyurabilecek, disiplinli, efendi, bu işi sadece maddiyat değil, Ramazan’a yakışır biçimde yapacak arkadaşlarımızı özellikle tercih ettik.

Bu konuda geçmiş yıllarda yaptığımız işlerin doğru olduğunu gördük. Herhangi bir şikayet, sıkıntı yaşamadan bu günlere geldik. Inşallah bu sene de sıkıntı yaşamayacağımıza can-ı gönülden inanıyorum. Ramazan ayının herkese hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

Ayrıca Ramazan davulcularının saat 03:30’da görevli oldukları mahallelerde çalmaya başlayacakları belirtildi.